söndag 7 mars 2021

Pastelliga toner i första vårkrukan

 

Hänförd av ljuvliga vårblommor

Så härligt det är med alla ljuvliga vårblommor nu i alla handelsträdgårdar att låta sig hänföras av, förtjusande pasteller som man omfamnas av när man kliver in. I går tog vi en liten utflyktstur efter att ha häckat hemma länge nu. Äkta handelsträdgård

Ett av våra mål var Rönne Trädgård i Rönneshyttan i närheten av Askersund - en familjeägd äkta handelsträdgård som ägts och drivits i generationer av samma familj. Alltid lika mysigt att besöka med mängder av fina plantor, vill-ha-saker och vackra krukor.Träffar alltid någon annan trädgårdsnörd

Vi hängde på låset kl. 10 och var först på plats för att slippa "trängas" - jag och en annan pelargonfantast som också kom tidigt. Det är roligt med besök på handelsträdgårdar för man råkar alltid på någon trädgårdsfantast att småprata med som man aldrig träffat tidigare. Pelargoner och växter förenar.
Lockade och förförde överallt

Det var som att vandra i en färgglad godisbutik med växter som lockar och förför överallt. Dubbel rosatonad primula, glada nejlikor och saxifraga som riktigt lyste hamnade bl.a. i min kundkorg.
Ljuvlig Gyllenlack

Dessutom hittade jag en ljuvlig Gyllenlack i härliga pastelliga toner som var riktigt knubbig med mängder av knoppar. Det lovar gott för tidiga humlor och bin som brukar älska den här växten som blommar hela sommaren. Den brukar också dofta gott - en riktig tidig vårfavorit i kruka i trädgården.
Hälsar välkommen

Den lilla rostiga älvan fick flytta in i zinkbaljan tillsammans med vårväxterna och det passar ju bra att hon välkomnar våren tillsammans med den lilla fjärilen. Den här zinkbaljan får jag nog plocka in under nätterna för fortfarande kan det slå till med frostgrader. 
Fortsatte till Vadstena Antik

Vi fortsatte vår roadtrip efter Rönneshyttan till Vadstena Antik - mitt favoritloppis för att se om det fanns några skatter som ville följa med hem. Eftersom dom håller till i en stor lada där det var fruktansvärt kallt blev det inga bilder tagna och den här gången tyckte jag det mesta var för dyrt så den här gången blev det inga fynd heller.

Tidigare har jag fyndat både bord, korgar, kratta och vattenkanna på Vadstena Antik (på bilden) och även delar till växthuset som pardörrar och halvmånefönster. Ibland hittar man massor och ibland ingenting - så är det att gå på skattjakt. 
Nöjd med det lilla i dessa tider

Efter Vadstenabesöket svängde vi in på Sibyllas drive-in i Askersund och åkte sedan och ställde oss vid hamnen för att titta på vårens första flådiga båtar som ankrat i hamnen medan vi mumsade på hamburgare och pommes - till och med en sån måltid är mysig att komma ut på i dessa isolerade tider.

Jag var ganska nöjd när vi landade hemma på garageuppfarten och maken lassade in kogödsel och barkmullspåsar i garaget - nu är jag redo att gödsla rabatterna när det går att rensa dom på ogräs och alla perenner är nedklippta för att bli mull. Siktar på påskveckan när man har lediga dagar.

Idag lyser solen på uteplatsen där jag stått och planterat i zinkbaljan fast vindarna drar till ibland med iskyla. Hoppas på lite uteliv i solskenet ändå fast det blir nog tjocka jackan på idag.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - var rädd om dig och varandra!
Kram/Isa 

4 kommentarer:

 1. Åh, vilka härligt vårliga bilder! Förra helgen var jag bra sugen att köpa vårblommor men tänkte att det är nog liiite för tidig. Men visst kliar det i fingrarna att få arrangera vårblommor i krukor nu.
  Rönne Trädgård ska jag lägga på minnet. Det händer ibland att vi tar en roadtrip runt Vättern, mannen och jag, så tips på handelsträdgårdar värda att besöka tas tacksamt emot.

  Fortsatt skön söndag! /Birgitta

  SvaraRadera
 2. Vilken härlig tripp ni gjort. Så roligt att få fylla på energierna. Bara dofterna i växthusen ger livslust!

  Ha det gott.
  Kramar från Eva-Mari

  SvaraRadera
 3. Hej Isa!
  Ljuvliga vårblommor. Får nog göra ett besök hos växtgården. Behöver lite färgglada växter. Riktigt fin gyllenlack. Har några i trädgården som har överlevt vintern, trodde de bara var ettåriga. Läste på och såg att de är tvååriga eller fleråriga. En härlig färgkombination i din zinkbalja.
  Ha det gott /Kram Marika

  SvaraRadera
 4. Roligt med utflykt! Ska jag komma ihåg om vi är i krokarna av Askersund. Känner mig lite svältfödd på utflykter just nu. Så fint i din första vårkruka. Vi fick lite snö igår kväll inget som styannade men isvindar idag. Så lugnar mig lite.
  Kram Annika

  SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa