torsdag 3 oktober 2024

Häng över kastanjestaket, konstnärligt spret och rosa drömmar

 

Konstnärligt spret

Idag har jag hängt i Blomstergården i det vackra vädret och röjt bland sommarblommorna. Klockrankan har skickat ut sina långa lianer lite överallt och jag klippte av några och satt i vas. Hennes konstnärliga stjälkar som spretar åt alla håll är lite roligt att försöka få ner i en vas att njuta av inne också. 



Kraftigaste stam av rosenskära jag sett

Här i odlingslådan har rosenskäran härjat i sommar - hon som bara skulle bli en halvmeter hög. Kolla in den grova stammen som varit ännu högre, vilken fantastisk växtkraft. Det blev fullt i komposttunnan när jag klippte bort alla stjälkar och nu skall det bli så kul att planera inför nästa års säsong.



 

Hängt över kastanjestaketet

Så här har det sett ut i sommar längs kastanjestaketet där rosenskäran växt. Har gått nästan dagligen och klippt bort överblommat för att ge plats för nya knoppar. Har fröer kvar så hon kommer nog att få en plats nästa år igen. Early Dwarf  med fröer från Sävar Fröplant. Fast det där med Dwarf vet jag inte. 


Ner med plantorna någonstans

I våras/försommaren när odlingslådorna var klara fick jag nästan panik över var jag skulle göra av alla uppdrivna plantor. Stockrosorna hamnade här och nu är det dags att flytta dem till sin egentliga växtplats. Den växtplats som jag hade i åtanke när jag sådde dem. 




Rosa stockrosor mot den grå muren

I ruinrabatten längst in mot muren har jättedaggkåpan slagit sig ner precis där jag tänkt att stockrosorna ska bo. Idag grävde jag upp daggkåporna och slängde ut dom på gräsmattan och grävde ner några av stockrosorna. Min tanke är att när pionerna blommat över så kan stockrosorna kliva fram i bakkanten och fortsätta ge blomning till rabatten. Den blir lite tråkig när pionerna gjort sitt så tidigt på säsongen. 




Ser fram emot maffig blomning

Man har ju sett stockrosorna växa upp ur stenbeläggning både i Ystad och Simrishamn - visserligen i zon 1 eller 0 men här intill muren tänker jag att stockrosorna ska trivas. Rosa mot den grå muren blir vackert. Man kan ju bara hoppas att de skall bli lika maffiga och storväxta som på bilden. 

Nu skall jag gå ut och fortsätta gräva ner stockrosor och drömma om nästa säsongs överdådiga blomning. Och kanske höstså några av de där fröerna som aldrig kom ner i våras.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa