fredag 4 juni 2021

Ett blålila skimmer i rostiga rosenrabatten

 

Man ser nästan hur det växer

Det går så fort nu med all växtlighet att man nästan kan stå bredvid och se när det växer. Det riktigt exploderar i rabatterna med en väldig fart. Rostiga rosenrabatten har bytt skepnad och ligger nu inbäddad i ett lilablått skimmer. Ett skimmer av kantnepeta. Japp - det blir ännu ett inlägg om denna blomma eftersom den blommar i flera olika rabatter just nu. 



Planterade in en lägre variant

Trots att jag grävde upp 3 jätteplantor i fjol vid den här tiden och flyttade till långa perennrabatten och planterade in en lägre variant så växer sig Walkers Low ända upp till handen på rostiga damen. Mitt i försöker rosorna krångla sig upp som jag var tvungen att kapa vid marken för dom frös ner så mycket i vinter. 




Trivs i söderläge

Den här rabatten ligger i söderläge utmed husgaveln och tydligen trivs kantnepetan alldeles förträffligt här för i långa perennarabatten dit jag flyttade de 3 jätteexemplaren växer det inte alls lika bra. Det är bara här som de blir så här maffiga och ståtliga och väller över alla breddar. Får nog se till att skapa lite utrymme till rosorna också som kämpar där i djungeln för att ta sin plats.



Bara några veckor bort

Det var inte länge sedan det såg ut så här i rabatten så den har verkligen bytt karaktär och skepnad på bara några veckor. De röda tulpanerna är härliga som en första färgklick på våren och blommar snabbt över innan kantnepetan tar över scenen. 



Visset stadie

Det är härligt med tulpanerna när dom blommar men sedan är det inte lika roligt längre när dom vissnar ner och blir fula - då väntar jag bara på att dom skall torka så man kan rycka bort det fula och lämna plats för något nytt istället. 

Strödde ut massor med fröer redan i höstas till vackra ringblommor som jag hoppas kommer att dyka upp om inte all vallmo kväver dom på vägen.  



Hoppas insekterna anländer

De sista bilderna togs 11 maj - inte ens en månad bort och redan är alla tulpaner överblommade och den rostiga stolen syns nästan inte för all kantnepeta som växer, frodas och blommar. Konstigt nog har jag inte sett så mycket insekter än, bara någon enstaka humla som brummar runt och någon fjäril som fladdrar i vinden. Kantnepeten brukar annars locka till sig mängder med insekter  så jag hoppas dom kommer.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - var rädd om dig och varandra !
Kram/Isa

2 kommentarer:

  1. Ja det växer så det knakar ute nu! Ogräset också!!! Nyss var det en kall maj som helt plötsligt blev en stekhet juni...här är det humlor och bin vilket glädjer mig stort!
    Söndag igen och hur fort gick inte helgen?? Hinner ingenting längre!!
    Kram från Titti

    SvaraRadera
  2. Väldigt fina bilder och trädgård! Mycket inspiration tagen! :)

    SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa