tisdag 1 juni 2021

Älskade kantnepetan blommar för fullt

 

Nu kommer den på allvar

Den egenuppdragna kantnepetan som jag planterade ut i fjol i nya rabatten på framsidan har verkligen tagit sig till i år. Den blommade rikligt redan i fjol men i år när den hunnit etablerat sig kommer den på allvar. Så himla kul att dra upp egna perennaplantor så man kan strössla med i rabatterna. Det är ju inte precis billigt att köpa plantor på handelsträdgården när man vill ha många. Titta nära och låta sig hänföras

Den är så söt kantnepetan och allra helst om man verkligen studerar den och låter sig hänföras. Insekterna älskade den i fjol och jag är så glad att jag har den lite överallt i rabatterna Äntligen växer det

Gräset som vi äntligen kom oss för att så efter uppgrävningen av gräsmattan för nya rabatten i fjol har tagit sig otroligt bra efter allt regnande förra veckan. Har redan trimmat en gång och nu är det dags igen.

Kantnepetan har fröat av sig och bildat nya småplantor mellan stenarna - får se om jag kan ta tillvara dom för nya plantor någon annanstans.Gammal trotjänare blir vackert blickfång i grönskan

Den gamla damcykeln som bara blåste omkull hur vi än försökte stötta upp den har nu fått en permanent plats i nya rabatten. Vi har förankrat den med armeringsjärn som ska kapas så den står stadigt. Tror den kommer att bli ett vackert inslag bland vita rosor, löjtnantshjärtan, funkia, stäppsalvia och kantnepetan. Ser redan framför mig hur vackra rosenknoppar av Claire Austin kikar fram mellan det rostiga ramverket.

Snart kommer även den franska trälådan på pakethållaren att fyllas av blomstrande sommarblommor - vill ha något riktigt maffigt som väller ut över kanten. Får se om jag kan hålla färgskalan som är vit och lila (även om ett gult ogräs har smugit sig in). 


Bild från i fjol

Längtar !

Alla tre rosenbuskarna har klarat vintern fint och växer nu enormt så det finns stort hopp om massor av vackra vita rosenknoppar med en touch av citron i rabatten - jag längtar !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - var rädd om dig och varandra !
Kram/Isa

4 kommentarer:

 1. Tuo polkupyörä on ihastuttavan näköinen tuossa paikassa, sopii hyvin. Minä rakastan valkoisia ruusuja

  SvaraRadera
 2. Jättefint som alltid. Kantnepetan favorit hos mig också, men varning för frösådderna. De kan verkligen orsaka mer jobb än man önskar sig. Kisse gillar också nepetan. Brukar sitta bredvid nån planta och berusa sig. Man riktigt ser att han seglar iväg på moln.
  Jag kanske skulle testa med en nepeta på min cykel i år... Har också penséerna kvar än så länge.
  Allt gott och tack för inspirationen.
  /Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anette !
   Tack för varningen - har sett att dom dykt upp lite varstans. Oj, dom blir alltså berusade av kantnepetan ! Har bara sett en gång att grannens katt kelat med plantan.
   I år har jag dragit upp broksalvian Blue Monday som jag sett hos dig - fick massor av plantor så den får nog flytta in i krukor också - visst var det en favorit hos dig ?
   Ha det så gott !
   Kram/Isa

   Radera
 3. Jag hade en hel rabatt fylld av kantnepeta tills hönsen grävde upp allt!!! I rabatten står nu EN enslig och vinglig kantnepeta kvar...ja inte mycket till rabatt ha ha! Härliga bilder som vanligt Isa :)
  Kram Titti

  SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa