måndag 26 oktober 2015

Förbereder vårens blomning i i köksträdgården

Bild från augusti

Förbereder våren

I helgen har fontänen skrubbats och spolats ren inför vinterförvaringen. Det blir ordentligt med avlagringar från vattnet under en sommarsäsong. Den är så tung att jag inte kan rubba den så maken fick rycka in. Med den starkaste strålen från vattenmunstycket gick det lätt att spruta bort den svarta ytan så patineringen kom fram igen. Skönt att kunna plocka fram den ren i vår när det är dags igen för den är ett väldigt trevligt sällskap i trädgården !
Tidig blomning i köksträdgården

Annika Christensens vackra komposition Lovely match med tulpaner och hyacinter har planterats i ett av degtrågen i köksträdgården. Jag brukar alltid misslyckas med lökar i kruka så jag hoppas att det här skall gå vägen i stället. (Fast precis idag har Annika ett inlägg om odling av lökar i kruka med många bra tips) Dom fick en dos benmjöl också för att få en bra start i vår. Den vackra klotlöken fick flytta in framför växthuset - dom satt jag tätt för att få en riktig tuva. Blir det bra blir det fler tuvor nästa höst.
Återvinning

Tulpanerna med löken kvar som jag hade i växthuset i våras och till påsk har stått i en kruka i förrådet i sommar. Nu chansade jag och planterade dom också i ett degtråg - skall bli kul och se om dom kommer till våren. I samma degtråg fick även årets vitlök husera. Känns jätteskönt att dom äntligen kom i jorden. Även om det inte är något stort jobb att peta ner några lökar så skall det ändå göras. Har dock ingen koll på vilken sort jag satt - så nån riktig odlare blir jag aldrig.


Kärleksörten fortsätter att leverera

Snart är spåren från sommaren bortplockade ...

Alla krukor med sommarblommor har tömts, nedfallna plommon under plommonträdet har krattats upp tillsammans med nedfallna löv. Även asfalten precis utanför där plommonträdet står fick sig en omgång med sopkvasten.  Den gamla dörren som tjänat som bord på uteplatsen på baksidan fick komma in i garaget för att torka upp. Bockarna plockades in och nu står utemöblerna på tur.


Bild från juli 2015

... lite i taget - eller blir översnöade

Syrenbuddlejorna som stampat i sina krukor alltför länge kom äntligen ner i jorden. Tror dom lila kolvarna kan bli riktigt vackra mot muren i ruinen. Fortfarande väntar fler på sina boställen - lite i taget förbereds trädgården på vinterhalvåret.

Kanske blir det som det brukar bli - helt plötsligt har allt fått ett vitt fluffigt täcke över sig och sen kan man inte göra så mycket mer än att vänta på våren. Fast det skulle ju bli varmt en månad till har jag hört så kanske har man gott om tid ändå !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

5 kommentarer:

Steve sa...

Ja, snart är det vår igen, men innan dess hoppas jag på en mild och skonsam vinter.

Meta sa...

Ja det är det som är så bra i år att man kan ta det i sin egen takt och det gör inget om det tar tid. Så fin höst kan jag knappt minnas att det varit på lååång tid i alla fall. det känns allt bra skönt att få ställa undan och längta lite till våren igen när man får plocka fram alla grejerna. Möblerna är nog det sista vi tar in på kolonin. om 3 veckor är det takläggning så då hoppas jag vi kan sitta ute och fika, det vore skoj.
Ha det så gott i veckan
kram Meta

Trädgårdstid sa...

Visst är det roligt när man känner att det man gör kommer att ge resultat kommande säsong. Själv har jag nästan all kruktömning/diskning framför mig, liksom vitlöksplanteringen. Hoppas på några soliga helgdagar även i november...
Kram
Elin

Ellan H sa...

Så härlig den där sista bilden är! Underbar!
Hoppas du har det bra

Annika Christensen sa...

Tack Isa!
Vad kul att du gillar blandningen.
Du har det så fint.
Nu är jag äntligen igång med mina lökplanteringar. 8 nya blandningar är på G fast det är inte säkert att de blir bra. Det tar flera år att testa sig fram.
Hoppas nu att det blir riktigt fint hos dig.
kram på dig.
Annika