onsdag 19 oktober 2016

Vacker höstfärg på klockrankanTål att skrivas om

Kanske blir det årets sista inlägg om klockrankan - en av favoriterna bland sommarblommor den här sommaren. Kanske inte eftersom den är så fantastisk. Den tål att skrivas om många gånger och visas bilder från olika stadier. Visst hade jag hoppats att den skulle klä in stora delar av portalen och pallkrageväggen i köksträdgården men den har överträffat mina vildaste drömmar.
Ännu mer prakt nästa år ?

Den har blommat sedan juli och levererar fortfarande vackra klockor. Höstfärgen är så otroligt vacker och nu har den t.o.m. slängt sina långa lianer runt portalen och till andra sidan. Nästa år skall den få klä in portalen från båda hållen !
Plocka frukter som blir till frö

Vissa blommor har utvecklat en frukt när de släppt kronbladen. Antar att det är där det finns fröer till nästa års klockor. Skall plockas en torr dag och läggas på tork. I februari är det dags att så fröerna till nya livskraftiga plantor. Då hoppas jag att jag har massor av egna fröer.
I början av juni var det lite tanigt i köksträdgården som det brukar vara den tiden. Plantorna i korgarna är nyplanterade.
Klockrankan har börjat sin väg att klä in pallkrageväggen.
I slutet av juli täcker den stora delar av väggen och dessutom har den lagt sig väl till rätta överst på väggen och slänger ut vackra klockor åt alla håll.
Den invaderade även den stora ampeln och här ser man de olika färgstadierna som är så roligt att följa. Klockan kommer ut som nästan gul och slutar sina dagar i mörkaste lila.
En ung nykläckt klocka till vänster och en lite äldre till höger.
Det är roligt att gå tillbaka till början av sommaren och se utvecklingen för man glömmer så himla fort.
I mitten av juli har allt kommit i gång bra. Den verkar trivas och klänger sig fast i portalen.
I slutet av augusti gör den sitt bästa för att inta hela portalen och kastanjestaketet.
Sen upptäckt

Tänk att jag inte upptäckt den här vackra klängväxten förrän nu eller förra hösten när jag såg bilder hos Claus Dalby och några andra bloggar. Men bättre sent än aldrig. Ibland öppnas ens ögon och man ser en växt som liksom varit dold för en tidigare. Är så glad och tacksam för att jag upptäckte den här växten som gett så mycket glädje den här sommaren.
Långt in i november ?

Det skall bli kul att se hur länge hon kan fortsätta att blomma - om inte frosten tar henne innan förstås. En växt att verkligen rekommendera att dra upp från frö nästa år !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

11 kommentarer:

Rost och rädisor sa...

Nej, klockrankan är inte ny för mig, men jag har inte odlat den och framför allt inte sett den så snyggt använd tidigare som hos dig. Du milde vad den trivs och vad tidigt du fick igång blomningen.Undrar var jag skulle kunna ha ett par... Gillar sniglarna den?
Allt gott
/Anette

Meta sa...

Det är ju härligt med blommor som överträffar det mesta man haft tidigare. Tyvärr har jag ingen bra erfarenhet av den från Dalarna när vi bodde där så den har inte fått följa med mig hit men man vet aldrig måste ju testas igen tror jag.
Ha nu härliga dagar i veckan snart är det helg igen
Kram Meta

Veronica sa...

Den är verkligen en hit! Jag har den varje år runt en båge i trädgården. I år har den varit helt galen och blommar som besatt fortfarande medans något år fick den inte en enda blomma på samma plats men var otroligt dekorativ ändå. Den kräver massa sol för att blomma bra och det har solen gett dem i år.
Ha det gott!

//Veronica

Signes sammensurium sa...

Så fantastisk! Nå vet jeg virkelig hva jeg skal så til neste år, håper den tåler litt vind, det blåser en del hos oss.
Klem fra Signe.

Malin sa...

Jisses,vilket fint praktexemplar! Har också haft en vit här i sommar som inte ens
hann blomma , men gillar ändå de frodiga rankorna och växtsättet.
Tänkte nu pröva övervintra hela plantan frostfritt för att
se om den kunde bli kraftigare och komma igång tidigare nästa år!:)

Ulrika Johansson sa...

Så fina bilder! Verkar vara en fantastisk växt har den dessutom vacker höstfärg behöver jag inte tveka längre-den ska givetvis testas nästa år. Tack för tipset och den fina växtbeskrivningen!

Anonym sa...

Är det en ettåring?
Frågar en novis;)
Kram

Piasofia sa...

Just i år blev det av någon anledning ingen Klockranka hos mig. Nästa år är det nog dags igen. Den är verkligen vacker!
Må så gott!

Elisabeth sa...

Vilken otrolig växtkraft :D Vad kul det är att få se de tidiga bilderna ifrån köksträdgården och sen de sena...älskar före och efter bilder ! Förstår att det är en favorit !

Trevlig helg !
Kram

Maribel sa...

Hej Isa!
Har haft den tre år i rad, men den vill inte blomma hos mig. Rekordet är två blomklockor förra året. I år blev det inga alls.
Men den är fin.
Trevlig helg /Marika

HWIT BLOGG sa...

Bra tips! Har kollat in den fröpåsen många gånger men inte kommit till skott om man säger så...så synd för den är ju magiskt vacker!
Testar nästa år!
Fredag igen - skönt!
Kram från Titti