tisdag 7 juli 2015

En liten bit av medelhavet !
Döljer en hemlighet !

Ett litet favoritställe på Österlen är den fantastiska pärlan "En liten bit av medelhavet" som ligger mitt efter gatan i Hammenhög. Man kan aldrig tro att det döljer sig en underbar liten medelhavsträdgård bakom butiken. Det finns ingenting från framsidan som avslöjar hemligheten. Jag har skrivit om den förut men den här pärlan kan man göra många inlägg om.
Under vinrankorna som sträcker sig ända upp till balkongen på ovanvåningen trängs vackra terrakottakrukor blandat med medelhavsväxter som fikon i krukor och lavendel.
I siktdjupet står en majestätisk trädgårdsprydnad med ett vattenblänk mot den lummiga växtligheten.
Förutom att vara butik med ett oerhört lockande utbud av keramik, oliver och olivoljor finns också ett litet café med smakrika goda medelhavssallader. Att det är "riktiga" råvaror känns både på den lena fetaosten och de äkta oliverna med kärnor. Dessutom tror jag att trädgårdens tomatodling bidrar med närodlade tomater till salladerna.
Lavendeldoften bäddar in den lilla medelhavsträdgården med sin läckra arom och det känns som man befinner sig i ett annat land. Med vitkalkade murar runt om bildas ett mikroklimat i detta lilla paradis. Vill man komma undan trängseln och folklivet inne i Simrishamn är det ett perfekt rogivande utflyktsmål.
Lerkrukorna har också en medelhavstouch och är vansinnigt vackra precis som dom är utan växter.
Hur kunde jag åka hem utan några krukor i bagaget? Vi besökte dessutom trädgården flera gånger och åt lunch i skuggan av vindruvsrankorna. Nu när jag ser krukorna på bilderna är det ofattbart att jag missade dessa godingar. Får trösta mig med den jag köpte i fjol !
Ett charmigt litet växthus med frodiga tomatplantor som nästan slog i taket fanns det plats för längst ner i trädgården med vackra trädgårdsprydnader i keramik som inramning.
Oasen några steg från gatan !

I den här miljön glömmer man helt världen där utanför och vardagen med otvättade fönster, högar med jobb och ogräs som invaderar existerar inte ens.  Man har verkligen lyckats med att skapa en liten oas som andas medelhav för oss som älskar den här atmosfären. Det är bara några steg från gatan så befinner man sig i en liten bit av medelhavet - superhärligt !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

12 kommentarer:

Sylvia sa...

Vilken pärla du visar oss. Dit vill jag! Vi ska eventuellt ta en tur till Skåne när jag väl få semester och då får vi allt leta rätt på den här oasen. Tack för tipset! :)

Nana Hecquet sa...

Tak for tippet! Der ser helt vidunderligt ud :-)

Sheegwa sa...

Härligt tips! Ser hur mysigt ut som helst!

Steve sa...

En riktig pärla som sagt!
Härligt att skapa Medelhavsmiljöer i den egna trädgården. På det sättet kan man t. ex. resa utan att behöva resa, vilket vi ofta gör.
Där bland lerkrukorna skulle D älska att botanisera.

Meta sa...

Vilken pärla. Det ska jag lägga på minnet. Bäst att ta stora börsen med ser jag. Eller så väljer jag att njuta och ta med inspirationen hem. Tack för att du visar så inspirerande bilder.
Ha det gott
Kram Meta

Solstrimmor sa...

Vilken underbar oas och nu får de ännu mer besökare:)

Önskar dig fina dagar!
Kramar från Eva-Mari

Rost och rädisor sa...

Vilket ställe! Pergolan går verkligen inte av för hackor, men jag undrar alltid hur man hållergruset under så rent och fint med alla blad ovanför. Lövblås? Här är det ett ständigt räfsande på parkeringens makadam och ändå inga träd rakt över. Kul att se när gångar och utrymmen som är så välskötta.
Allt gott
Anette

Millas Trädgård sa...

Oh, vad mysigt! Vi körde förbi ifjol men då var det tyvärr stängt. Får försöka åka dit igen.
Kram Milla

Millas Trädgård sa...

Oh, vad mysigt! Vi körde förbi ifjol men då var det tyvärr stängt. Får försöka åka dit igen.
Kram Milla

HWIT BLOGG sa...

Åh vilket underbart ställe! Vem vill inte ha en liten medelhavsträdgård? Krukorna är verkligen vackra också...
Toppentips!
Ha en fin sommarvecka!
Kram Titti

Trädgårdsflum, Ewa sa...

Ja detär supermysigt där, var där i Maj. Jag suktar också efter liknande krukor har kommit på nu att jag börjar bli så förtjust i dem igen.
Hade velat köpt på Gotland , men vi flög hem så det var svprt att få med sig.
Ha det gott, kram Ewa :)

Luna Ek sa...

Smultronställen kan man aldrig få för många tips på.
Tack för detta och alla fina bilder!
kram Luna