onsdag 7 februari 2024

Pelargonlivet har börjat så smått

 

Håller alla vissna blad borta

Jag har börjat pyssla med pelargondamerna i Trädgårdsateljén och håller alla vissna blad borta. Det har jag gjort i omgångar hela vintern så slipper det bli så skräpigt. Dom har börjat att grönska och verkar klarat vintern bra till min stora glädje. Ateljén håller ca 10 grader, har ett ganska stort fönster och det har dom trivts med. 




Ny jord på toppen

Här är det Mårbackan som jag samplanterade två inköpta exemplar av i somras som fått lite ny jord på sig på toppen - U-jord så rinner näringen neråt när man vattnar inbillar jag mig. Det är inte alla år som jag planterar om mina pellisar men jag brukar vara frikostig med gödning istället. Inte klipper jag ner alla heller utan klipper om dom spretar för mycket beroende på hur jag vill ha formen. Just den här klipper jag nog inte alls om jag inte vill ta sticklingar av den. 



Längtar efter växthusliv

Mårbackan var så fin i växthuset i somras även om det var slutet på säsongen när hon inhandlades och fick flytta in pga reparationen. I år får hon flytta in igen på sin plats redan från start och kommer förhoppningsvis växa på sig ytterligare. Längtar efter växthusliv tillsammans med pellisarna så jag blir alldeles kollrig. Fy vilken seg vinter. 




Lite i taget

Tror jag gör samma sak med övriga pelargoner i Trädgårdsateljén - tar av lite jord på toppen och lägger på ny U-jord förutom dom som behöver byta kruka vilket några redan fått. Lite i taget håller jag på och sedan går jag in och lämnar allt. Så himla tacksam för det här utrymmet. 




Får inte plats med fler

Jag har ett 40-tal pelargoner varav 10 st inne i huset och ca 30 här ute så det är trångt med att få plats med alla. Här trängs Estelle, Princess Filippa, Langeland, April Snow, Appelblossom mfl. 



 
Brände till 

En pelargon som blommat hela vintern i ateljén är den engelska pelargonen även om blommorna nu börjar hänga lite. När jag skulle känna efter om jorden var torr brände jag mig på nässlor som slagit rot i krukan när den stått ute hela sommaren i Blomstergården. 

Så nu passar jag mig för att stoppa in fingrarna bland bladen igen. Får försöka få bort dom på något vis för brännässlor bland pelargonerna vill jag inte ha - gör gärna annars nässelvatten och gödslar med.



Går alldeles för sakta mot vår

Längtar så tills man sitter omgiven av alla pelargondamerna i växthuset igen - det är trevligare att strosa runt där och plocka torkade blad, vattna och ha små pratstunder med dom. Som en meditation. En dag i taget så är vi där igen även om jag upplever att det går alldeles för sakta just nu.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - tålamod är en dygd har jag hört (tränar hårt just nu) !
Kram/Isa

3 kommentarer:

  1. Tagit upp mina stackars pelargoner som bott i källarförrådet under vintern. Och stackars är de! Två ser ut att leva. Tänkte ge dem lite ny jord på toppen för krukorna är så stora. De övriga har redan flyttat till pelargonhimlen.
    Du har det verkligen fint med dina övervintringar! Så många och alla ser så livfulla ut.
    Kommer vi bara in i mars så går det fortare. Vi biter ihop och bidar vår tid.
    Kramar från Eva-Mari

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Eva-Mari !
      Så tråkigt med dina pelargondamer ! Önskar jag kunde dela med mig av mina till dig - får se vad som är möjligt .
      Ja - bara vi kommer in i mars så går det fort sedan, en dag i taget så är vi där .
      Ha det så gott !
      Kram/Isa

      Radera
  2. Jeg har også plukket av visne blader gjennom vinteren, og nå har det kommet knopper på den.

    SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa