lördag 9 februari 2013

I sommar är första RIKTIGA odlingsåret !Höjden av livskvalité !

Är så jätteglad över min köksträdgård som blev klar förra sommaren. Ganska sent - så i år är det första RIKTIGA odlingsåret.

Jag har ju aldrig sett mig som en odlare tidigare, men sakta och säkert öppnar sig en stark odlingslängtan - att gå ut i trägården och plocka in egna örter, sallad och grönsaker till middagen är ju höjden av livskvalité !Min plätt på jorden !

Kanske hänger odlingslusten ihop med den ökade orken jag fått. Tidigare har jag mest ägnat mig åt det som gett mig mest energi  - att skapa perennaland och måla med färg, former och blommor. Och att skapa en känsla i trädgården via växthus och ruin ... en lite sagokänsla ... det skall vara som att kliva in i en annan värld när man kommer ut i trädgården.

Här har jag min lilla plätt på jorden - att göra vad jag vill med ! UNDERBAR känsla ! Så nu skapar jag en köksträdgård på mitt sätt - så den blir så att jag orkar med den !
NÅGRA krukor skall bli MÅNGA !

Det blev NÅGRA krukor med basilika i fjol. Köpte några sticklingar av KLOSTRA på trädgårdsmässan.  En syns på det gröna trädgårdsbordet precis bredvid tagetesen, I år kommer det att bli MÅNGA sorter - har precis fått fröerna jag skickat efter.

Jag trodde att de 12 sorterna skulle vara paketerade i små påsar var och en för sig i den stora fröpåsen ..... nähä ... de kom i en och samma fröpåse ihopblandade. Så det blir en överraskning vad som kommer upp... dessutom var det MASSOR med fröer - kommer att räcka i flera år.

I alla fall vet jag vilka sorter som ingår :

 • Basilico largo dolce per vasi
 • Basilico thai siam
 • Basilico red rubin
 • Basilico apaila verde scuro
 • Basicilio bolloso napoletano
 • Basilico al limone
 • Basilico a foglie di lattunga
 • Basilico italiano classico
 • Basilico fine verde nano a palla
 • Basilico dark opal
 • Basilico cinnamon
 • Basilico verde a piccole foglie

Om man nu blir så mycket klokare av det ... nåja ... det kan vara härligt med överraskningar också !

Trevlig helg alla !
Kram/Isa

19 kommentarer:

STENLYCKA sa...

Jag önskar dig ett riktigt härligt odlingsår! Idag känns det rätt långt borta det efterlängtade trädgårdsåret för snön yr och det är kallt hos oss.
Tack för dina alltid så vackra bilder!
Önskar dig allt gott och en fin helg!
Kramar Raina

Meta sa...

Det är inte ofta jag tycker om tagetis men dina krukor gör ett starkt intryck på mig.
Ha en fin helg
Kram Meta

Lisa sa...

Härligt att det börjar klia i odlarfingrarna på dig ;-) Det är oslagbart att ha sitt eget att plocka in i köket, när man väl börjat är man fast och vill aldrig köpa affärens klena utbud. Det syns ju bara på vilken otrolig variation basilikor du kan gotta dig med i år :-) Ett annat tips är roliga salladssorter i kruka med U-jord, växer så det knakar! (om man inte glömmer vattna förstås)Snygga är de också. Ha en fortsatt skön helg !
Lisa/Lisas trädgård

Ulrika sa...

Så mycket basilika du ska äta! Spännande med många sorter, men det hade kanske varit kul att veta vilken sort som var vilken om man nu skulle få en favorit...
Snart, snart kommer odlingssäsongen igång!
Hoppas du får en fin fortsättning på helgen!
Ulrika

Anonym sa...

Åh vad jag gläds med din odlarglädje och din ökade ork! Din beskrivning av skapande och njutning är underbar, och så rätt. Och hur vackert har du det inte! Tack för inspirationen fina Isa :). Och du, DEN basilikablandningen går inte av för hackor! Låter som ett riktigt godisbord... Kram Marie (Lyckans lilla hus)

Märit i Mariehem sa...

Förstår din förväntan inför kommande odlingssäsong!
Men..snälla du, stilla min nyfikenhet! Vad i all världen ska du göra med så mycket basilika? Gör du pesto av alltsammans, eller gör du något annat härligt som man kan få lära sig?

Furulunden sa...

Oj, oj hva du kan forvente deg fremover. Det er riktig så fint hos deg, så det kommer til å bugne av spiselige saker tror jeg :) Blandet eller ikke :)

Furulunden sa...

Jeg har delt om meg av dine flotte blogginnlegg på min hagefacebookside (som du finner via min blogg) og vårt lokale hagelags side: Hageselskapet Onsøy. Såå fine bilder altså:)

Livet på solsidan sa...

Oj så många sorter, det kommer att växa basilika ur öronen på dig ;)
Lycka till med dina odlingar. Det kommer att bli både gott och vackert. Vackert som allt i din fina trädgård!

En fråga. Dina odlingstråg/lådor i köksträdgården. Har du snickrat dem själv eller är det gamla lådor? Och vad är de målade med för färg. Jag tycker färgen är så snygg!

Önskar dig en trevlig lördag!
Hälsar Tamara

My life sa...

Hoppas att dina fröer ska växa fint! Du har ett jättesnyggt växthus! Jag ska också odla örter och grönsaker i sommar.

Trevligt veckoslut!

Kram/Satu från Finland

Bettina Bäck sa...

Så härligt! Det ska bli kul att hänga med i ditt köksland! :-)

Htt://lunasblogg.net sa...

Det riktigt lyser om din nya ork och framtidstro. Lycka till med odlandet.
Kram luna

Bondjantan sa...

Ja men nu snackar vi odling! ;-) Jag brukar ha en odlingsbänk/varmbänk 1,5 x 1,5 kvm med basilika men bara med en sort. Kanske att jag skulle göra som du, satsa på många olika sorter. Det är lyxigt att skörda egen basilika i överflöd och även kunna frysa in för vintern.

Lycka till med basilikan!

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Wow vilken mängd basilika. Spännande!! Man kan liksom inte ha för mycket av den kryddan. Så klokt att göra köksträdgården anpassad efter ork. Så tänker jag också. Den ska vara lättskött och inte innehålla mer skötsel än jag hinner med.

Du har det så fint!

Kram
Charlotte

Carina sa...

Spännande både form och smak, men tänk vad gott det kommer att smaka...
Vilket härligt växthus du har! Det är ju som en DRÖM!!!
Blir allt lite avis :)
Fast i och för sig inte, gillar när andra får njuta och ha det gott i livet, men vackert är allt växthuset iallafall.
Ha det gott.

Anonym sa...

Vakkert :)
Beste hilsen Britt

Tant Otteskrufv sa...

WOW, så många goda grejor du kommer att göra med all basilikan. Kaneldito är min favorit. På fruktsallad:)

Poppys trädgårdsblogg sa...

Vilka fina bilder du har på din blogg Isa! När det gäller odling så gäller det att anpassa det hela till sin egen ork och inte jämföra sig med ändra. Odling ska vara kul.

Charlotta Cesar sa...

Vad härligt att se, Isa! Det kommer att bli en härlig och lättskött köksträdgård som kommer att sprida mängder av odlarglädje.

Vilka fina bilder du tagit av hinkarna och krukorna i förra inlägget. Det ska bli spännande att se vad som hamnar i hinkarna i sommar:)

Kram,
Charlotta