fredag 10 februari 2012

Krukorna som vägrade krackelera !!Lagom ... nej, det är ingenting för mig !

Dit det bär ... dit bär det !!  Jag har svårt att vara lagom med något som jag fastnat för (fler som känner igen sig !?)... så nu klipper jag servetter för glatta livet och decoupagar och drömmer om krackelerade krukor !!

Maken tycker det är lite jobbigt när jag brer ut mig på soffbordet med servettklipp framför TV och invaderar köksbordet med krukor och pryttlar ... det är då man saknar borden i växthuset allra mest ... där kan man verkligen bre ut sig och lämna allt när orken tryter ... och ingen säger någonting .... huset välkomnar en lika vänligt och omfamnade som vanligt när man väl dyker upp i röran igen ! (fast det gör faktiskt maken också !)


Egentligen gillar jag vanliga lerkrukor allra mest ... och allra helst när de är härligt patinerade och gamla ... men ibland kan det ju vara roligt med något annat också! 

Har tittat på krackelerade krukor i affärn men tyckt att de var lite dyra så va sjutton ... man får väl försöka själv istället ... man kan ju inte mer än misslyckas ... och då har man i alla fall lärt sig något av det ! Är man en learning by doing-människa så är man !

Sagt och gjort ... 5 vanliga terrakottakrukor inhandlades och målades med ett lager färg ( tidigare har jag alltid målat dom 2ggr för att motivet skulle fästa ordentligt men den här gången tröt tålamodet redan från början tydligen !)


Sedan blev jag inte riktigt klok på i vilken ordning allting skulle göras ... fast jag läste på krackeleringsflaskan och sökte på nätet !


Började i alla fall med att lacka fast motiven ... först stryker man lack där motivet skall sitta och sedan stryker man försiktigt ytterligare en gång PÅ motivet och stryker fast det på krukan. Ibland har man tagit för mycket lack och då kan det blöta motivet gå sönder så decoupagandet kräver total närvaro. Det är också viktigt att "försluta" alla kanter med lack.


Nu har texten runt kanten på krukan kommit på plats. 


Måla, vänta, lacka, vänta, lacka, vänta igen, gele på,  vänta och sedan KRACKELERING (i bästa fall!)!


Ett blommotiv har också lackats på ... valde heltäckande motiv när det skall krackelera  i slutändan ... tror det blir bäst ....  men har egentligen ingen aning ! 

När krukan har täckts helt skall den torka i 2 timmar innan man lackar på allt igen och sedan efter ytterligare torkning är det dags att pensla på krackeleringsgelen. Sedan skall den gelen torka i 2 timmar och SEDAN skall man försiktigt stryka på en akrylfärg i avvikande färg och DÅ börjar motivet krackelera DIREKT !  

PUHHH ... har jag verkligen orkat ÄNDA hit... inte undra på att jag bara grundmålade krukan 1gång när jag började när jag visste vad som väntade  !!


Krackeleringen som kom av sig !

Antingen har jag fattat allt fel och gjort allt i fel ordning eller också var det fel på färgen eller fel på krackelingsgelen som stått länge eller också ska jag inte hålla på med krakelering för inte sjutton började motivet KRACKELERA som det skulle när jag strök på akrylfärgen !

Hela motivet liksom bara försvann och det blev någon vit konstig yta som med mycket fantasi kanske krackelerade LITE ... väldigt lite ... möjligen lite mer med ett starkt förstoringsglas !!

Tror jag behåller de andra krukorna decoupagade utan försök till krackelering och grundmålar de 2 krukorna som är kvar en extra gång i stället !  Försökskrukan kanske jag kan skrubba av och lägga ut och låta den bli naturligt patinerad istället! Naturligt är nog ändå BÄST !! 

Lycka till med dina projekt i helgen !
Kram/Isa

PS. NU kom jag på att jag kanske inte alls skulle ha använt doucopagelacken utan satt fast motiven med krackeleringsgelen direkt ... tro om jag törs prova på en till kruka ?! hmmm .... DS.

6 kommentarer:

 1. Hahaha!! Förlåt men jag sitter här och skrattar! :) Ett glatt och positivt skratt.
  Vilket engagemang!!!
  Jag blir svettig bara jag läser.
  Det kan vara typiskt det där, man vet vad man vill och gör som man ska och så blir det nåt helt annat.

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 2. Hmmm, jag har gjort det där någon gång men tyvärr minns jag inte hur...
  Hoppas du blir nöjd med resultatet hur det än blir:)

  SvaraRadera
 3. Har också gjort det där en gång.Kommer inte ihåg hur det var.Bara att det var krongligt och svårt att läsa sig till rätt ordning.

  SvaraRadera
 4. Hihi vad rolig du är! Det riktigt kryyper i mig av icke befintligt tålamod och frustration när jag läser ;). Men ändå, såå nyfiken på decoupage...men tror du jag har kommit mig för än?..! Måste ta mig i kragen! Ha det gott. Kram Marie

  SvaraRadera
 5. Och jag som har varit så sugen på att prova det där någon gång, - Nu är jag inte så säker längre, hihi!
  Resultatet ser iallafall riktigt trevligt ut på bild.
  Önskar dig en fortsatt kreativ helg!
  /Anna-Karin

  SvaraRadera
 6. Åhhh, vad jag skrattade när jag läste hela ditt inlägg! Visst är det roligt när man efter flera timmars pyssel sitter där med ett frågetecken i ansiktet och undrar vart tusan det gick fel??? I början av projektet, i mitten eller i slutet? Och orkar man överhuvudtaget göra om det igen??? Nej, då får man hitta nån ny lösning eller användning för projektet. Har gjort det såååå många gånger själv...
  Kram, Tina

  SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa