måndag 24 oktober 2016

Med Kungsnävan får man njuta snabbtInte alls som Rozanne

På försommaren planterade jag 9 st Kungsnävor Geranium magnificum i perennarabatten. De sista kom aldrig i jorden utan sattes i kruka som nu fått en vacker höstfärg. Förhoppningarna var att den skulle blomma ungefär som Rozanne men det har den inte alls gjort. Rozanne blommar ju hela sommaren och fortfarande kommer det en och annan blomma.
Man får njuta snabbt

Kungsnävan var verkligen vacker när den väl blommade men det gällde att njuta snabbt för den blommade bara en gång i slutet av juni och sedan var det liksom över. Likadant med de som satt i kruka. Överallt läser man att den skall blomma juli-augusti - vilket var min förhoppning.
Nu hoppas jag att det bara var första året innan den etablerat sig ordentligt som det blev en snabb blomning eller att det berodde på just den här varma sommaren. Till nästa sommar hoppas jag den håller ut längre nu när jag planterat så många av den. Eller också är det bara att gilla läget och njuta snabbt !
Rikblommande och kan ge daggkåpan en fajt

Så här vackert blommade den på ett koloniområde i Helsingborg i början av juni i år. Den är verkligen rikblommande och har en väldigt vacker lila nyans. Hos mig sitter den tillsammans med jättedaggkåpa och det blir en skön kombo. Dessutom hoppas jag att nävan ger daggkåpan en fajt om utrymmet i rabatten !I andra änden av rabatten finns också en blå/lila näva tillsammans med daggkåpa fast den är mer åt det blå hållet. Den har jag fått från en kär bloggvän.

Fler rosor ser jag nu

Den brukar komma igen när jag klippt ner hela härligheten. Tror förresten jag ska plantera fler rosor runt klättertornet nu när jag ser på bilden. Det är så bra att studera bilder när säsongen är slut för då ser man mer vad som behöver planteras, vad som saknas eller behöver flyttas.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

4 kommentarer:

Meta sa...

Så fint det var med nävan och daggkåpan det ska jag minnas.
Ha det gott
Kram Meta

Solstrimmor sa...

Så roligt att se, jag tycker mycket om de tacksamma nävorna, så vackra tillsammans med daggkåpan! Gläds, det känns som jag lite grand är med i din fantastiska trädgård!

Ha det så gott kära bloggvän!
Kramar från Eva-Mari

GladiGrönt sa...

Jo nog är kungsnävan snabb, men jag gillar den ändå. Jag satte många sticklingar så när den blommar är det överväldigande. Desto mer men kort tid. Sedan får annat chansen. Den sprider sig inte, blir bara större , det är också bra. Den blir säkert bra ned dina daggkåpor. De är så fina ihop med blått. Ha det gott/ Monica

Rost och rädisor sa...

Snyggt med näva i kruka! Höstfärgerna är väl det jag gillar bäst med nävor och så hur bladen doftar, ändå har jag ganska mycket nävor. Min erfarenhet av kungsnävan är också att den blommar över fort, men sen reser sig bladverket över flocknävorna och är lite mörkgrönare och det gillar jag. Daggkåpornas kompakta växtsätt kommer sannolikt att ha ihjäl nävorna, men de är himla snygga ihop och snyggt tillsammans med rosorna.
Allt gott
/Anette