fredag 23 september 2011

Härliga svamptider !!


Tur att man har goa släktingar med skogen som granne som kommer med härliga Trattkantareller till en när man själv inte hinner till skogen !  Trattisar är en riktig favorit som är lika god naturell som torkad !

Vilken rikedom att kunna plocka fram en burk torkade trattisar under vintern och smula över köttfärssåsen eller att kunna koka en riktig god soppa när det är riktigt kallt ute!


Goa gula herr kantarell står inte längre kvar i enebacken ... han och hela släkten ligger i ett träfat i mitt växthus ... i väntan på att bli förgyllda i smör och puttra vidare till gudomlig god sås eller stuvning !

Jag brukar använda flytande kantarellfond som förstärker smaken i mina såser och stuvningar ! Och kryddan Persillade är ett måste .... har du något speciellt som du alltid använder när du kokar svampsås mm ?


Hela växthuset är förvandlad till en svamputställning ! Brukar lägga ut trattisarna på tidningspapper den första natten så den värsta vätan försvinner .... det går så mycket lättare att pensla bort skräp sedan !

Växthuset är perfekt att förvara svampen i nu när den var nyplockad ... i väntan på att tas om hand.


Ja ... jag vet ju vad jag skall göra i morgon ... pensla bort skräp och skära av yttersta snutten av skaftet på svamparna ... kan nog ta sin lilla tid ... men det är det värt för att få njuta i vinter !

De goa släktingarna lånade ut ett myggfönster också ... som vi kan torka svampen på ... då är inte växthuset någon idealisk plats längre ... torrt och varmt skall det vara !  Så nu hänger myggfönstret mellan fönsterbrädan och matsalsbordet i vardagsrummet ... ja vad gör man inte för att ta tillvara på skogens skatter !

Tack snälla för alla goa kommentarer i förra inlägget ! Ni ger så fin energi när man bäst behöver det !

Ha en riktig trevlig helg !
Kram/Isa

7 kommentarer:

Hem & Drömmar sa...

Så mycke härlig svamp,ja nog vet du vad mårgondagens timmar ska fyllas med ;).
Önskar dig en fin helg, kram Ing-Britt

Sabelhagens Olivlund - Maria sa...

Himmel vad mycket kantareller!! Så lyxigt. Vilket mysigt växthus du har!!!
Kram Maria

Katarina sa...

Adore all kinds of mushroom. And when i was a kid, i was collecting them with my uncle, cause he was solding them all the time. Nice pisc, i see you had a great time that afternoon.

Hugs,
http://saporedelmareturchese.blogspot.com/

Ninnis sa...

Vilken otrolig "guldskatt" du har i ditt vackra växthus.
Ha en trevlig lördag med svampborsten....=)

Kram Ninni

Helén sa...

Underbart med svamp. Vi har varit ute ganska mycket den senaste veckan ...små stunder då, o hittat massor. Men det finns massor kvar i skogen att plocka upp. jag brukar oftast förvälla svampen o frysa in den. Torkade alltid trattisar förr, men det blev mycket jobb eftersom mängderna var såå stora. Men jag smörsteker oftast, med lite salt o vitpeppar, har gärna lök i om jag gör sås...persilja är gott att ha i osså:)//Helen

Bea sa...

Åhh...så mycket svamp! Det blir säkert många goda anrättningar hos under vinterns lopp av den svampskörden :)
Ha en trevlig kväll!/ Bea

Maol sa...

Svamp är så gott! Jag brukar köra klassikern, smörstekta kantareller på bröd. Mumma! ^_^