lördag 29 december 2018

Äntligen har jag kupat rosorna
Frusna rosenfötter

Idag har jag äntligen kupat de nyplanterade rosorna - bättre sent än aldrig är min devis. Den varma hösten stökade till det och sedan kom en långvarig förkylning följt av snö och kyla men idag var det plusgrader igen och snön runt rosorna tinat bort så i dag var det läge att fylla på med jord runt frusna rosenfötter innan kylan slår till på allvar. I och för sig har jag varit noga vid planteringen och grävt ner dom djupt men det är bra att fylla på lite ovanifrån också för att skydda dom lite extra.

Härlig påfyllning

Det var härligt att vistas i trädgården en stund och jobba med jord och spade. Hade varit förutseende och lagt in en påse med rosjord i garaget så det var bara att fylla skottkärran. Vilken påfyllning det var och vad jag saknat att vara i trädgården !
Tidig entré

Har stora förhoppningar för den nya rostiga rosrabatten till våren och det skall bli fantastiskt roligt att få följa den från när tulpanerna börjar blomma tills rosorna slår ut och ettåringarna gör entré. Här råder söderläge och allt brukar komma igång tidigt. Sedan kan jag successivt fylla på med perenner.
Mikroklimat på innergård

På vår innergård på baksidan av huset och granne med den rostiga rosrabatten planterade jag också flera rosor i höstas. Chippendale blommade långt in i november och överraskade med sina vackra fyllda blommor och underbara doft. Det finns så mycket att se fram mot i vår !
Kalas för rådjuren

In under portalen från gatan och på en väl upptrampad stig av djurklövar har rådjuren (och en och annan hare) roat sig nattetid i trädgården. Tydligen var grönkålen jag lämnat i köksträdgårdens degtråg julkalas för hungriga rådjur.
Så vacker

Så här frodig var den innan den förvandlades till rådjursmat. Till sommaren blir det ännu mer av svartkål, purpurkål och grönkål i trädgården och inte bara i köksträdgården. Den är så vacker så den får flytta in lite överallt.
Här är ett exempel från Stadsträdgården här i Örebro där man blandat kål och sommarblommor.
Planer pågår

Och från min egen köksträdgård tillsammans med kryddtagetes. Så lättodlad och snabbgroende.

Nu välkomnar vi snart 2019 - det skall bli så roligt att få planera nästa sommar i trädgården !
Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

4 kommentarer:

 1. Härligt att kunna jobba i trädgården med sån't som inte hanns med tidigare i höst. Svartkål är min favorit och vill gärna prova att odla purpurkål.
  Ha ett fint slut på 2019t.
  //annika

  SvaraRadera
 2. Ja jag donade lite i trädgården idag, så otroligt skönt! Frökatalogerna har börjat dimpa ner i brevlådan och det kliar i fingrarna att få sätta igång hi hi...
  Önskar dig ett GOTT NYTT ÅR nu Isa!
  Kram från Öland & Titti

  SvaraRadera
 3. Fortfarande blad på rosorna!
  Var också sugen på att dona lite ute när solen tittade fram, behöver klippa ner en del som säckat ihop, men så kom det nåt annat emellan. Hoppas på nån mer lämplig dag innan vintern slåtr till på allvar. Nu spöregnar det.
  Tack för alla vackra, kloka och inspirerande inlägg under året!
  Kram
  /Anette

  SvaraRadera
 4. Høres ut som en veldig flott rabatt på gang!
  Her skjer det aller meste av roseskjæring tidlig på våren. Nå hviler de under snøen, mens grenene over er preget av frost.

  Godt nytt år!

  SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa