torsdag 15 oktober 2015

Skördat för en boost i vinterVitaminstinna Aroniabär

Nu har jag skördat mina vitaminstinna Aroniabär från det uppstammade trädet jag planterade förra hösten. Aronian har verkligen fått ett uppsving och beskrivs som det nya "superbäret" som fullkomligt kryllar av vitaminer och antioxidanter. Mitt lilla träd har verkligen dignat av bär som jag tacksamt klippt klasar av.

Jag tänkte boosta min glutenfria müsli i vinter och har valt att torka superbären. Kanske hamnar ett och annat bär även i brödbaket.  Efter en frostnatt hoppas jag nu att garvsyran fått sig en knäpp och att en del av kärvheten i smaken försvunnit. Så nu ligger bären på en bricka i badrummet och gosar sig i golvvärmen.
Tillfälligt besök ?

Häromdagen när jag kikade ut genom fönstret vid datorn satt den här gynnaren på gräsmattan. Hoppas det var ett högst tillfälligt besök annars får jag sätta på gnagskydd på mina relativt nyplanterade träd inför vintern. Kanske var det en förvarning att ta på allvar !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

PS. Jag blev bjuden på torkad Aronia vid skördemarknaden vid Karlslund och det har en speciell smak. Man känner verkligen att bäret är laddad med vitaminer och mineraler. Man kan även lägga bären i frysen ett dygn för att bli av med garvsyran DS.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Det måste jag också prova! Har inte en aning hur aronian blir som torkad, men det kan säkert vara gott.
Kram Kristina

Grönskande drömmar sa...

Aronia! Det var något nytt... Låter gott att torka och ha i musli eller bröd :) //Victoria

Elisabeth sa...

Hägna in allt vad du har ! :O

Kommer det mkt snö är de små långörade gynnarna som värst ! Tänk på vad som hände mina Magnolior i februari ....Lärde mig av det så här ska allt som kan hägnas in i år !

Chansa inte ! :)

Kram
Elisabeth

Meta sa...

Har du testat med att göra likör? den är supergod. jaha du harar det har vi flera stycken hos oss en familj är det nog. Hoppas vintern blir mild då slipper vi ha dom och kalasa på våra växter.
Ha en fin fredag
kram Meta

Anna Johansson sa...

Aronia är härlig på många sätt - jag har varit slarvig och inte tagit till vara på bären på mina buskar (som jag har som liten häck) men det ska det bli ändring på nu!
Hälsningar Anna

Gunilla - Jord under naglarna sa...

Bra påminnelse om aronian. Jag har två buskar som jag inte har tagit tillvara bären på, får lika dåligt samvete varje år.. Får bli ändring på det!
/Gunilla

Merja sa...

Det låter som en bra ide! Än har jag inte fått några bär å mina buskar.
Kanske nästa år.
Trevlig helg!

Steve sa...

Detta superbär har jag aldrig tidigare hört talas om. Ska tipsa D så får vi se vad som händer. Trevlig helg!