söndag 13 juni 2021

Rosakindad lady med extra allt på stadiga stjälkar

 

Blev många av få istället

Det där med att dra upp några plantor av många sorter var inte så lätt,  det blev nog istället många plantor av få sorter. Ibland styr man inte över vad som kommer upp av det man sått och tar gladeligen emot alla som vill vara med. Nu har merparten kommit ut i Blomstergården - en del för flera veckor sedan och en del i dag. Har 7 degtråg i Blomstergården och 6 av dom är fyllda med plantor eller direktsådder.

Det ser ju lite futtigt ut så här i början men jag hoppas att både fröerna och plantorna sätter fart snart för i drömmarnas värld ser det överdådigt ut av vällande blomster. Rosavitt och purpur

I den här lådan huserar en hög aster Kingsize Appleblossom som har dubbla stora pionliknande blommor i ljuvt rosa tillsammans med hög vaxblomma,Purpurascens. Ljuvt rosavitt tillsammans med mörkt purpur och spröda gräslöksblommor kan ju inte bli annat än en vacker kombination för även om blommorna skall vara till plock vill man ju att de ska se snygga ut i lådorna också på vägen till att bli plockade. Så häftig färg

Vaxblommorna har redan börjar blomma och eftersom jag fick 12 plantor dyker dom upp lite varstans i lådorna. Får se om jag nänns att plocka av den här raringen till buketter.Skir goding

Sommarslöjan som påminner om Brudslöja fick jag också många plantor av och den skira godingen tillför så mycket till planteringarna där hon dyker upp - lite skirt rufsig så där. Här har hon fått flytta in i en gammal brandspruta av koppar - loppisfynd så klart. 

I degtrågen på bilden trängs också några Kingsize Appleblossom med en annan kortare aster, nämligen sommarastern Silvery Rose - även hon en rosakindad lady med extra allt på stadiga stjälkar. I sällskapet ingår också Broksalvia, vildfänkål och gräset Jungfruhirs. Salig blandning kan man säga - hoppas dom trivs med varandra.
Vridna lupiner

Även om Blomstergårdens plantor står på tillväxt för att plockas till stora buketter är det mysigt att det finns annat att plocka av under tiden, som vackra men invasiva lupiner efter landsvägarna. Dom är lite knepiga eftersom dom vrider sig efter ljuset och kan till slut se hur vridna ut som helst.
Finns några i överflöd

Kantnepeta finns det ju i överflöd i trädgården som är väldigt tacksam i buketter och sommarslöjan har nu kommit så långt att det går att plocka av de uppdrivna plantorna. En inflyttad ormbunke i Blomstergården fick låna ut några blad och gräslöksblommorna blommar för fullt just nu liksom Bergsklinten. Daggkåpan är på gång och fyller ut bra. Det finns lite att ta av trots allt.

Sparade öar av prästkragar

Vi har sparat några öar i gräsmattan där nu prästkragarna blommar så nu finns dom också till plock - det vita lyser ju verkligen upp en lila bukett. Har nog snöat in lite i den färgskalan - den är ren och ger en känsla av lugn och ro. Även purpurfärgade aklejor har frösått sig i trädgården i mängder.Så roligt att leka lite

Lördagens foccacia till musselsoppan blev pyntad med lite tomater, oliver, gräslöksstrån och spetspaprika - så roligt att dekorera. Fast aldrig att jag bara skall olja in formen till foccacian i fortsättningen, den fastnade i botten ändå. Nej, i med bakplåtspapper så är det bara att lyfta ur brödet när det gräddats klart.

Ny vecka snart igen med nya möjligheter. Ha det så gott alla trädgårdsvänner - var rädd om dig och varandra!
Kram/Isa

2 kommentarer:

  1. Som vanligt alltid lika inspirerande att kika in till dig Isa :) Vilken härlig och vacker foccacia och den var säkert supergod också!!
    Kram från Titti

    SvaraRadera
  2. Åhh så mycket fint. Den där foccacian är ju som en tavla. Underbar. Kraaam Pia

    SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa