torsdag 29 september 2011

Rosenträd ..... finns det ??


Vet ni vad det här är ?? Jo, ett alldeles speciellt träd !

På hemvägen från Gunillaberg och Tage Andersen i början av sommaren mellanlandade vi i Jönköpings stadspark och deras rosarium. Där blev vi guidade av trädgårdsmästaren som bl.a. visade detta träd !

Det är ett fruktträd som är övervuxet av en klätterros. Hon berättade att det hade varit mycket jobb med att leda rosengrenarna upp genom fruktträdets stammar och att rosen krävde väldigt mycket bevattning.

Men tänk vilken belöning när hela trädet dignar av rosor !!


Vi var ju där så tidigt på säsongen så inga rosor i det här trädet hade slagit ut ... men kolla vad knoppar !!

Oj, oj, önskar jag hade ett fruktträd där jag kunde plantera en klätterros som kunde klä in trädet på det här sättet ! Gud, så maffigt ... eller hur !


Den här gamla damen ((som liknade Julia Ceasar på många positiva sätt) var specialinkallad för att vi skulle komma .... dom hade fått för sig att vi var en hel busslast med rosenspecialister ... haha ... vi var nog mer specialister när vi for därifrån än när vi kom i så fall  !

Visst fanns det många överdådiga rosenbuskar som blommade glatt där i början av juni, som Finlands vita ros överst på collaget, men det var ändå kärleken till rosor, kunskap och erfarenhet om dom som den gamla damen förmedlade som grep mig mest !

Efter detta besök har jag sett på rosor på ett helt nytt sätt och stuckit näsan djupt ner i dess kronblad och låtit mig totalt förföras !Nu drömmer jag om ett eget litet rosarium ...

.... och idag när jag gick trädgårdsrundan blommade Ghita Renaissance alldeles ljuvligt ... fler knoppar är på gång och hon visade tydligt att hon trivs sedan planteringen i somras. Mme Boll är också på gång med massor med knoppar som snart, alldeles snart kommer att se dagens ljus och jag bli lycklig ända in i själen när jag ser att rosorna trivs, växer och blommar !Här är fler skönheter som blommar precis idag ! Karen Blixen längst upp till vänster blommar om och klätterrosen kämpar tappert vid den rostiga armeringsmattan ..... rabattrosorna som ser ut som marsipanrosor blommar också för sista gången i höst ....

Klickade hem några rosor från Odla.nu som snart kommer med posten hoppas jag ! Och nyss har jag ju planterat 3 st rosor vid den gamla grånade pilen ... kanske är det början ändå på ett alldeles eget litet rosarium !

Ha det så gott !
Kram/Isa

3 kommentarer:

Helén sa...

Så snyggt! Jag har en släkting som gjort samma sak med Klematis o det är sååå snyggt när det blommar.//Helen

Helena sa...

Detär lätt att man fastnar i rosträsket o det är ett taggigt ;-))men ett trevligt träsk!
KRAMAR till dig o trevlig helg!

Sallys hus sa...

Ljuvliga bilder..;)
ja det är något visst med rosor. Min blue moon som jag satte i somras är full med nya knoppar nu och ljuvliga lila blommor slår ut en efter en..;)
Nästa år ska jag sätta ännu mer rosor...vill ha så man kan plocka o ta in utan att det syns...
Kram o ha en mysig söndag!
Katarina