tisdag 7 september 2021

Pelargondamerna i växthuset


Estelle levererar

Mina pelargondamer i växthuset har inte fått så mycket kärlek den här sommaren som dom brukar få. Därför är jag tacksam att dom blommar så generöst ändå. Estelle är ny för den här säsongen - skickade efter 3 st sticklingar från odla.nu och dom har blommat så fint hela sommaren. Hon är lika tålig och uthållig som dom lovade i reklamen vid pelargonsläppet i våras. Jag har 2 st i växthuset och 1 ute och dom som står i växthuset har haft enorma blommor - den som står ute har inte orkat i samma takt.



Absoluta favoriten - Princess Filippa

Annars är ju min favorit Princess Filippa - tycker den här helt oemotståndlig. Rosenknoppspelargoner överlag gillar jag skarpt, det är något med det där uttrycket som går rakt in i hjärtat. 



Vindskyddat i växthuset

Här är några av pelargonerna i växthuset som varit så tacksamma i sommar trots avsaknad av gödsel som jag annars brukar vara så frikostig med. Det var en period med nässelvatten som dom åkte med på samma vattning som sommarblommorna. Dom står ju vindskyddat i växthuset och det brukar uppskattas.



En skräpig raring

Den här raringen skräpar ofantligt men är så ljuvlig i sin blomning att den är förlåten. Passar så fint i krukan från Sturehofs keramik. 



Ytterligare en rosenknopp

Den här pelargonen påminner om rosenknoppspelargonen Appelblossom men den heter April Snow och kommer från Gluggstorps handelsträdgård. På etiketten står det att den är tillvaratagen av Sune Trygg, Tungelsta som är en känd pelargonförädlare. Har sett att det är många som åker till Sune för att handla pelargoner. Det skulle vara kul att göra ett besök någon gång - får bli när jag blir passionär. 




Går bra med annan jord

Jag planterade om de flesta tidigt i våras i särskild pelargonjord men det gör jag nog inte om för den känns så hård. Det får bli U-jord i fortsättningen eller vanlig planteringsjord uppblandad med kogödsel.




Som vackrast nu

Pellisarna är nästan som vackrast den här tiden och snart är det dags för vinteridet. Jag brukar hålla på,  att plocka in dom tills det blir över 5 minus ute för ner till den temperaturen klarar dom sig i växthuset så man kan njuta ett tag till av dom. Det är så rofyllt att gå runt och plocka överblommat, vattna och prata lite med dom. Är så tacksam att dom klarar livhanken på egen hand när jag har mina dagar och inte orkat ta mig ut i växthuset. 




Inte i år heller

Hade ju planerat att försöka plantera om mina stora pelargoner men det blev inte i år heller (i alla fall inte än). Dom har inte vuxit som dom brukar och min Mårbacka är över 10 år gammal och inte omplanterad någon gång vad jag kan minnas. Den har massor med blommor men kanske inte så stora som den brukar ha. 

Funderar på att hysa in dom i glashuset på jobbet så dom får ljus hela vintern så jag är säker på att dom överlever samtidigt tar dom ju stor plats i vinterförvaringen så det hade varit skönt att hysa in dom. Då kan jag se till dom ibland när jag är på jobbet istället.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - var rädd om dig och varandra !
Kram/Isa

2 kommentarer:

  1. Aivan ihanat pelargoniat sinulla 🤗❤

    SvaraRadera
  2. Hvor har du mange smukke og forskellige pelargonier - spændende at se de fine fotos.

    SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa