onsdag 18 september 2024

Trolsk morgon invävd i spindelväv, nedgrävda växter och väntan på underbar doft

 

Trolsk morgon

Det är trolska morgnar nu när vi är i mitten av september med dimma och spindlarnas spindelnät som väver in hela trädgården som i en sagovärld. Den klara luften biter i skinnet och den tjocka fleecetröjan åker på när jag tar klivet ut i trädgården i de blommiga stövlarna. 

På morgonen efter nattens dagg går det lättare att gräva i jorden och den första ulleternellen är nu på plats i långa perennarabatten. 




Väver på natten och sover på dagen

Det är nästan magiskt hur spindlarna har vävt genom hela staketet - det är spindelväv precis överallt, de måste ha jobbat hårt de små liven. Fast jag ser inga - undrar var de håller hus på dagen ? Det vore intressant att uppleva hur de väver och hur många de är - synd att det är så mörkt att man inte kommer att se något om man skulle smyga sig ut om natten. 



Fick fortsätta kampera ihop

Det höga höstsilveraxet som är fullt i knopp fick sin plats vid det höga staketet i bakkant där det en gång i tiden växte riddarsporrar. Den andra ulleternellen fick flytta in framför eftersom de växte tillsammans i sin gamla trädgård och det fanns plats i rabatten. Man vill inte gärna sära på nära vänner som trivts ihop. 




Inväntar den magiska doften

Nu börjar knopparna slå ut, fast än känner jag ingen underbar doft, men det kanske kommer. Det vore fantastiskt om växterna klarar flytten och trivs hos mig. Ser fram emot när alla knopparna blommar och doften sprider sig över rabatten. 




Säkert hösttecken

Miscantusgräset i bakgrunden har nu slagit ut sina vackra vippor som ett säkert hösttecken. Ibland plockar jag in vipporna, sätter i vas och efter ett tag i inomhusvärmen blir vipporna alldeles ulliga. 




Hoppas de inte är röda

Ulleternellen är tacksam i buketter då den både lyser upp och fyller så bra, dessutom kan jag använda den i höstens kransar då den kommer att torka snyggt som eternell. Är så roligt att ha växter i trädgården som man kan använda som material till så mycket. 

Har fortfarande astilbeplantorna kvar att gräva ner någonstans i långa perennarabatten och eftersom jag inte vet vilken färg de har så blir det en överraskning i vår - nu håller jag tummarna för att den inte är röd.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

2 kommentarer:

  1. Hej! Vilken fin blogg! Vad är det för växt med ljusröda blommor som klättrar på bågen i första bilden?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Såg nu i ett annat inlägg att det var kaprifol. Tänkte det först men tänkte att de brukar blomma tidigare.

      Radera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa