måndag 16 september 2024

Med ett material som är som silke binder jag mina kransar i vinter

 

Redan vinterbonat ?!

Jag hade ju inte tänkt vinterdekorera blomlådorna på framsidan redan nu när sommarblommorna börjat ge upp, men när jag kikade ut genom köksfönstret på grannarna mittemot, såg jag att dom hade kapat sina idegranar rakt av och ett sådant tillfälle kan man ju inte missa. 

Jag skuttade dit, hängde över deras staket, och fick ta hur mycket jag ville. Alltså det var som julafton för en som älskar att skapa kransar och dekorera upp lådorna inför vintern.



  

Material som är som silke

Det bästa är att jag nu har ett berg av idegran nere vid planteringsbordet vid ruinen efter att ha fyllt de tre lådorna på framsidan. Ett berg att binda kransar av med ett material som är som silke. Känner mig så rik. Så tacksam. Stjärnorna stod rätt på himlavalvet i går. 




Tack snälla

Var ut tidigt i morse och plockade en bukett från trädgården att förära grannarna med för att jag fick invadera deras trädgård, gå loss med sekatör och grenklyvare på deras nedhuggna vackra idegranar innan de skulle köras till ristippen. Precis när jag var klar körde släpet fram. 




Överst på önskelistan

Hade vi kommit hem lite senare hade vi missat hela härligheten för under förmiddagen var vi på besök hos en god vän och grävde upp växter i hans trädgård. Så det var dubbel julklappsutdelning för en trädgårdsnörd. Alla växter skulle bort så det var bara att gå runt med spaden och gräva upp det man ville ha. Här syns en del av alla växter vi hade med oss ​hem. 

Flera ulleternell stod så passande på min önskelista - hade dem i långa perennarabatten för många år sedan och de lyser verkligen upp med sina vita, ulliga blomster och är fina även i buketter. Nu hoppas jag att plantorna tar sig och trivs i rabatten. 



Det är klart vi har

En jättelavendel är nu nedgrävd i lavendelsvängen på framsidan där det blev ett hål i våras då flera gamla lavendel gav upp. Flera astilbe och en rejäl planta höstsilverax väntar också på att bli nedgrävda. 

Efter allt grävande och klippande av idegranskvistar är kroppen mör och öm. Får plantera lite i taget så kroppen hänger med. Under tiden kan jag strosa runt och filosofera var jag skall gräva ner de nya fynden någonstans. Roligt projekt. 

Devisen "Att anlägga en trädgård är att tro på morgondagen" stämmer så bra in på oss trädgårdsmänniskor - vi tror alltid att vi har den bästa av trädgårdssäsonger framför oss. Och det är klart vi har !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

fredag 13 september 2024

Frisk morgon, uppgraderad rostig skål och kryddsmör till havskräftorna

 

Frisk morgontemperatur

Det var friskt på morgonpromenaden i dag - termometern visade bara 4,8 grader. Hade behövt handskar så det blev en kort uppfriskande runda för att få igång kroppen. Annars har det varit några ljuvliga dagar i trädgården med lagom med sol och härlig arbetstemperatur. 

Äntligen har jag tagit itu med nässelbuskaget som bosatt sig i rosenrabatten på uteplatsen - det var ett styvt jobb  som tog större delen av gårdagen att få upp alla rotdelar. Jag tog hjälp av Lars Winnerbäcks musik som strömmade ut över uteplatsen och tog några danssteg emellanåt. Inte så många grannar hemma under dagtid så jag störde ingen.  



Uppgraderat rostigt fat

Lagom till helgen brukar jag uppgradera det rostiga fatet i växthuset med nyplockade dahlior och rosenvial. Är så tacksam så länge det finns blomster i trädgården att plocka och njuta av. 

Snart börjar de oroliga nätterna om det ska bli nattfrost och om dahliorna behöver ett nattäcke över sig för att orka blomma lite till. Det är så tragiskt när dahliorna omkommer i säsongens första nattfrost och är bortom all räddning. De sjunker ihop till en slemmig trasa i sina korgar. Usch, det vill jag inte uppleva.



Står sig fortfarande

Det är nu 2 veckor sedan jag gick kursen i spiralbindning hos Flora & Ting här i Örebro och buketten står sig fortfarande fin i växthuset. De kyliga nätterna har nog hjälpt till samt att det är en oerhört hög kvalité på blommorna - det kände man redan när vi jobbade med att sätta ihop buketterna. 




Magisk bukett

Trädgårdsnejlikan har nu slagit ut för fullt samt de rosa blommorna som jag alltid glömmer vad de heter. Den enda som tagit lite stryk är den dubbla Gerberan, medan hallongrenarna har stått sig bra. Underbart att kunna njuta av en bukett så länge. I fortsättningen får maken bara åka till Flora & Ting när han vill förära mig en bukett i vinter. 



  

Kryddsmör till kräftorna

Nu skall jag göra kryddsmör till havskräftorna till kvällens måltid - ett recept från duktiga Catarina König som är gudomligt gott. Idag är det jag som skall dela dom efter Catarinas sätt att hantera kräftorna. Makens kräftor förra helgen blev lite olika där vissa hade förärats med två klor medan andra blev utan. Får se om jag lyckas bättre. 

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

måndag 9 september 2024

Chamois Turm står överst på frölistan till nästa år

 

Överst på listan

Om jag bara fick välja en blomma att fröså nästa år så hade jag valt den dubbla pionliknande astern Chamois Turm. I fjol fick jag inte så många av henne, men i år dominerar hon flera vackra buketter den här tiden på säsongen. Hennes varmt laxrosa ton lyser upp vilken bukett som helst och hennes många oräkneliga kronblad är magiska.  



Nyss utslagen

Här är hon nyss utslagen och håller på att utveckla alla kronblad. Jag vintersådde alla mina astrar med gott resultat i slutet av februari. Astrar är tacksamma att vinterså och enkla att dra upp.




Vackra vitpyttan passar till

Är så glad att jag har vitpyttan Marschmallows i vildvackra rabatten att plocka av. Drog även upp The Pearl i vintras men den kommer jag inte att ha igen även om den är perenn och jag har massor med plantor. 

Den dubbla Marschmallows är mycket vackrare i buketter - de plantor jag har har jag köpt i handelsträdgården och inte dragit upp från frön, men jag är sugen att ha fler av henne nästa år så det blir nog ett frököp. De småblommiga behövs som kontrast till de storblommiga i buketter. 



Äntligen regn

Idag är det sista dagen med värme och i natt skall äntligen regnet komma. Det är supertorrt i rabatterna och att gräva i jorden är inte att tänka på. Det skall bli så skönt med en riktig rotblöta för växterna så de orkar blomma ett tag till. Rosorna slog ut på nolltid i värmen och blommar snabbt över. 

Har flera växter som stampar i sina krukor och vill komma i jorden och till helgen skall jag hjälpa en god vän att tömma hans nyinköpta trädgård på växter som han inte vill ha kvar. Det blir spännande att se vad han har i sina rabatter. Själv hade han ingen aning. 

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

torsdag 5 september 2024

Min vilda trädgård tar över

 

Låter det växa

Min vilda trädgård är mer vild än tam den här tiden på säsongen. I blomstergården borta vid pallkrageväggen har klockrankan helt fått fnatt och slänger sina långa lianer hej vilt omkring sig. Inser att jag borde ha styrt upp henne för länge sedan - brukar släppa taget om trädgården i augusti, orkar inte riktigt binda upp och vara med överallt. 



Slänger lianer omkring sig

En till som slänger lianer omkring sig är rosa svartögat som blommat oavbrutet hela sommaren. Man får vara noga med vattningen för hon är törstig - kanske med all rätt med tanke på växtkraften. Börjar nästan bli lite trött att springa runt med vattenkannan till törstiga växter. 




Dyker upp lite varstans

Hon dyker upp lite varstans som här där hon klär in den lilla gjutjärnsprovdockan. Svartögat är duktig på att klättra och ta sig fram.




Små rosa godingar

De rosa små blommorna är helt förtjusande och den här skönheten vill jag ha nästa år igen i de stora olivkrukorna framför växthuset. När jag satte i ett klättertorn i krukorna så hon kunde klättra uppåt blev det bra. 



Dags för avskrapning

Klockrankan vid pallkrageväggen gör också sitt bästa för att klä in allt i sin väg. Det stackars fågelhuset får nog komma in för avskrapning och ommålning i höst.



Glad att det växer

Ja, man får vara glad över att det växer och frodas även om det ser ut som en djungel just nu. Var ute tidigt i morse med vattenslangen och gick över allt innan dagens värmebölja skulle slå till. Sedan tar jag siesta under eftermiddagen - förstår precis hur dom lever i varmare länder. Under parasollet i solstolen med en bok i handen trivs jag i värmen.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

måndag 2 september 2024

Knoppiga kärleksört, spretig nejlika och ett inspirerande boktips

 

Spretig nejlika i ytterkant

Nu har jag bundit trädgårdens första spiralbukett efter kursen förra veckan. Så himla kul att gå runt i trädgården, plocka ihop material och buketten blir helt annorlunda när man binder den i spiral. Lättare att lägga till en stjälk och få allt snyggt. Mina spretiga trädgårdsnejlikor placerade jag i ytterkant så de fick spreta ordentligt åt olika håll.



Knoppig kärleksört

Kärleksörten har börjat blomma så smått i långa perennarabatten och vävs in fint i buketten med sin färgton. Tycker nästan den är som snyggast alldeles knoppig. Dahliorna hoppas jag kommer att leverera hela hösten - alla rosa är fulla med knoppar och jag har öst på med den speciella dahliagödningen jag köpte av trevliga Ulrika på Dahliafarmen på Österlen i somras som är speciellt framtagen för dahlior.




Fylld skål på bordet igen

Inför helgens middag i växthuset fick den rostiga skålen fyllas igen med nyplockade blomster. Lika roligt att skapa i skålen som att binda spiralbuketterna. Återigen fick dahlian Break Out bli blingblomman i skålen. 




Små vaser med samma blommor

Tycker det är trevligt med flera små vaser på bordet med små buketter som också innehåller samma blommor som i den stora skålen så växterna går igen med färgsättning. Det är också lätt att se varandra över bordet. 




Besök på Dahliafarmen

Vi var och besökte Dahliafarmen vid årets semester i juli och då såg det ut så här runt traktorn på farmen. Dahliorna hade inte börjat blomma än utan det är spetskålen som syns mest. 




Inspirerande bok om dahlior

Så här magiskt ser det ut runt traktorn på omslaget till Ulrikas nya bok om dahlior. En väldigt inspirerande bok som ger många tips om dahliaodling och vilka dahlior som har långa stjälkar som passar bra till snitt. Det är nu man hade velat vara på Österlen för att se all blomprakten. Och plocka av hela härligheten till en maffig bukett. 




Augusti swishade förbi

Nu har september gjort entré och augusti 2024 är ett minne blott som bara swishade förbi. Vart tog sommaren vägen ? Många buketter har i alla fall skapats och många återstår hoppas jag. 

Luften har redan blivit klarare och kvällarna mörkare - kanske helgens middag i växthuset var den sista för i år utan terrassvärmaren påslagen. Murarna lagrar värme med stängda dörrar så framåt kvällskvisten är det fortfarande varmt och skönt i växthuset och alla tända ljus gör sitt till. Veckans väder ser lovande ut med värme och sol så vi har en skön vecka att se fram emot.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa