tisdag 18 oktober 2016

Klipp rakt ner i rabatten för Max med polareNjut, njut och njut

Miscantusgräset är väldigt vackert nu med alla sina höstfärger som går från varmaste gult till djupaste purpurlila - färgerna blir intensivare och klarare för varje dag så nu får man passa på att njuta innan hela härligheten försvinner i alla nyanser av novemberbrunt.
Måste underlätta för mig själv

Jag brukar alltid låta allt stå kvar i perennarabatten till våren och klipper ner allt då. Men i år börjar jag i höst istället - vissa växter som solhattarna som blommat över klippte jag ner i 5cm-bitar med häcksaxen rakt ner i rabatten. Och fler ska det bli. Det blir drygt på våren när allt skall göras så jag måste förbereda mig bra i höst för att underlätta för mig själv till våren. Dessutom tror jag att växterna klarar sig bra när de är flera år gamla och väletablerade. Klippet blir ju skydd i vinter istället.
Hejdundrande kalas för Max och hans polare

Jorden ska ju förberedas bra för att ge växterna de bästa av förutsättningar till nästa säsong så höstgödsla med Algomin gjorde jag i månadsskiftet augusti-september. Sedan har jag bestämt mig för att anamma tipset om att klippa allt rakt ner i rabatten och bli jordförbättring på plats i stället för i komposten. Sedan i vår efter all nedklippning lägger man på ett lager med kogödsel blandad med barkmull uppepå klippet och vips så ser rabatten inte ett dugg "skräpig" ut !

Jag såg en hel del maskar i rabatten när jag grävde för tulpanlökarna i förra inlägget och det gör mig så glad.

Hej masken Max ! ville jag utropa. Åhh vad jag är glad att se dig - bästa trädgårdskompis, skall ge dig massor att äta i höst. Samla alla maskkompisar och ställ till med ett hejdundrade kalas - i den här rabatten kan ni rocka loss !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

8 kommentarer:

HWIT BLOGG sa...

Så vackert det gräset är! Ja jag har EN rabatt ha ha och den har jag fortfarande inte fått någon ordning på än...förstår att våren kan bli lite kämpig med allt klippande och rensande - det är ju då man vill njuta!
Klappa Max och ha en fin dag Isa!
Kram Titti

Solstrimmor sa...

Så klokt du tänker, jag håller med, ett hejdundrande kalas för maskarna är att hålla dem på gott humör och stanna på platsen! Gräset är magnifikt!

Allt gott till dig!
Kramar från Eva-Mari

Inger sa...

Miscantusgräset är magnifikt, varför har jag inget sånt. Rakt ner i rabatten låter bra, borde testa, blir ändå en hel del i komposten. Allt för att underlätta är modellen.
Kram

Elisabeth sa...

Tänker alltid att jag ska vänta till våren med att klippa ner perennerna.. men sen kan jag aldrig låta bli att tjuvstarta ändå ! :D Det börjar alltid med pionerna som oftast får svartfläckesjuka och då ska de klippas bort blad på hösten för att förhindra uppkomsten av ny svampsjukdom nästa år..sen ser man att det är några andra som ser tråkiga ut och så...ja, men man får dela upp det som du skriver så är det för mig också och då är det kanske bra med en tjuvstart ;)
Kram

Trädgård i Torslanda sa...

Ja man får hitta knep för att underlätta arbetet. Det blir ju inte lättare att utöva trädgårds-yoga (trädgårdsarbete alltså) med tiden. Miscantusgräsen är verkligen fina nu.
//Helene

Anonym sa...

Hej
Klipp INTE Miskantusgräset bara... då riskerar du att förlora det pga röta när vatten tränger ner i "rören". ����
Hälsningar
Helene R

Isas Trädgård sa...

Tack för omtanken men nej, Miskantusgräset klipper jag alltid sent på våren när frostnätterna är över. Så det får stå kvar oklippt.
Kram
Isa

Poppys trädgårdsblogg sa...

Tänker som du Isa, att vissa växter, som pionerna, kan man lika gärna klippa ner nu så får de ett täcke över sig i vinter.