lördag 9 februari 2019

Eldorado för pelargonälskareSmåsprang i ösregnet

Med regnet piskande mot bilrutan kom vi iväg i morse, jag och maken på vår väg till Västerås med första stopp på Åsby Hem & Trädgård. Strax efter kl. 10.00 svängde vi in på parkeringen och fick småspringa i ösregnet in genom entren. Vi var bland de första för dagen och  kunde strosa runt i lugn och ro, dvs jag strosade medan maken uppsökte caféet med sporttidningarna i högsta hugg.
Det är så roligt att spana in all interiör och olika miljöer för här finns det verkligen massor att titta på och låta sig inspireras av.
Fast i ärlighetens namn måste jag säga att jag hastade bara förbi inredningsavdelningen för det fanns ju så mycket annat roligt som lockade längre bort.
Populärt igen ?

Väl ute i det stora växthuset fanns en stor avdelning med sidenblommor - inte visste jag att det var så populärt. Torkade växter har man ju hört är inne igen men sidenblommor ?
På min väg till det mest intressanta hann jag njuta av både vattenfall och djungelgrönska. Ljuv musik från dolda högtalare strömmade ut. En riktig bra start på dagen.
Ett helt smörgåsbord

Ta da  - framme ! De senaste dagarna hade de fått en stor leverans med pelargonplantor från Gluggstorps handelsträdgård som är specialiserade på just pelargoner. Vilken lycka med ett helt smörgåsbord med åtrådda pellisar. Här trängs bulliga zonalare med flikiga stjärnor och en och annan  knubbig dvärg blandat med både skir tulpan och vackra rosenknoppar.
Hur väljer man ?

Expediten berättade att i går kom en Pelargonsamlare in som redan hade 75 olika sorter och även hon hittade rariteter hon inte hade då vet man att utbudet är bra. Frågan är bara hur man skall välja bland godsakerna.
Godingar allihop

En dvärgzonalpelargon Frou Frou fick i alla fall följa med hem liksom stjärnpelargonen Richard Hodgson och Zonalarna Mums Mums, Barbara Hines, Tornedalen och Maureen.  Riktiga godingar allihop. Hade kunnat langa ner många fler i korgen men både utrymmet hemma på fönsterbrädan innan våren startar i växthuset och plånboken hintade stopp.
Långlunch och kvarnspring

Sedan väntade långlunch på Westerqvarns Restaurang i Kolbäck med äldste sonen med familj. Jättemysigt ställe i en gammal kvarn med väldigt god mat och barnvänligt med pysselhörna för barnen. Perfekt ställe. Jag och yngsta barnbarnet I 2 år botaniserade runt i timmar och hann både dansa i kapprummet, titta på gamla vagnar och rita blommor med färgpennor mellan rätterna.

I bilen hem slocknade hon pladask och jag måste medge att jag gjorde det samma. Det tar på krafterna att shoppa pellisar från fullmatat smörgåsbord och springa runt i gamla kvarnar.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

1 kommentar:

Solstrimmor sa...

Minns utflykterna till Åsby redan under nittiotalet, redan då var där ett eldorado! Härligt att få börja vårnosa!

Ha det fint!
Kramar från Eva-Mari