tisdag 14 augusti 2012

Det "fladdrar" så vackert över trädgården !


Det fladdrar och dansas i trädgården !

Åhh så härligt det är med soliga dagar ... sådana där som man längtat efter hela sommaren med en kvällssol som värmer så man kan njuta och gå lång kvällspromenad med maken i tystnad för det behövs liksom inga ord när solen fortfarande värmer bara armar, leker i ens ansikte och gör livet så mycket lättare!

Det är sådana dagar det "fladdrar och dansas" som värst i trädgården .. och det gör mig så glad !


Giganten bland fjärilar bjöd upp till dans !

Påfågelsfjärilen är så pampig när den kommer fladdrande och med sitt vingspann på 55-65 mm känns den som giganten bland de vanligaste fjärilarna. Dessutom sitter den still tillräckligt länge för att man skall kunna fota den ordentligt.

En av dom kom och bjöd upp till dans genom att landa på byxbenet ... nu är ju jag lite långsam om man jämför med fjärilen så det blev en väldigt kort men trevlig vals !


Jag läste någonstans att hälften av alla svenska 
fjärilsarter har försvunnit ! Visst är det hemskt ?!


Främst beror det på att marken används på ett nytt sätt.  Nya grödor utan blommor tar över platsen från de ängsblommor som tidigare varit mat för insekter. Förutom att grödorna är nya skördas de tidigare. Detta har främst drabbat fjärilar som flyger under högsommaren läser jag i en artikel i Sydsvenskan. 

Även om det har varit en hel del fjärilar i trädgården de senaste dagarna är det stor skillnad mot bara 3-4 år tillbaka. Där det i dag sitter 5 st på solhattarna satt det då upp mot 10 st och det gör mig beklämd !
En fjärilsholk får det bli !


Då känns det bra att plantera mycket av sådana växter som fjärilarna gillar och har som värdväxter för sina larver. Både humlor och fjärilar ger liv och rörelse i trädgården och tillför så mycket bara med sin närvaro ... till hösten blir det att sätta upp en fjärilsholk för att hjälpa överlevare på traven !

Ha det så gott alla och bjud in fjärilarna till din trädgård !
Kram/Isa

11 kommentarer:

Vårt röda hus sa...

Javisst fladdras det och dansas här också. Mest av nässelfjärilar men också påfågelöga har jag sett. Jag har ju en uppsjö av nässlor hos mej så här har dom fritt fram att föröka sej. Påfågelögat vet jag inte vad dom behöver för att fortplanta sej, nu måste jag googla på det:)

Ha det så gott bland dina fjärilar!
Kram Eva-Mari

Sabelhagens Olivlund sa...

Så vackert!! Jag bjuder gärna in fjärilarna och andra insekter. Tyvärr har jag svårt att lyckas med just solhattar, men jag försöker igen:). Har ju andra växter som de gillar också:).
Ha det gott.
Kram Maria

Vivi sa...

Kjempe fine sommerfulgerbilder!

Ulrika sa...

Åhh vilka vackra bilder. Jag bara älskar dessa solhattar!

Ha det gott/Kram

Madeleine sa...

Det är ju så underbart med fjärilar!
Jag har gjort en fjärilsrestaurang i trädgården och den är välbesökt nu. Ska försöka utveckla den en del. Fjärilsholk kanske vore något att satsa på.

Merja sa...

Så vackra bilder!! Vilken lycka att bli uppbjuden till vals:)
Ha en bra dag!

Birgitta sa...

VILKA VACKRA BILDER!!!!
Det ger avkoppling och ro i själen att bara titta på bilderna.
Vilket paradis Du skapat Inga-Lill!
Många Kramar till Dig
från mig
Birgitta

Snäckskalsdalen. sa...

Ja, det fladdrar väldigt just nu och jag blir mer och mer intresserad, det är helt underbart med dessa ljuslösa vackra flygande under!
Agneta kram

Nette sa...

Vilka fina bilder på solhattarna och fjärilarna. Men det är som du säger, de blir färre. Jag har i år ännu inte sett EN ENDA påfågelöga eller nässelfjäril hos mig, och vi brukar ha många.

Livet på solsidan sa...

Fjärilsfladder gillar jag. Och solhattarna :)

Trevlig helg!
Tamara

Tant Otteskrufv sa...

Du måtte haft påfågelbarnkammare alldeles i närheten med så många vackra nykläckta fladdrare i rudbeckiorna? Härligt!!!