onsdag 16 september 2015

Mjuka lena vippor och dansande blommorFull av inspiration

Idag har jag besökt vår fantastiska Stadsträdgård här i Örebro. Första besöket i sommar och kanske det sista också så jag hann precis med planteringarna i full blom och blev helt hänförd.
Föll pladask för planteringarna med färgstarka kryddtagetes, jätteverbena som svävade över alltihop och spetskålen (?) som bröt av. En färgsättning att bli glad av !
Vår stadsträdgårdsmästare är så duktig på att komponera rabatter och det är kul att mötas av det oväntade.
Nu fick jag ännu mer inspiration till att flytta ut linnétagetesen ut i trädgården från köksträdgården. Så läckert med de spretiga axen från gräset som mjukar upp planteringen.
Den här bilden måste ni klicka på och få upp i ännu större format. Här dansar de gula blommorna tillsammans med de mjuka lena vipporna medan kryddtagetesen håller ställningarna och står för fiolerna. Helt magiskt vackert!

Drömmer om vippigt gräs

Nästa år vill jag ha massor med vippigt gräs i rabatterna för oj vad det tillför mycket till helheten. Jätteverbenan som jag sådde i plastlåda och ställde ut i snö och kyla tog sig till slut men kom aldrig ut i rabatterna. Orken tog liksom slut och torkade småplantor hamnade i komposten. Men nästa år kommer en ny chans !

Fastnade för dahliaplantering i gult och orange. Och helt plötsligt kändes lila och rosa toner väldigt tamt. Färgnyanser som jag älskar i trädgården - vad är det som händer? Håller mitt sinne på att transformeras.
Ostyrig kalufs

Visst är pompomdahliorna vackra och den ostyriga kalufsen bredvid kan ju charma vem som helst. Det är spännande det här med trädgård - hur man helt plötsligt blir tilltalad av något man inte velat ha i trädgården tidigare. Kanske är det sensommaren och hösten som gör att jag uppskattar den här färgskalan igen. Ungefär som på våren - med gula tulpaner i rabatten som välkomnar.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

11 kommentarer:

Ellan H sa...

Så roligt att det har lagts så mycket energi på planteringen! Jätteläckert är det dessutom.
Ha en fin kväll!

Katarinas trädgård sa...

Oj vilka fina kombos! Speciellt gillade jag den första, den med jätteverbena, tagetes och, vad jag tror är, svartkål.
/Katarina

Tittis trädgård sa...

Underbara bilder på lika underbara planteringar! Det är tur att man kan ändra sig när det gäller färger. Kanske ändrar man smak när man blir äldre, i alla fall var det så för mig. För 10 år sedan var det ljusa pasteller i rabatterna hos oss, nu får det gärna vara mer färgstarkt. Omväxling förnöjer!
Ha det gott!
Titti

Sheegwa sa...

Fin park att besöka!
Roligt att du håller på att ändra tycke för olika färger.
Jag gör det jättemycket nu. Fast kanske mer med växter, att sorter jag aldrig tänkt två gånger på plötsligt skapar habegär.
Blir spännande att se vilka förändringar du gör efter inspiration du fått!

Solstrimmor sa...

Så vackert! Jag har haft förmånen att se stadsträdgården i Örebro flera gånger och varje gång har jag blivit tagen av de välkomponerade och spännande rabatterna. Mycket kan man inspireras av från stadsplanteringar överlag! Just nu står Faluns alla rabatter som vackrast. Och de innehåller mycket gult, orange och gräsvippor!

Trots regnet, ha det gott!
Kramar från Eva-Mari

Tack för att du röstar på mig:)

Elisabeth sa...

Säger ju det ! Mer gräs i trädgården...:D
Sådde jätteverbena förförra året och de där frösådderna stod flera veckor i kylskåpet men det fungerade och blommor blev det ;) Kanske ett tips..
Kul med duktiga trädgårdsmästare som ger en massor med ny inspiration och knasiga ideér !

Kram
Elisabeth

Meta sa...

Ja men du vad härligt det är att gå i alla stadsträdgårdar så här på hösten det är en helt annan upplevelse än på sommaren.Nu vet jag vad jag ska ha för verbena jag hade fått helt fel den är rak och har fina blommor men den vippar inte alls som jag tänkte mig.
Ha det så gott
Kram Meta

Trädgårdsflum, Ewa sa...

Härligt med vipporna!

Vackert och inspirerande! Ha det gott, kram Ewa :)

hagen vår sa...

Dette var vakkert. Anne

Merja sa...

Jätte fina kombinationer och jätte fina bilder!! Jag dras just till dom färgsättningarna den här årstiden. När det börjar bli ruggigt och murrigt, dom värmer:)
Ha det gott!

Rost och rädisor sa...

Planteringar helt i min smak och svartkålen är snygg i många kombinationer inte minst till orange. Hoppas att jag får möjlighet att en likanande rabatt med tagetes, sömnturor och gräs. Känns som om det ska vara en rejäl rabatt för att få effekten.
Så det händer nåt med dig också... Här känner jag precis detsamma. Den kalla rosa- lila- blå- vita skalan håller på att ge sig för röda och orange inslag. Jag som hatar orange, hatade, fast nu gillar jag!
Önskar dig trevlig helg
Anette