onsdag 20 februari 2019

Kan man gödsla med harskit ?



Objuden gäst

Vi har haft en flitig gäst i trädgården i vinter - så flitig att han har skuttat upp en alldeles egen stig i snön från portalen vid gatan och in genom trädgården till sina favoritställen. Bilden är tagen hösten 2015 men jag tror att det är samma hare som härjar fortfarande.  Tidigare har han inte gjort någon större skada, men i år har han gått bananas upptäckte jag häromdagen när jag tog en inspektionsrunda i trädgården.




Sorgligt

I nya rostiga rosrabatten har han kalasat på de nysatta rosorna, visserligen kanske en del är buskrosor som ändå skall klippas till våren men det gör jag gärna själv utan harhjälp. Dessutom har vallmon jag höstsådde redan börja titta upp och visst ville jag att den skulle komma tidigt men inte såå här tidigt.





Favoritplats

Silverpäronen som står framför växthuset måste ha varit en av harens absoluta favoritplatser i trädgården för där ligger högar med harspillning. Dessutom har den här bamseharen stått på bakbenen och ätit av grenarna runt om och ansat träden.





Ansat kronan

Just det här trädet har klarat sig ganska bra det är värre med det andra trädet på motsatta sidan . Det har nu fått en helt annan form på kronan än den hade i höstas - en harkrona. Tack och lov har han inte gett sig på stammen så jag kanske skall vara tacksam istället.





Skall bli intressant och se hur trädet växer och hur det kommer att se efter harens ansning. Kanske är han är riktig duktig på det här.






Festat på svartkål

I köksträdgården har han festat till på svartkålen som stått kvar och till och med hoppat upp i lådorna och gjort det bekvämt för sig. Kanske har han också fått hjälp av ett rådjursgäng som jag träffade på härom morgonen när jag skulle cykla till jobbet. Inte långt härifrån kom 6 st djur hoppande över gärderna och försvann in i skogen mitt framför mig. Fast någon rådjursspillning har jag inte sett i trädgården och inte så många spår heller. Så haren har nog haft trädgården alldeles för sig själv.




Preparerat med blodmjöl

Nu har jag preparerat rabatterna med blodmjöl och ingången vid portalen som jag hoppas skall hålla honom borta och dessutom har all snö försvunnit nu så han borde hitta mat i skogen i stället. Annars lever nog tulpanerna som är väg upp farligt. Hoppas harskitarna  han lämnat efter sig gör någon nytta i landen så har han i alla fall lämnat något gott efter sig.

Ha det så gott i solskenet alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

4 kommentarer:

  1. Åhhh nej da... Sikke en ubuden lille frækkert. Men han har nok været godt sulten, men det er ikke i orden at spise alt det, og lave så meget ravage.
    Håber ikke det er helt ødelagt.

    Masser af klem
    Lone

    SvaraRadera
  2. Så tråkigt med harar och rådjur och sniglar och annat som förstör. Hoppas den håller sig borta nu. Har själv inte haft harar på besök så jag vet inte vad de skyr.
    Ha det fint
    Helene

    SvaraRadera
  3. Harar är fina djur tycker jag - men inte i trädgården! Hoppas att han inte ställt till med för mycket och försöken att hålla honom borta lyckas :)

    SvaraRadera
  4. Trico garden hjälper mot rådjur och vilt.
    Blandas med vatten och sprayas på.
    Efter 15 år har jag alla tulpaner kvar. Äntligen

    SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa