måndag 3 december 2018

Silvriga toner på årets ljusbordJugendvas sätter stilen

I helgen fick jag inspiration att fixa till årets ljusbord i köket. Det brukar se olika ut varje år och i år ville jag att det skulle gå i silvriga toner mest för att få använda den höga vasen i silver från förra sekelskiftet - en klenod som mest stått på hyllan. Nu fick den sätta tonen för bordet.
Skirt och hängande

Klippte av några stjälkar från fjädersparrisen som har ett skirt och hängande växtsätt som jag tyckte passade till silvervasen.

Silfverbröllopsgåva

Inskriptionen vittnar om en silvferbröllopsgåva 1901 som hamnat på villovägar. Vasen kom i min väg vid en ombyggnation där den inte fick plats längre. Tycker den är vacker med alla druvklasar och veckade blad även om den är lite ranglig och jag inte är helt säker på att alla delar verkligen hört ihop från början.

Kanske har den tjänat som fruktskål på någon bjudning i början av 1900-talet  - kanske har det funnits en insats i glas. Det skulle vara roligt att veta hur den har använts. Till jul kanske jag adderar några snittblommor i den - vita anemoner eller tulpaner skulle nog passa.

Toppa med dekorationer

Eftersom den gamla vasen/fruktskålen fick sätta stilen letade jag upp annat i samma/liknande material. En gammal ishink som inte använts på många år fylldes med oasis, mossa och ljus. Sedan var det bara att toppa med lite dekorationer i silvriga toner från julpyntslådan.
Leta i bortglömda skåp och lådor

De ärvda ljusstakarna passade också in på ljusbordet samt en skål från Georg Jensen som maken fått i julklapp någon jul. En vitklädd tomte fick flytta in i den. Det är så roligt att plocka ihop saker man redan har och sätta ihop så dom harmonierar med varandra. Att leta i bortglömda skåp och lådor och plötsligt har man hittat den där sista pusselbiten. Feelgood och jätteroligt.

De levande ljusen har jag bara tända när jag sitter i kökssoffan, så jag har dom under uppsikt.  Man får vara försiktig i juletider. Annars lyser ljusslingan upp det här hörnet och välkomnar när man kliver in i köket. Så mysigt med alla adventsstakar och slingor som lyser upp i mörkret nu.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

3 kommentarer:

 1. Vilken häftig vas! Jag kan se den framför mig fylld med hängande druvklasar och för den tiden exotiska frukter. Jag gillar gamla stilar, dåtidens överdåd och lyx. Även Art Deco är snyggt. Inget sparsmakat för mig inte! Bra att du påminner om faran med levande ljus. Så lätt att glömma. Ha en mysig adventsvecka!/Monica

  SvaraRadera
 2. Sølv er altid smukt Isa.
  Specielt til jul. Så er det smukt med meget smukt og majestætisk pynt.
  Det er dit bord i køkkenet.

  God dag
  Klem

  Charlotte

  SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa