söndag 17 februari 2013

Nygammal passion slår till !Varning ! Man kan bli beroende !

När jag var hemma och var sjuk i flera veckor plöjde jag trädgårds- och inredningstidningar och när jag hade extra tråkigt en dag slog virklusten till med full kraft efter att jag läst ett reportage om virkade mormorsrutor !

Efter mycket letande hemma i korgar och garderober hittade jag virknålar och ett garn så jag kunde virka några provrutor. Sedan var jag fast !Vilken underbar avslapppnad känsla !

I fredags efter jobbet for vi direkt till Panduro Hobby där jag hittade ett jättebilligt garn i massor av olika färger. Åhh så roligt det var att åka hem och plocka upp alla nystana och se de olika rutorna växa fram under mina fingrar... på fredag kväll när jag gick och la mig var flera färger redan slut !

Det blev en ny vända till hobbyaffären under lördag fm där jag bunkrade upp rejält med nya härliga nystan och nu har jag suttit hela helgen och virkat och virkat och kommer ihåg känslan för 30 år sedan när jag virkade som mest !


Virkade jämt !

För 30 år sedan blev jag också drabbad av virkfebern och virkade ett överkast till en dubbelsäng av dessa små rutor som du ser på bilden i kudden här ovanför. 50 rutor gick det åt till kudden ... 1.000 rutor till överkastet !

Jag virkade jämt ... framför TV, på fikarasten på jobbet (fast det var inte så populärt) och så fort jag hade en ledig stund över !

Idag är jag i alla fall lite mer färgglad än jag var på 80-talet !Hade det funnits bloggar för 30 år sedan hade jag kanske haft en stick- och virkblogg istället ! Här är en typisk 70-tals tröja som jag stickade på rundsticka med tunt garn. Idag hade jag aldrig haft det tålamodet att sticka slätstickning och räkna maskor för alla färgbyten !Som mindre grytlappar !

Jag trodde aldrig att jag skulle plocka fram virknålen igen efter alla dessa år ! Fast idag gör jag det enkelt för mig ... tjockt garn, kraftig virknål, enkelt mönster och fort skall det gå . Mina mormorsrutor är som mindre grytlappar i storleken ... och några 1.000 rutor tänker jag INTE göra !

Idag finns det fantastiska virk- och stickbloggare som är superduktiga. På stickskolan.se kan du hitta många olika sorters mönster på mormorsrutor ! Lycka till om du också blir drabbad !

Ha det så gott !
Kram/Isa

13 kommentarer:

Pilgrim sa...

Du skriver så inspirerande så jag får lust att testa :-) Jättefina virk och stickresultat.
Ha det bäst!
Kram Hélena

Ulrika sa...

Vad härligt! Här är en till som virkat väldigt mycket för ca 15-20 år sedan, man blir nästan lite sugen att börja igen.

Kram Ulrika

Veronica sa...

Även jag virkade massvis för 25 år sedan! Jag skulle verkligen vilja göra det med jag kan inte längre för jag har karpaltunnelsyndrom så mina fingrar domnar efter ett par minuter :(

Hade jag kunnat, så skulle jag virkat mig massa kuddar till Vinterträdgården...........

//Veronica

Catarina sa...

Så härliga färger du har valt till dina mormorsrutor! Och va fina rutor det var på kudden, dom kunde jag gärna virka till någonting, Men inte så många som 1000! Wau, säger jag bara, vilket tålamod!
Själv är jag väldigt drabbad av den där "virkbacillen" just nu ;)
Ha det så bra!

Annika Christensen sa...

Hej

Virka och sticka är inte min grej. Men jag ser ju att det är din!
Så fint. Fast de där virkade rutorna kom jag ihåg gick bra.
Skall du till Claus i sommar?

Hoppas det för då ses vi ju där.
Allt gott
Annika

Maribel sa...

Stickade mycket förut, nu blir det bara några par sockor, din tröja är jättefin. Virkade en del också, blir sugen på att göra det igen då jag ser dina fina rutor. Ha det gott /Marika

Sabelhagens Olivlund sa...

Jag måste lära mig virka! En sådan pläd i mormorsrutor skulle jag så gärna vilja ha.
Vad flitig du är och snyggt blir det.
Ha det gott.
Kram Maria

Merethe sa...

For en herlig blogg du har. Nå har jeg lest og tittet på bilder..kommer igjen hit til deg. God søndagskveld. Hilsen Merethe

MarJE sa...

Så nydelige fargar du har i bestemorrutene dine. Dette var virkelig inspirerande. Det er mange fristelsar ute å går.
Ha ei god veke.

Tant Otteskrufv sa...

Ja, tänk vad garn man konsumerat i sin dag! Sockar och vantar gör jag fortfarande, men tröjorna har jag inte nött ut än :)

Blåbärs och smultronstället sa...

Hej Isa!
Vilka läckra färger på dina mormorsrutor. Jag håller också på att vikra dem och det ska väl bli en filt till slut...tänkte lägga ut bild snart för att visa hur det kommer bli.
Du har en fin blogg och jag skulle kunna tänka mig att besöka din underbara trädgård. Växyhuset är en dröm:)
Kram Susanne

Högagärde sa...

Nej med så kul att se just den tröjan. Min mamma stickade en likadan en gång i tiden men hon hade lite lila i sin istället för det rosa. Det komiska är att kon plockade fram sin nu i helgen och alla tycker den är så fin. Den skymtar dessutom fram på min blogg - det är hon som är i vantarna om man säger så.
Tänk så mycket minnen en bild kan väcka. Jag minns att jag faktiskt lånade den ibland.
Kram Elisabeth

Monica Carlsson sa...

Oj, kom in på din blogg via bokashi. Lite häftigt när jag fick se tröjan!! Stickade tre såna i slutet på 70 ellet början på 80 talet måste det varit. En till mig själv och två till kompisar. Skulle jag nog inte orka nu... Vilka fina pelargon bilder du har!