söndag 16 oktober 2016

Nu kom både tulpaner och pingstliljor i jorden
???

Under veckan kom det en avi att jag hade en brevförsändelse att hämta. Jag kunde inte för mitt liv förstå vad det skulle vara så när maken kom hem med en tulpanlåda under armen blev jag glatt överraskad.
Överraskar sig själv

Visst hade jag tänkt att jag skulle skicka efter de vackra tulpanerna från Allt om Trädgård och tydligen hade tanken övergått i handling eftersom lådan står här - ibland kan man tydligen överraska sig själv (om inte maken haft ett finger med i spelet och betalat in avin med tulpanlökarna).
Förgyller rabatten

Så nu har jag grävt ner dom i perennarabatten efter stenkanten i första svängen i rabatten. Olika små grupper av Shirley som är vit med ljust rosa kanter och Negrita som flammar i purpur kommer att förgylla rabatten i april och maj.
Hade fler lökar som väntade på att få komma i jorden och dessa söta narcisser tänkte jag plantera framför växthuset i lavendellunden.
Stenar istället för lavendelplantor

Nu hade jag ju inte flyttat hit lavendelplantorna än så jag la istället ut kullerstenar där dom skall stå med ca 50 cm mellanrum - c/c ( centrum till centrum på plantorna). Sedan satt jag lökarna i grupper mellan kullerstenarna så blir det en liten lund på våren också att njuta av. På våren klipper man ju ner lavendeln och sedan när lökarna blommat över kommer lavendeln att dölja de fula bladen. Så tänker jag i alla fall.
Glad över skördekorgen

Är så glad över den fina skördekorgen som jag använder flitigt nu i trädgården till allt möjligt. Maken hittade den när han tömde sin mors lägenhet.

Narcissen Barret Browning är doftande också så det blir en väldoftande lund framför växthuset från tidig vår och hela sommaren. Dessutom återkommer hon år från år och jag hoppas hon skall trivas och sätta nya små lökar varje år.
Här syns lunden från växthushållet och de lavendelplantor jag flyttade dit i fjol.
UNDERBART

Jag har inte grävt klart allt än utan mer gräsmatta skall bort och mer barkmull och kogödsel skall på - men med ett steg i taget kommer man igenom till slut !

Åhh vilken skön trädgårdsdag det blev idag och nästan 10 grader varmt har det varit också - UNDERBART !!

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

6 kommentarer:

Meta sa...

Det där blir nog bra i vår spännande att se om du tänkt rätt. Så känns det varje år tycker jag. Det blir inte alltid som man tänkt sig har jag lärt mig hihi.
Härlig korg både att använda och njuta av. Den narcissen har jag åxå planterat i år hoppas som du att den kommer år från år. Jag sätter inga tulpaner längre för sorken skull. Bara i kruka och sen i rabatten hoppas det funkar.
Ha nu en bra början på nya veckan
Kram Meta

Rost och rädisor sa...

Jaså, det är Örebro som haft trädgårdsvädret denna helg. Här har det minsann varit ruggigaste dagen på länge och vi har ägnat helgen åt höststädning inomhus dvs mannen har hunnit med älgjakt också.
Trevligt med överraskningar. Det är en av fördelarna med att vara lagom tankspridd(som jag är väl bekant med) eller om det nu är maken som överraskat :-) Kommer att bli jättefint.
Fiffigt med lavendeltrixet också. Det kräver en del planering för att gömma lökblad. Ser ut att bli en väldigt trevlig rabatt!
Ha det så gott
/Anette

Solstrimmor sa...

Smart är du, väl genomtänkt, det kommer att bli superfint med lavendel och narcisser som avlöser varandra i landet. Men jag undrar vilken dag du var ute och planterade i? Här har blåst isvindar den senaste tiden... huuu!

Må gott och så önskar vi lite sol i veckan, eller hur?
Kramar från Eva-Mari

Merja sa...

Så smart att lägga ut stenarna som riktmärke:) Jag har en hel drös med lavendel som behöver flyttas och som jag inte bestämt var jag ska ha än...jag får nog planera under vintern.
Ha det gott!

Trädgårdstid sa...

Hej Isa! Klokt att planera plantering av både lökar och perenner samtidigt, jag har mycket och alldeles färsk erfarenhet av att försöka sätta lökar mellan etablerade perenner vilket ju inte är det lättaste! Lavendelrabatten kommer att bli så fin, härligt med en stor samplantering i stället för bara en häck!
Kram Elin

Elisabeth sa...

Ja, det är extra härligt att få peta ner vårlökarna :) Det är alltid lika spännande att se om de kommer upp sedan också ! Mycket talar ju emot det i alla fall här :D Allt vilt som vi har, och så är jag ovanligt sen i år men går det så går det ;) Din lilla minilund kommer att bli jättefin :) Det ska bli spännande att få följa dess utveckling nästa år !
Kram