söndag 26 augusti 2012

Vad mer kan man begära av en ettåring !Det är första gången i år som jag dragit upp tagetes från frö och herregud vad de små plantorna växer !! Nu har jag garanterat fått en ny favorit inför kommande år!

Den är visserligen vattenkrävande när den står i zinkhinkar och baljor, men regnet ruskar den bara av sig och fortsätter oförtrutet att blomma !


Jag är säker på att jag sådde både den djuporanga (Tangerine Gem) och gula (Golden Gem) men ALLA blev gulorange ! En riktigt gul har jag hittat och INGEN orange .... visst är det konstigt ?!

Men det blev ju bra i alla fall ... gillar den ljusorange/gula jättemycket !


Här har plantorna varit utplanterade några veckor i slutet av juni. Enstaka blommor har spruckit upp.


I mitten av juli har den fortfarande inte kommit igång att blomma på allvar. Den var inte ensam om att ta det lilla lugna denna solfattiga sommar !


Tur att den tog sig alltmer som sommaren avancerade .... är säker på att den fortsätter att blomma ända till frosten tar den ... vad mer kan man begära av en ettåring ! En perfekt sommarblomma med andra ord !


Alldeles för många sorter !

I landet runt huset där jag tänkt att det skulle vara ett återkommande mönster av sommarblommor (men hann av olika anledningar bara med en bit i sommar) har denna lilla blomvilliga sommarslända tagit över scenen. Tur att jag satt den storblommiga tagetesen i zinkhink så den kom upp en bit ... i landet bakom kryddtagetesen hade den inte haft en chans !

Här bakom har jag också frösått vacker rosa fylld vallmo (visar en annan dag), gullskära och någon mer högväxande vit rosenskära. Jo.. jag satt ju också en del olika ringblommor. Det blev nog för många sorter och när tagetesen tog över blev det inte mycket utrymme kvar till de andra.

En del är i alla fall på gång eftersom jag sådde sent. Dessutom växte det bitvis en gul präskkrageliknande perenn som också tog plats och den skall jag gräva upp och dela i höst och plantera i små tussar med jämna mellanrum.

Bra att provtesta i år på en liten bit ... till nästa år kan jag fullfölja idéen i hela landet efter huset ! I höst skall landet förberedas så det bara är att så TIDIGT nästa vår (fast vallmon kan man höstså läste jag någonstans för att få tidig blomning nästa vår).

Ha det så gott alla !
Kram/Isa

15 kommentarer:

gunsan sa...

En del växter är mycket tacksamma att ha.Och din Tagets blev ju lyckad.Så fint det ser ut med så många olika krukor och baljor + en välkommenskylt.MVH

Anna-Karin, Landet Krokus sa...

Tangerine Gem är en stooor favorit hos mig. Både snygg och god! :) Hos dig är den hur snygg som helst. :)
Kramar!

Pilgrim sa...

Så läckert, en riktig glädjekick så här i regnrusket.
Ha det bäst!
Kram Hélena

Tant Otteskrufv sa...

Precis så blev de hos mig också. Fast ett år hade jag en riktigt röd sort också och då kom det opp några röda i det orange.Snyggt hur som :)

Lyckans lilla hus sa...

Jag älskar att vila ögonen på din trädgård! Tänk ändå vad denna sommar har kunnat bjuda på, trots mycket regnande och lite väl solfattiga dagar allt som oftast...och tänk vad kommande somrar kan bjuda på! Ha det alldeles fullkomligt finfint i din underbara trädgård! Kram Marie

~~~Lydias Gröna Fingrar~~~ sa...

Ojojoj, som de blommar...förstår så väl att de blivit en favorit!

Gunilla sa...

Vilken härlig favorit riktigt solgul i denna solfattiga sommar.
Vilka fina arrangemang du gjort. Snyggt.

Ha det gott

Ninnis sa...

Vilken prydnad i din fina trädgård...verkligen tjusigt !!!

Kram Ninni

Tiger sa...

Fantastiskt så dina tagetes blommar! Och om det är kryddtagetes är du välförsedd till sallader och annat gott...

Sensommarhälsningar
Elisabet

Växthusmadam sa...

Väldigt vilken tacksam blomma! Den översta bilden ser ut som en väl tilltagen 70-tals peruk!
Vilken härligt blomsterprakt du har!
Kram från Växthusmadam

Skaparglädje sa...

Vilket praktexemplar, glöm nu inte att plocka frön från den när den blommat klart.
Kram!

Hatty sa...

OJ! vilken fin blogg, här fick jag mycket inspiration och nya ideér..så fint du gjort i din trädgård. Kram :)

Bondjantan sa...

Många blommor är inte alls så förtjusta i regnet... men dina små solar verkar ha klarat det bra! Tror som du, de blommar nog soligt ända till frosten tar dem. Lyckad sådd, bra jobbat!
KRAM

Merja sa...

Jätte snyggt! Till och med jag funderar nu på tagetes till nästa år...har aldrig varit särskilt förtjust i den tidigare. Ser riktigt fint ut hos dig. Kul med lång blomnings tid nu på hösten.
Ha en bra dag!

Sallys hus sa...

Hej hej!

men åååå...det är så fint hos dig så man bara storknar!
Ååå så fint!
Ja tagetes är allt en ouppskattad växt helt i onödan.. DIna är ju så himla fina och jag måste säga att den där färgen piggar upp och man blir ju glad bara av att se den!
Super snyggt!
Det syns ju att du kan det där med att komponera växter..
Kram Katarina