onsdag 2 september 2015

Äntligen blommar Linnétagetesen för fullt!Stod still och stampade !

Nu blommar Linnétagetesen i köksträdgården för fullt. Det var ingen självklarhet i år. Frösådderna i våras stod länge still och stampade och det var med stor bävan jag planterade ut de små liven.

Jag drog upp plantorna i Hasselfors P-jord och allt jag planterade i den jorden stod helt still medan andra plantor som jag planterade i annan jord tog sig och utvecklade sig precis som de skulle. Lite märkligt med tanke på att P-jorden är framtagen för uppdrivning av plantor och sticklingar.

Har även haft kryddplantor planterade i P-jorden i sommar i köksträdgården i hinkar som fortfarande står helt still. Så till nästa år tänker jag inte chansa utan satsar på jord av annat märke.

Fler som har liknande erfarenhet ? Vilken jord brukar du använda vid uppdrivning av frösådderna (vid omskolningen)?
Gäller att gödsla rätt 

Så den här damen blev nog glad när hon fick komma ut i annan jord för där tog hon sig och började växa till min stora glädje.

Preparerade alla mina odlingslådor i köksträdgården med kogödsel (på påse) inför våren. Drömmen vore att få tag på välbrunnen gödsel från någon bonde eller hästgård. Efter en odlingssäsong blir jorden utarmad och behöver påfyllning. Hade jag kompostjord hade jag fyllt på med den också men min kompost blir aldrig vänd (blir för tungt för mig) så det händer tyvärr inte så mycket i den så den går att använda.

Jordgubbsplantorna behöver gödsel nu vad jag förstår. Ett år gödslade jag dom på våren och fick inte en enda jordgubbe men väldigt stora jordgubbsplantor - man lär så länge man har en trädgård att träna på.
Linnétagetesen är en stor favorit hos mig och nästa år tänkte jag släppa lös henne i ute i trädgården också. Hittills har hon fått bo enbart i köksträdgården. Hade uppskattat hennes starka sensommarfärg i landet runt huset så nästa år DÅ ...Våga tagetes 

Jag tror att just Tagetesen är en sådan blomma man måste vänja sig vid. När man väl börjat släppa in den i trädgården så upptäcker man dess skönhet och vill inte vara utan den.

Vid trädgårdsföreningens årsmöte i våras skänkte jag tagetesfrön som pris i lotteriet. Det togs emot väldigt blandat av pristagarna vilket var intressant. Många skulle aldrig släppa in den i trädgården vilket är lite synd då flera sorter har lång blomning och vackra färger.
Fröer och rikedom

Snart är det dags att skörda fröer till nästa års blomning. Det är då man känner sig rik. Och sätter igång att planera nästa års rabatter och lådor. Fast det gör jag ju redan!

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

20 kommentarer:

Allt och lite till sa...

Jätte vackra tagetes! Jag kan hålla med om att man måste vänja sig vid tagetes. För något år sedan skulle jag aldrig ha kunnat tänka mig att ha den i min trädgård. Så gul och så ful och en riktig tantblomma var vad jag tyckte om den. Men nu vill jag bara ha mera av den, speciellt efter att jag så smått har börjat driva upp egna blommor. Kryddtagetes är för tillfället en av mina favoriter.
Vad det gäller jord så har vi ju helt andra märken här i Finland. Men jag har nog förstått att det kan vara väldigt olika på jordsorter. Själv håller jag mig alltid till välkända sorter och det har funkat bra.
Tack för att du alltid kommer med så vacker inspiration till trädgården!
Catarina

Jannibele sa...

Nydelige og fargerike Linnètagetes. Jeg tilhører dem som er veldig glad i henne og som har gitt henne fast og stor plass i hagen. I år tok det litt tid hos meg også og hun har liksom ikke blomstret så godt som tidligere år. Kanskje det skyldes den kalde forsommeren..? Flotte bilder hos deg som vanlig.
Ha gode dager.
Jannicke

Solstrimmor sa...

Jag blev ett fan av tagetes när jag vann frön av Linnétagetes från Anna Vattenkanna för länge sen! Älskar den verkligen och den väver in sig så snyggt bland andra växter. Sen har den en sån färg att den passar till allt! Jag njuter av dina bilder och önskar att jag hade en pytteplätt att så dem på...

Septemberkramar från Eva-Mari

Maribel sa...

Kan det vara den starka färgen, orange röd. Lite svår att kombinera med andra växter. Har inga tagetes i min trädgård heller, men skulle gärna ha den fina vaniljfärgade.
Ha det fint!

Elisabeth sa...

Härligt framför den grå väggen, där lyste den verkligen upp :) Kul ide´med alla fågelholkarna också...jättegulligt !

Håller mig till min "Vanilla" jag...är ingen älskare av orange i någon form..provade att så "Yellow boy" ett år men tror inte att det blir av igen. Fast man kan ju ändra sig ;)
Gillade inte kärleksört heller för några år sen...

Må så gott !

Elisabeth

Händigakvinnan sa...

Fina! Håller med, tagetes är lite speciellt. Gillar inte de vanligaste orange, men dessa mörka har jag. Fick frön för flera år sedan av en jobbarkompis och först i år förstått att de heter Linnetagetes. Fick även frön till en lika hög som har större blommor med lite inslag av gult i det mörka, den har jag inte sett i någon katalog så jag undrar vad det kan vara. Vad fint du har det!
Kram

Sussi.Sussinghurst sa...

Jeg har de sidste 3 år haft tagetes i haven, efter at have holdt pause i mange år - men de første år havde jeg dem kun i min Potager - nu har de sneget sig ind hist og pist som dejlige farveklatter. Din Tagetes er da helt vidunderskøn, sikke en farve og sikke en dejlig tekstur.
Hej fra Sussi

Ingeborg Kringeland Hald sa...

Jeg liker så godt tagetes, og din var kjempefin, den skal jeg prøve å få tak i til neste år. I år har jeg prøvd glanstagetes for første gang. Jeg bruker vanlig hagejord i blandet sand når jeg sår, det pleier å gå bra.
Hilsen Ingeborg fra fruhaldshage.blogspot.com

Millas Trädgård sa...

Tycker att den tagetesen är väldigt cool☺Hade gärna poppat till någon höstrabatt med den. Gillar även kryddtagetes. Det är så vackert i sallad mm.
Tråkigt med jorden! Då vet man att den behöver man inte köpa.
Allt gott
Milla

Klockarbarn sa...

Jag har Linnétagetes i köksträdgården och tänker också låta den komma ut i trädgården. Har också "vanilla" men jag gllar faktiskt Linnétagetes mest.
Jag har planterat tomater och Linnétagetes i en stor tunna och det blev jättefint. När tomaterna nu är skördare står tagetesen stor och grann kvar.

Anonym sa...

Jag har i sommar haft Linnetagetes i en rabatt tack vare dig Isa. Du visade så fina bilder. Tack så mycket för fröna! Nu ska jag se till att samla egna frön./Annbritt

Tittis trädgård sa...

Här är en till som älskar Tagetes. Tycker man blir så glad av de soliga blommorna. Gillade den första bilden, med holkarna i bakgrunden. Så charmigt.
Ha det gott/ Kram Titti

Ulrika Johansson sa...

Tycker nog också att vissa plantor mått dåligt i den jorden. Tack för tipset om gödsel till jordgubbarna. Så supersnyggt med Linné tagetes mot en grå bakgrund!
Ha det gott!

Ruben sa...

Vad trevligt att läsa om tagetesen. Nu när jag ser dina bilder, blir det nog ett försök till våren igen. Den har nämligen inte alls varit sig lik i år, knappt vuxit alls på hela sommaren, så jag tänkte, det här får bli sista året.

Ha det gott!
/Ruben

Trädgårdsflum, Ewa sa...

Jag gillar dina (mina) tagetes som jag har i köksträdgården, tänker mig inte heller tagetes i min trädgård! Men dessa är så vackra!
Fröer tänk vad jag är dålig på att samla sånt! Hmmm. Kanske skulle börja med det!
Ha det gott, kram Ewa :)

Luna Ek sa...

Linnétagetes är den absolut finaste tagetesen om du frågar mig. Mina sådder blev faktiskt väldigt fina och stora tidigt i år. Det gillade sniglarna också. Nu har jag dem i zinkkärl då går det bättre. Otroligt att de orkar blomma så mycket hela tiden.
Kram Luna

Rost och rädisor sa...

Läckert inlägg! Tagetesen står sig så fint mot den grå fonden. Det var segt att få igång dem här också, mest beroende på sniglarna. Vissa plantor byttes ut tre gånger och de blev förstås försenade på det sättet. Nu blommar de fint, fast inte lika fint som hos dig. Jag har inte satt dem så sätt utan låter dem väva in sig bland blodfläderns röda blad och bland blomsterbönorna med samma röda färg.
Jag blandade all jord själv i år även såjorden, men tidigare år har jag använt P-jord vid omplantering som jag blandat med brunnen kogödsel. Nackdelen med att blanda själv och använda gödsel som brunnet i egna högen, tycker jag är att den innehåller onödigt mycket liv ibland. I år fick jag ju tex med den lilla sorgmyggan, som käkade upp rötterna på många plantor.
Önskar trevlig helg
Anette

HWIT BLOGG sa...

Väldigt söt tagetes och ja, jag har lärt mig nu att jorden är a och o...detta tar jag med mig till vårens sådd!
Härliga bilder du bjuder på...
Kram Titti

Annika Christensen sa...

Hej!

Alltid lika fint hos dig.
Jag hade inga i år för fröna ville inte gro. Snopet måste jag säga.
Får jag tigga lite frön om det blir över?
Känns svårt att vara utan den när man haft den i 5 år i rad.
Allt gott
Annika

Glädjekällan sa...

Tagetes, hatkärlek för mig. Haft den som marktäckare under en liten rönn i en rostig kruka för ett par år sedan. Det var första gången den orangea varianten kom in i trädgården. Den var snygg mot det rostiga. Nu har jag kryddtagetes i grönsakslandet. Gillar både smaken och doften.
Fortsatt trevlig söndag.
Birgitta