tisdag 5 februari 2013

Världsberömd tomat och bucklig basilika !Livsfarligt tidsfördriv !

Att vara hemma och vara förkyld med ryggont och ishias är fullkomligt livsfarligt när jag fördriver tiden med att läsa om gamla trädgårdstidningar och hittar hur mycket tips som helst. De gamla tidningarna blandas också upp med lite nytillkomna som maken så snällt kommer hem med  tillsammans med tabletter för den svidande halsen.

Jag läser om Paolo Robertos odlingsråd och lockas naturligtvis av hans tips om italienska delikatesser i Trädgård & Blommor nr 2 från 2012.
Världsberömd tomat och bucklig basilika !

Fröfirman Franchi Sementis har många traditionella italienska sorter och bl.a. hittar jag tomaten San Marzano som är den enda tomatsorten som får användas i en  Vera Pizza Napoletania och som räknas som en av världens mest berömda sorter. Jag kan redan se dessa läckerheter växa och frodas nere i köksträdgården i sommar i gamla avskavda stora konservburkar som jag tänkte få från närmaste pizzeria. Eller i de fina returhinkarna som är på väg hem från Cesars trädgård (skriver mer om dom i nästa inlägg!).

Naturligtvis kräver en sådan tomat en ackompanjör av samma kaliber så jag klickade också hem basilikan Bolloso Napoletano som kommer fran Neapel och är den som används i en pizza Margeritha, har buckliga blad och intensiv doft och smak. Av bara farten åkte också en basilikamix med 12 olika sorter och tomaten Fiaschetto Ventura med.

I år blir första gången som jag drar upp tomater och basilika från frö - det skall bli jättekul - allra helst med dessa italienska sorter !

Fröfirman på nätet heter gourmetgarage.dk och har en svensk hemsida.

Nu känns förkylningen mycket bättre och värken i kroppen är knappt kännbar när jag drömmer mig bort till sommarens godaste pizza på pizzastenen på grillen med tomatsås gjord på hemodlade italienska tomater och basilika ! Mumsfilibaba !

Ha det så gott alla - hoppas du slipper vinterns förkylning !

Kram/Isa

7 kommentarer:

Pilgrim sa...

Ligger däckad i influensa. Vaknade fem imorse och kände att jag hade feber, ovanligt för mig. Gick in i badrummet och undrade när H hade bytt ut belysningen eftersom allt ljus var grönt. Tog tempen...över 40 grader...insåg att belysningen var det inget fel på. Tokigt! Ska genast gå in på hemsidan och dräggla lite över fröerna.
Ha det bäst!
Kram Hélena

Vårt röda hus sa...

Tur att du har trädgårdstidningar att gott dej åt! Mys vidare och hoppas ditt ryggonda går över snart!

Kramar Eva-Mari

Lotta sa...

Så spännande med basilikamixen, lycka till med dina sådder. Min basilika har kommit upp jätte fint i år, tänk på att så den väldigt grunt - jag täcker endast med lite fin sjösand.
Krya på dig.
Kram Lotta

Ulrika sa...

Tänk vad mycket pizza ni ska äta i sommar!
Krya på dig!
Ulrika

Sofia sa...

Hej du!
Tråkigt att du mår dåligt... =(
Men skönt att drömma sig bort lite!
Låter härligt det där... tomater & basilika... mums!
Kram och krya på dig!
Sofia

Lisa sa...

Ha ha, tur för dig att jag skulle gå och äta lunch nu. Blev ju så himla sugen på äkta pizza med dina skriverier ;-) Vad trist med värk och förkylning:-( Hoppas du kryar på dig snabbt, låter som du har hittat bra medicin...Tack för din hälsning hos mig. Lika vackert som hos dig lär vi inte få det, men tillräckligt fint för ett brukshus. Skickar dig lite frisk-energier :-) Kram !
Lisa/Lisas trädgård

Cattis och Eiras trädgårdsdesign sa...

Ååååhhh. Det låter härligt att vara förkyld hemma hos dig! Och vilken fin make som kommer med nya tidningar!
Tomat- och basilikaplanerna låter underbara!
Vi gör också pizza på en täljsten i grillen på somrarna. Absolut den godaste pizzan som finns.

Vad glad jag blev över att du börjat på skrivkursen! Sköt om dig!
Kram, Eira