måndag 21 september 2015

Älskade luktärterBlir lycklig av doften

I sommar har jag verkligen njutit av mina luktärter och gör fortfarande. Det är så härligt att ha dom mitt i trädgården och gå förbi dom ofta och känna den fantastiska doften. Det är bara att sticka ner näsan så blir man lycklig!
Luktärten Matacana från Enkla blommor levde verkligen upp till förväntningarna och har blommat överdådigt. Många små ljuvliga buketter har plockats och getts bort eller plockats in i små vaser.
Att gå under ett träd

När Matacanan nästan blommat över har Mammoth Lavender tagit över och sträcker sig nu långt ovanför sänggaveln. Luktärterna blev precis det insynsskydd jag hoppats på och nästa år blir det garanterat en upprepning.

Dessutom rundar man det här hörnet varenda gång man varit i trädgården och skall till växthuset och då får man gå under ett träd - klotpilen som växt på sig enormt i sommar.
Det är redan en häftig känsla. I alla för mig som knappt har några träd att gå under i trädgården.
Hoppas Mammothen blommar till frosten kommer och att jag hunnit tagit ärtskidor innan dess till nästa års blomning.
Jaa - vad vore en trädgårdssommar utan luktärter. Dom här godingarna får nog dyka upp på fler ställen i trädgården nästa sommar !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

16 kommentarer:

Min plats i solen sa...

Jag sitter här och bara nickar instämmande till din hyllning av luktärten. Tänk vad glad i själen man blir av att ha luktärter i sin trädgård. Vackra och luktar sensommar på allra bästa sätt. Härligt!

Dofta och njut och ha det så gott!

Kram Lotta

Jenny sa...

Älskar luktärter! De är så speciella, vad jag saknar dem om det inte blir några en sommar.

Veronica sa...

De är underbara de där luktärtorna. Ljuvliga!
Och jag fattar inte varför jag bara satte vita i år. Nästa år ska jag verkligen satsa på dem i en massa färger just därför att de ger färg när mycket annat gett upp :)

//Veronica

Rost och rädisor sa...

Jag blir lycklig av dina bilder!
Kram Anette

Luna Ek sa...

Fina bilder du visar. Luktärtor är underbara,men förra året bestämde jag mig för att inte ha dem kommande år. Dels för att de är känsliga för torka och för att de doftar för starkt för att sätta i vas eftersom här finns allergi. Meen såå mycket jag har saknat dem i trädgården i år!

Det finns ju dock olika sorter som doftar mer eller mindre. Har för mig att det är de ljus tonade som har lätt,mjuk doft vilket passar oss bäst. Vad har du för erfarenhet av det?
Kram Luna

Tant Otteskrufv sa...

Kom och hälsa på hos oss så får du gå under träd mest hela tiden :) Just idag upptäckte jag att våra luktärtor kör "favorit i repris". Jippie!

Meta sa...

Mycket vackert med dina luktärtor. Jag har haft mina i kruka det är inte lika bra tycker jag så det får nog bli en annan plats till nästa gång.Jha det funkar att ta frön från dom. Ska nog försöka med det har en röd som jag tycker är så fin iår.
Ha det gott
Kram Meta

Maribel sa...

Jättefina, har luktärter i år, brukar glömma att så dem. De är så fina, och doften är härlig.
Ha det fint!
Kram Marika

Elisabeth sa...

Visst är de ljuvliga :) Luktärtorna...Hade köpt frön i år men det blev liksom ingen plats över för dem...Uppe i mitt cementrör sådde jag ju rosenskära men en liten luktärt dök upp där också som en bonus ifrån året innan.

Men fröna finns ju kvar så med lite bättre planering nästa säsong så kommer det att finnas plats, för de hör ju sommaren till !

Kram
Elisabeth

Tittis trädgård sa...

Underbart med "luktisar". Jag har inte haft några i år, bara kusinen Rosenvial men den doftar ju inte. Klotpilar växer otroligt fort, jag gav en till dottern för fem år sedan och nu är den ett stort träd. Så vackra!
Ha det fint!
Titti

Anonym sa...

Farmor! Jordbærgrød i Lysthuset!
Det er minder, som slår ned i mig, hver eneste gang jeg runder hjørnet her på matriklen med ærteblomster.
Men jeg er ikke så heldig med mine. Fordi jeg hvert forår er lukket hermetisk inde i huset pga pollenallergi og medicinforgiftning, kommer de små planter, som jeg omhyggeligt driver frem i Orangeriet, alt for sent ud i den virkelig ærteblomstverden og når aldrig at blomstre i større stil.Men nu skal det være løgn! Jeg vil prøve at gøre lige som mange gør i England, nemlig så dem ude i haven nu og se, om de vil overvintre. Vi ligger jo her i Danmark noget nordligere end England, men det er da et forsøg værd, synes jeg.

Glædelig eftersommer
Jytte
www.danishknitdesign.com

HWIT BLOGG sa...

Ja dessa älskade luktärter...den doften är FANTASTISK! Dock inte de lättaste att odla så att du har gröna fingrar ser man! Men jag måste testa lite nästa vår, kanske kan jag få ihop till en lite bukett trots allt...
Ha en finfin vecka!
Kram Titti

HWIT BLOGG sa...

Ja dessa älskade luktärter...den doften är FANTASTISK! Dock inte de lättaste att odla så att du har gröna fingrar ser man! Men jag måste testa lite nästa vår, kanske kan jag få ihop till en lite bukett trots allt...
Ha en finfin vecka!
Kram Titti

Solstrimmor sa...

Skulle känna den underbara doften ända hit om jag inte vore så däppt i däsan! Atjoo! Hoppas du klarar dig undan de trista höstförkylningarna som börjar dyka upp.

Kramar från Eva-Mari

Mariann Svingen sa...

Så lekre bilder :-) Dufterter må man ha i hagen, ingenting som slår den duften :-)
Ha en fortsatt fin uke :-)

Trädgårdsflum, Ewa sa...

Det ser underbart ut! Mina har kommit dåligt, sent! Så jag får nog göra ett nytt försök nästa år! Jag bara råkade snubbla över en påse detta år, men nu när jag ser fina så tror jag jag får ändra mig till nästa gång! Härligt! kram :)