lördag 16 februari 2019

Blev det som jag drömde om?



Skissade och drömde

När jag städade igenom en del mappar på mitt kontor så hittade jag den här skissen över hur jag drömde att perennarabatten skulle se ut. Någon gång 2007 eller 2008 skulle jag tro att jag tecknade ner den - kanske en tråkig februaridag som i dag. Över 10 år sen alltså och innan växthuset fanns. Perennarabatten var det första jag anlade efter att vi hade satt upp staketet och stödmuren på framsidan.

De stora olivkrukorna (som nu står framför växthuset på var sin sida) drömde jag om att sätta i rabatten och jag tror till och med att jag försökte IRL men gav upp för de var för stora. De tre krukorna i första svängen som är blå med grönt gräs i skapade jag aldrig i verkligheten men kommer ihåg nu att det var tre cementrör nedstuckna i rabatten som jag tänkte klä in med mosaik - haha, ibland kanske inte alla idéer var så där jättebra. Ibland är det så himla roligt att titta tillbaka.





Kalla färgtoner

Hur blev rabatten då när den väl var anlagd och planterad ? Ja - inte följde jag min skiss överhuvudtaget tror jag. Vad jag ville ha i rabatten skiftade från dag till dag har jag för mig och sedan plockade jag växter från landet runt huset och fick fylla upp med det som stod till buds som jättedaggkåpa, solhattar och bergsklint. Kant med lavendel planterade jag bara i bortre svängen och efter några år fick även dom flytta till andra delar av trädgården.




Olika former och sorter

Elefantgräs hade jag ritat in 3 st men bara ett fick flytta in som har trivts väldigt bra och är enorm. Istället för trädgårdssoffa stod under många år en gammal trädgårdsgrupp på platsen där jag ritat in soffan. Även om man skissar och drömmer så tar verkligheten sina egna vägar.

Nävor och aklejor har däremot flyttat in under årens lopp i olika former och sorter medan jag aldrig haft en enda Malva i rabatten. Det kanske kommer att ändras till sommaren eftersom jag fått en ny favorit i den frösådda Zebrinan som jag tänkte dra upp från frö.






Dahliarevansch

Mörkröda dahlian Arabian Night planterade jag under många år varje vår tills jag ett år aldrig fick ner dom i jorden och dom tvinade bort i förrådet. Dags att ge dahliorna revansch till sommaren för dom är oerhört dekorativa under sensommar/höst.





Älskade rosenskära

Rosenskära stod med på min skiss och dom frösådde sig varje sommar tills det blev för torrt i rabatten och förutsättningarna ändrades.  Dom är väldigt saknade och kanske blir det ett nytt försök till sommaren men då kanske med uppdragna plantor.




Försvinner mer och mer

De älskade solhattarna fanns inte alls med på min skiss och ändå har dom fyllt upp rabatten otroligt bra på flera ställen under många år innan dom de senaste åren försvunnit mer och mer. Antagligen är det förutsättningarna i rabatten som förändrats i kombination med att många plantor var frösådda och inte har så lång livslängd.




Nu har det kommit ut nya jättevackra sorter på marknaden så kanske blir det inflytt av några sådana till hösten eller redan till våren om det går att gräva i rabatten. Det skulle vara mumma med en regnig vår för växtlighetens skull.





Den stäppade salvian

Stäppsalvia är en medspelare i rabatten som också är helt oumbärlig och lyser upp. Flyttade in ett gäng till i höstas under den rostiga portalen och den rosa rosen.

Även om jag hade följt min skiss till fullo då för 10 år sedan så hade rabatten sett helt annorlunda ut i dag i alla fall. Det är ju levande material som hela tiden förändras. En del växter tar över, en del dör under vintern och återkommer inte medan andra flyttar runt och lever nomadliv. Man har fullt upp att hänga med i svängarna även om stommen håller sig intakt.

.




Hur kommer det att bli ?

Skall bli väldigt roligt att se hur rabatten kommer att uppföra sig sommaren 2019. Har stockrosorna jag drog upp förra sommaren och planterade i höstas överlevt vintern och klarat sig från rost ? Har höstanemonerna klarat vintern - kanske planterade jag dom försent igen ? Tro om rosorna jag planterade för flera år sedan rotat sig ordentligt nu och äntligen skjuter fart? Var skall jag sätta dahliorna - finns det verkligen plats för dom ?




Här skall det prunkas

En sak är i alla fall säker - i år skall det planteras tätt, tätt i rabatten. Uppstår något hål skall det fyllas upp med ettåringar med eller utan hink, här skall det prunkas. Tänkte lägga krutet på Zinnia i alla möjliga varianter och färgskalor när jag skall dra upp fröer - kanske räcker dom till både framför växthuset i krukor och byttor och till hålen i perennarabatten. Så roligt att fantisera om. Zinnia hade jag nog inte ens hört talas om när jag skapade min skiss då för många år sedan.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

PS. Kom på så här efteråt att jag inte ens planerade rabatten som en perennarabatt utan tänkte fylla upp initialt med mycket ett- och tvååringar och sedan bara blev den en perennarabatt på vägen. DS.

7 kommentarer:

  1. Din have er virkelig lækker Isa.
    Hold nu op et mekka af smukhed.

    God aften
    Klem

    Charlotte

    SvaraRadera
  2. Hej Isa!
    Så otroligt vackert. De mörka dahliorna är fina, jag som inte skulle ha några fler.
    Ha det fint /Marika

    SvaraRadera
  3. Visst är det roligt att hitta en gammal plan och sedan jämföra den med hur det blev - även om det sedan kommer att se annorlunda ut igen nästa år. Det där med att solhattarna försvinner har jag också märkt, jag si tycker att de borde trivas utmärkt hos mig. Rosenskäran klarar jag mig inte utan, en mycket tacksam ettåring! Hoppas att du får till några fina bestånd i år.

    SvaraRadera
  4. For et flott bed du har, nydelige blomster. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

    SvaraRadera
  5. Underbar perennrabatt du har, även om det inte blev som det var tänkt från början. Men du har helt rätt där, det blir ALDRIG som man planerat i en sådan. Växter tar över, växter dör och växter blir inte som man tänkt sig så man är tvungen att gräva bort dom. Men din rabatt ser helt fantastisk ut!
    Mina solhattar jag hade i "poolrabatten" är nästan borta utom en 2-3 olika sorter. Hade nog ett tiotal minst ett tag, men nu verkar en del prydnasgräs samt en del kryddväxter tagit över så det kanske är dags att gräva om den. Men...den är så stor och det växer så mycket där och dessutom så ligger det plast under lagret med krossad bark (som inte syns längre) så det blir nog ett jättejobb och jag vet inte om orken och lusten kommer att infinna sig.....
    KRAM/Susie

    SvaraRadera
  6. Så fint du har det! Planer är roliga att göra och återfinna, men visst är det också kul när det får utvecklas utanför planens ramar :)

    SvaraRadera
  7. Så fin trädgård du har och dahliorna är ju så fina i rabatt det är någonting som jag tar med mig.Här har vi även en trädgårdsritning sedan länge men den planen är redan omkullkastad sedan länge kan jag säga och det har inte blivit sämre för det.Ha det gott/Margareta

    SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa