måndag 29 mars 2021

Snabbväxande Broksalvia, doftande tulpan och långbent zinnia

 

Broksalvian hade bråttom

Det är alltid en lika stor överraskning hur årets frösådder skall bete sig - om och när dom behagar komma upp och i vilken omfattning. Det är alltid någon som sticker ut och så är det även i år. Broksalvian började genast gro direkt dom kom i jorden och man riktigt såg dag för dag hur de första groddarna visade sig och började utvecklas. Så roligt att följa. 



Växte ur sitt drivhus

Nu hade ju jag tänkt att dom skulle kunna få gro och växa till sig i vindruvsaskarna några veckor men redan nu efter två veckor har bladparet efter de första hjärtbladen börjat komma och det börjar bli trångt i asken. Det är då jag brukar skola om plantorna. 

Min sort av Broksalvia är en blålila variant som heter "Blue Monday"  - den får vackra ådrade toppstödblad som kan användas till snitt och även i torkade arrangemang. Pernilla Månsson satte en rosa variant av Broksalvia i sin sommarblomsrabatt för plock i senaste avsnittet av Trädgårdstider och bloggvännen Anette har den i sin tårtrabatt. För mig är den en helt ny bekantskap som jag ser fram mot att lära känna. Inledningen verkar ju lovande. 



Långbent zinnia

Andra sorter som snabbt brukar gro är zinnia, fast det hade jag glömt när jag sådde dom. Nu går det inte att hålla dom kvar i det lilla växthuset längre utan dom fordrar en större enskild kuppe. I går stod jag i växthuset och skolade om de små liven. Lite svalare och ljusare tillvaro hoppas jag skall ge dom det dom behöver just nu för att inte ränna iväg för långt. Dessutom vattnar jag plantorna underifrån så inte rothalsarna börjar ruttna vilket hänt tidigare år. 



Lite värme gjorde susen

Efter en vecka på det varma badrumsgolvet fick klockrankan flytta in under extra ljuset från växtlampan på brickbordet i köket, då syntes inte en endaste liten grodd,  men efter bara några dagar sträckte hon upp sig och sprängde jordytan. Och hon var så välkommen - jag brukar få ca 6 st plantor av 8 fröer så det är jag väldigt nöjd med. Nu är hon omskolad och placerad på brickor i växthuset - även om det fortfarande är lite kyligt får dom stå ut och härdas från början. 

I några av växthusaskarna av vintersådderna i växthuset börjar det nu visa sig små groddar - en del har mer bråttom än andra. Aster och sommarslöja är på gång och resten kommer nog också snart. 



Doftande sensation

I växthuset har tulpanerna börjat slå ut på allvar och den första vita dubbla doftar fantastiskt. Sensation hette sorter jag planterade i höstas och det är bara den vita som doftar. Lökpåsen visar både vita, rosa och purpurfärgade tulpaner så det blir spännande att se om alla färgerna visar sig. 



Hittills är det bara vita och rosa tulpaner som blommat men jag har en hink till med tulpaner som inte visat färgen än så kanske de purpurfärgade gör sin entré där i stället. 




Skall bara vara

Lite stolt att det överhuvudtaget blev tulpaner i zinkbaljan eftersom jag alltid misslyckats med att odla tulpaner i kruka tidigare. Skall spara de här lökarna och sätta alla i en balja till hösten så det blir riktigt maffigt nästa vår. 

Idag är det mulet, regnigt och allmänt trist väder. Man får bida sin tid, pyssla lite inne och planera påsken istället. Även om den kommer att tillbringas enbart med maken får man förbereda lite god mat, pynt och påskgodis. Dessutom har jag en ledig vecka och skall bara vara, hämta kraft och reflektera - ibland behöver man stanna upp och komma ifatt sig själv. 

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - var rädd om dig och varandra !
Kram/Isa

1 kommentar:

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa