måndag 7 juni 2021

Bortsopat och uppdukat framför växthuset

 


Äntligen är löven uppsopade

I går hände det äntligen att jag hade energi till att rodda om på andra sidan av växthusets framsida där det inte hänt något sedan i höstas. Gamla löv låg kvar i drivor och på det patinerade trädgårdsbordet stod en tömd brandspruta i koppar där jag bara rivit upp plantorna från i fjol - ja hela den här avdelningen var en sorglig syn som jag trampat förbi åtskilliga gånger tills jag inte orkade se oredan längre. 

Både sopen och rensjärnet åkte fram och sedan åkte en borste med av rena farten och fönstren borstades av, skrapades och målades. Den här delen av växthuset målar jag nästan varje år för det slits så fort. En strykning till skall det blir i sommar.



Mina bebisar har börjat slå ut

Mina egenodlade små älsklingar har börjat lämna boet och hur glad blir man inte i hjärtat när dom börjar blomma. Så kul att fylla krukor och lådor med egenodlat. Ovanför petunian syns broksalvia som jag fick massor av plantor av och kan strössla lite överallt i trädgården. 



Terrakottakrukor med avrinningshål 

Under veckan hamnade vi en kväll på Mariebergs köpcenter precis före stängning och jag hittade en pop-up-butik med krukor och till min stora lycka fanns det ett set med tre terrakottakrukor till bra pris. Dom var emballerade i varandra upp och ner och jag noterade att avrinningshålet var minimalt vilket jag påpekade för butiksinnehavaren som en stund senare dök upp med en borrmaskin i näven och tryckte till rakt igenom alla krukorna. Jag och maken stirrade på varandra - övertygade om att hela härligheten gått i kras. 

Men, han visste vad han gjorde för när vi synat krukorna var alla hela med ett större hål i botten så det vara bara att lasta in allt i bilen, åka hem och plantera. En klätterställning fick också följa med som syns till vänster i bild. Där har jag planterat en rosa svartöga som hängt i ampel en tid och som inte tyckt att det livet var så trevligt. Hoppas hon skall trivas bättre här i lite mer skugga och något att klättra på. 



Finns hopp om snyggt häng över kanten

I de stora olivkrukorna har Stjärnögat börjat etablera sig och bre ut sig sedan några veckors plantering. Det finns hopp att dom skall växa sig stora och att lobelian skall hänga lite snyggt över kanten.



På väg

Ungefär hälften av mina uppdragna plantor har nu flyttat ut lite överallt i trädgården fast mest i Blomstergården som skymtar längst bort i bild. Klockrankan har fått komma ut och klamrar sig nu fast i den rostiga portalen där jag hoppas att hon sätter fart snart och klär in den. Det ser lite ynkligt ut innan allt sätter fart som är nysatt och nysått. Så skönt att vara på väg även om mycket återstår än. Man skulle kunna tro att jag har nässelodling i trädgården för den har vuxit sig till stora buskar på flera ställen men skall snart skördas till nässelvatten - skall bara få energi till det först.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - var rädd om dig och varandra !

Kram/Isa

1 kommentar:

  1. Vilka underbara krukor och så fint det blev där! Ja ibland får man lite energi hi hi...
    Nässlor ja, meterhöga! Frodiga och gröna små buskar har jag här också!! Har jag gödslat dom tro? Nåja, det får som du skriver bli till nässelvatten sen.
    Ha en fin måndag!
    Sommarkram från Titti

    SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa