torsdag 16 juli 2020

Nu är det rufsigt i rabatternaHögsommarens vilda uttryck

Nu märks det tydligt att försommarens skira grönska har ersatts av högsommarens vilda, rufsiga uttryck i långa perennarabatten. Nu tar växterna verkligen för sig, breder ut sig över grannarna och kräver sin plats. Att hålla avstånd existerar inte. Allt regnande och blåst har satt avtryck i rabatten och framförallt daggkåpan har tagit stryk och lagt sig ner.
Goda grannar

Vissa delar av rabatten är jag mer nöjd med än andra som här med småblommig rosa ros, daggkåpa och stjärnflocka. HmHms (helt plötsligt har jag tappat namnet) vackra spiror bryter av och tillför en helt annan form.

Vildvuxet

Andra delar är helt vildvuxna även om jag klipper bort överblommat för att ge plats för andra växter som är på gång. Randgräset var en gång planterat i en hink i rabatten men dyker nu upp lite överallt även om jag under våren försökt gräva upp den så dyker den ändå upp. En dag med lite extra kraft i batteriet kanske jag ger mig på jakt men annars får trädgården vara lite vild och anpassa sig efter vad kroppen orkar. Man får vara tacksam istället över att det växer.
Keramikfåglarna är på plats i de rostiga marchallhållarna precis som dom brukar mitt i det vilda trädgårdslivet.
Dör, flyttar eller breder ut sig

Klematisen Södertälje har börjat blomma och lyser upp i rabatten. Från början hade jag bara kalla färger i rabatten men på resans gång när växter dött, flyttat på sig eller tagit över och hål uppstått har det blivit lite mer av att fylla upp med vad som fanns just då eller något oväntat fynd från handelsträdgården som plötsligt absolut ville följa med hem.
Trivs inte riktigt

Den här färgen gör sig så bra mot det vaniljgula staketet och snart börjar solhattarna att blomma - dom som finns kvar vill säga för många har försvunnit och vägrat återkomma trots inplantering av nya, tror att det blivit torrare i rabatten under de senaste åren och att de inte riktigt trivs som tidigare.

Grovjobbet satt på paus

Har varit ute mellan skurarna och rensat i rabatterna, klippt överblommat och hoppas på mer sol framöver och härlig värme. Har man varit bortrest 10 dagar tar det tid att komma ikapp trädgården. Det är de dagliga rundorna i trädgården när man håller efter allt som gör grovjobbet och sätts det på paus så märks det överallt.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - var rädd om dig och varandra!
Kram/Isa

3 kommentarer:

 1. Alt står så smukt nu Isa.
  Men man skal være om sig. Eller overtager ukrudt hurtigt.
  Jeg må i haven i dag og kigge efter.

  Klem til dig
  Charlotte

  SvaraRadera
 2. Så flotte ratter du har, tett med blomster.
  Men har du vært borte i 10 dager på denne tiden vokser fort, forstår jeg at du får litt lukearbeid.
  Hilsen fra Turid

  SvaraRadera
 3. Dina rabatter är som en godispåse :) Härligt!
  KRAM

  SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa