onsdag 13 februari 2019

Odlar grönt på fönsterbrädan



Klipper lite i taget

Det är alldeles för tidigt att dra igång sommarsådderna än så jag har sått en del grönt i stället under extra belysningen på fönsterbrädan. Från vänster hittar vi vattenkrasse, broccoligroddar, spenat "Viking" från Carl Larssongården och italiensk basilika. Underbart att klippa av lite i taget eller dra med handen över basilikan och sniffa in den goda doften.




Älskar spenat

Det är roligt att odla något som Karin Larsson hade i sin trädgård i Lilla Hyttnäs där spenat var en av de vanligaste och tidigaste grönsakerna som odlades hela säsongen. Just den här sorten har stora, mörkgröna blad och går sent i blom. Används färsk, kokt eller stuvad. Älskar spenat och den kommer garanterat att finnas i köksträdgården när utesäsongen sätter igång för jag har massor av frön kvar i påsen jag fyndade på Trädgårdsmässan förra året.





Mumma för kroppen

Broccoligroddarna är ju egentligen groddar som skall groddas men jag sådde lite av fröerna istället så kan man klippa av som garnering till soppa och andra maträtter. Den här morotssoppan är en favorit med massor av riven färsk ingefära, gurkmeja och chiliflakes efter behag som är mumma för kroppen. Receptet hittar du HÄR.




Gör snart plats för Micro Leafs

Snart dags att flytta över basilikan och spenaten till större krukor och sätta på en ny skörd av Micro Greens - har laddat upp med ett gäng spännande fröpåsar. Kanske håller jag på att bli en odlare ändå - jag som annars brukar dra upp enbart sommarblommor och kryddor. Fast när jag tänker efter brukar jag odla tomater, svartkål och squash också så grönsakerna smyger sig in mer och mer. Och inte mig emot.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

6 kommentarer:

  1. Så inspirerande! Hade inte en aning om att man kunde ha spenat inne att äta av så här års!

    SvaraRadera
  2. Man riktigt ser hur järn och vitaminer spritter på fönsterhyllan och färskt grönt är verkligen vanebildande. Jag
    har aldrig sett dig som anti grönsaker. Du brukar ju ha både det ena och det andra i dina underbara tråg.
    Fin helg kram
    /Anette

    SvaraRadera
  3. Husker tydeligt hylden i vinduet. Det er så smart.
    Nu er der vår i DK. I går var jeg i haven i bare trøje. Så varmt og lækkert.
    I aften skal vi have spinat roulade mumssss.

    God helg
    Charlotte

    SvaraRadera
  4. Känslan du beskriver av att gå och dofta på basilika känner jag igen. En riktig sommarkänsla virvlar in genom näsan. Så härligt! Jag måste göra lika med citrusplantorna bara gnugga bladen lite så kommer doften.
    Trevlig helg!

    SvaraRadera
  5. Så herlig med det grønne i vindusposten. Her pakkes det for en ukes ferie til fjells, så jeg har på ingen måte kommet i gang med frøsåingen. Men etter ferien da... Ha en fin weekend. Mette

    SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa