söndag 29 september 2024

Vädden Isaac House i sommarens sista bukett

 

Gänget som överlevde natten

Det var 0,7 grader när jag var uppe vid 04-tiden i morse och nattfrosten smekte gräsmattan skimrande vit där utanför. Som tur var hade jag hängt en filt över Dahliorna i dahliahörnan,  men helt glömt bort de framför växthuset som lyckligtvis hade klarat natten ändå. Under förmiddagen plockade jag förmodligen säsongens sista bukett och det var förvånansvärt många som trots frosten överlevt natten. 



Vacker både i blom och utblommad

Den blå vädden Isaac House vintersådde jag vintern 2022 och den har kommit tillbaka varje år eftersom den är perenn. I våras fick den flytta ut i zinkhinkar när vi snickrade nya odlingslådor och ska nu få flytta tillbaka igen - någon fick också flytta ut i långa perennarabatten där jag hoppas att den inte kvävs bakom rosen Duchesse de Montebello. Till nästa år hoppas jag kunna använda den mer i buketter för den är vacker både i blom och i utblommat tillstånd. 





Spret och stjälkar i buketten

Rosenskäran har varit användbar i buketterna i sommar men inte som blomma utan som en stjälk i knopp eller enbart med de skira bladen - står jättelänge i vas och tillför både charm och grönska. För att få till lite spret i buketten adderades några långa stjälkar från klockrankan på ytterkanterna.  

Nu kom jag på att jag ska nog höstså i lådorna några av de sorter jag aldrig fick i jorden i våras - blir till att botanisera i frölådan. Så kul. 



Filten åker på igen

I natt åker nog filten på igen på dahliorna för det skulle bli ännu något kallare natten som kommer och det känns när man varit ute idag. Trots kylan har vi ätit lunch i växthuset tillsammans med barn och barnbarn på besök som förärades buketten väl vattenpackad för att klara resan till Norge. Försökte göra som proffset på kursen för några veckor sedan, får se om jag lyckats. 

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa