fredag 13 september 2024

Frisk morgon, uppgraderad rostig skål och kryddsmör till havskräftorna

 

Frisk morgontemperatur

Det var friskt på morgonpromenaden i dag - termometern visade bara 4,8 grader. Hade behövt handskar så det blev en kort uppfriskande runda för att få igång kroppen. Annars har det varit några ljuvliga dagar i trädgården med lagom med sol och härlig arbetstemperatur. 

Äntligen har jag tagit itu med nässelbuskaget som bosatt sig i rosenrabatten på uteplatsen - det var ett styvt jobb  som tog större delen av gårdagen att få upp alla rotdelar. Jag tog hjälp av Lars Winnerbäcks musik som strömmade ut över uteplatsen och tog några danssteg emellanåt. Inte så många grannar hemma under dagtid så jag störde ingen.  



Uppgraderat rostigt fat

Lagom till helgen brukar jag uppgradera det rostiga fatet i växthuset med nyplockade dahlior och rosenvial. Är så tacksam så länge det finns blomster i trädgården att plocka och njuta av. 

Snart börjar de oroliga nätterna om det ska bli nattfrost och om dahliorna behöver ett nattäcke över sig för att orka blomma lite till. Det är så tragiskt när dahliorna omkommer i säsongens första nattfrost och är bortom all räddning. De sjunker ihop till en slemmig trasa i sina korgar. Usch, det vill jag inte uppleva.



Står sig fortfarande

Det är nu 2 veckor sedan jag gick kursen i spiralbindning hos Flora & Ting här i Örebro och buketten står sig fortfarande fin i växthuset. De kyliga nätterna har nog hjälpt till samt att det är en oerhört hög kvalité på blommorna - det kände man redan när vi jobbade med att sätta ihop buketterna. 




Magisk bukett

Trädgårdsnejlikan har nu slagit ut för fullt samt de rosa blommorna som jag alltid glömmer vad de heter. Den enda som tagit lite stryk är den dubbla Gerberan, medan hallongrenarna har stått sig bra. Underbart att kunna njuta av en bukett så länge. I fortsättningen får maken bara åka till Flora & Ting när han vill förära mig en bukett i vinter. 



  

Kryddsmör till kräftorna

Nu skall jag göra kryddsmör till havskräftorna till kvällens måltid - ett recept från duktiga Catarina König som är gudomligt gott. Idag är det jag som skall dela dom efter Catarinas sätt att hantera kräftorna. Makens kräftor förra helgen blev lite olika där vissa hade förärats med två klor medan andra blev utan. Får se om jag lyckas bättre. 

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

1 kommentar:

  1. Hej Isa!
    Vilken härlig bukett du har, och hållbar. Jag hoppas också att få njuta av dahliorna ett tag till. Det har varit låga temperaturer här också, men hoppas att frosten håller sig borta. Så fint väder idag, så det blir att tömma krukor med sommarblommor, de har gjort sitt nu.
    Ha det gott /Kram Marika

    SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa