lördag 18 mars 2023

Pelargonsticklingar i vatten i glasvaser

 

Sticklingar i vaser

Nu har jag börjat klippa ner mina pelargondamer och ta sticklingar. I år har jag gjort lite annorlunda pga bristande kraft och ork. Jag plockade fram några vaser av glas i varierande storlek och stoppade sticklingarna i vatten i vaserna i stället för att plantera i jord i krukor. 

Då kan jag ta några i taget längre fram istället och plantera i krukor när dom fått rötter. Vasen i mitten har en stickling som stått i vatten några veckor och redan bildat rötter. Blir nog en knubbig planta

Jag tror att när den här sticklingen väl blir planterad har den goda förutsättningar att växa upp till en knubbig och vacker pelargonplanta när den redan har rötter vid planteringen. Vilka sorter jag tagit sticklingar från har jag ingen koll på - men det visar sig så småningom. De flesta moderplantorna har jag dock koll på och känner igen. Tar inte lika stor plats

Jag var inte så noga med att plocka bort så många blad heller - tror det blir bra ändå och att dom bildar rötter. Vaser tar inte lika stor plats som krukor utan dom får plats lite överallt på fönsterbrädan mellan krukorna. Ska driva upp många sticklingar

I år tänkte jag dra upp ovanligt många sticklingar istället för att köpa nya pelargoner - har ju växthuset sedan att ställa ut alla krukorna i för uppdrivning. Vi får väl se om jag lyckats hålla mig när jag väl står där på handelsträdgården och faller pladask för någon raring jag bara MÅSTE ha. Är sällsynt lycklig i ett sånt ögonblick och har helt glömt bort mina intentioner. Sprudlat fram nya grönskande blad

Mina pelargondamer ger mig så mycket glädje och jag blev så glad när jag såg att den engelska pelargonen sprudlat ur sig nya grönskande blad efter att jag klippt bort allt torkat i höstas. Hon brukar trivas bra i ateljén med 10 grader under vintern. Det finns hopp att den här damen strålar med knoppar under våren. Dom är så välkomna !Längtan är stor nu

Här är en del av damerna samlade på det vita skrivbordet i växthuset under förra säsongen. Åhh så trevligt det skall bli när de börjar blomma och man får leva växthusliv. Längtan är stor nu. Har börjat så smått gödsla damerna med Blomstra. Det tyckte dom om i fjol samt nässelvatten. 

På fönsterbrädan i köket har pelargondamerna börjat visa sina första knoppar och jag går varje dag och spanar efter fler. Härlig tid vi har framför oss.

Maken har kommit hem, kan gå på sitt ben även om det är svårt att få på sig en sko på sin svullna fot så börjar livet så smått återgå till det normala efter snart två månader och otaliga operationer. Så skönt. Så tacksam.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - var rädd om dig och varandra !
Kram/Isa 

11 kommentarer:

 1. Så härligt med alla sticklingar. Du får många barn att ta hand om framöver. Jag har gjort tvärtom i år... planterat rakt ner i jord med gott resultat. Skönt att det inte finns minsta rätt och fel!
  Skönt också att din make kommit hem. Önskar honom god bättring!
  Ha det gott!
  Kramar från Eva-Mari

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Eva-Mari !
   Javisst är det skönt att man kan göra precis som man vill med pellisarna - blir glad för alla som rotar sig så småningom. Stort Lycka till med dina !
   Tack - det skall jag hälsa honom !
   Ha det så gott !
   Kram/Isa

   Radera
 2. Hej Isa!
  Jättefina pelargoner, det blir många fina nya damer att ta hand om. Jag brukar inte kunna motstå några nya, för mina ser så tråkiga ut efter vintern. Bra att du fått hem maken, hoppas han snart är pigg igen.
  Ha det gott /Kram Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marika !
   Kan nog inte heller hålla mig när man väl står där framför ett oemotståndligt exemplar, men det är härligt med någon nykomling också i samlingen !
   Tack fina du för hälsningen till maken !
   Ha det så gott !
   Kram/Isa

   Radera
 3. Fint med pelargoner men i mitt växthus bor tomater i långa rader.
  Hälsningar från zon6/Luleå
  Kikki

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är det som är så härligt med trädgård - man gör precis som man själv vill ! Lycka till med tomatodlingen !
   Ha det så gott !
   Kram/Isa

   Radera
 4. Provade i höstas att skaka av all jord o lägga pellisarna i pappåsar ljust o svalt
  men alla dog vad gjorde jag för fel
  Någon som vet
  Marianne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marianne !
   Har aldrig skakat av all jord på mina pelargoner då jag har så bra utrymme för krukorna ändå under vintern så tyvärr har jag inget svar till dig. Har du provat att kruka någon av dom och se om dom kommer ändå fast dom ser döda ut ? Kanske finns det lite liv fast det inte syns.
   Lycka till !
   Kram/Isa

   Radera
 5. Förra året satte jag lite sticklingar av Mårbacka direkt i jord. Gick fint det med. I år känns det extra värdefullt att ha trädgård och växthus att pyssla i framöver. Skönt att din man är hemma igen.
  Kram Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Annika !
   Ja, vilken dröm att vi har våra trädgårdar och växthus att pyssla i - längtan är stor nu ! Jätteskönt att ha maken på hemmaplan igen.
   Ha det så gott !
   Kram/Isa

   Radera
 6. Ja, man ligger verkligen i startgroparna för trädgårdssäsongen - även om man behöver bli lite bättre. Och det var mycket trevligt att höra att din man är på rätt väg...
  KRAM till er båda-Susie

  SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa