tisdag 12 mars 2024

Räddad blåmes, kapade rugosarosor och efterlängtade vallmor


Flög förtvivlat fram och tillbaka

Idag när jag kom ut i trädgården flög en förtvivlad liten blåmes fram och tillbaka inne i växthuset så jag fick skynda mig att öppna pardörrarna och släppa ut den. Fattar inte riktigt hur den kommit in i växthuset eftersom jag inte varit ute i trädgården på flera dar när det varit så ogästvänligt väder ute. 

Förmodligen har den tagit sig in via luftspalten på långsidorna på något vis - ibland kan småfåglarna ta sig ut den vägen (oftast ivrigt påhejad av mig) men jag har aldrig tidigare varit med om att någon tagit sig in på samma sätt. Innan jag hunnit öppna de vita pardörrarna försvann fågeln som ett jehu ut till friheten och sina fågelvänner som tjattrande satt i silverpäronet utanför Blomstergården där dom har bra uppsikt över växthuset och fågelbadet. 



 

Ryckt i solskenet

Här har jag tillbringat en lång stund idag i solskenet - ryckt ogräs och klippt perenner innan jag sjunkit ner i korgstolen en stund mellan varven. En och annan ros fick sig också en kapning av svarta spretiga grenar. Känns jätteskönt att vara igång och klara av en rabatt i taget. 

Rostiga rosenrabatten ligger i söderläge och har sol sen förmiddag till sen eftermiddag där jorden redan tinat upp så det var lätt att rycka långa ogräsrevor. Eftersom jag inte gjorde någon ordentlig rensning i höstas så har jag det jobbet kvar till nu. Vill ha det jobbet gjort innan det är dags att gödsla med brunnen hästskit i början av april. En liten bit i taget så kommer man igenom till slut. 



Som en annan värld

Att det skall se ut så här om bara några månader är nästan svårt att förstå. Vallmon Poppy Love brukar bre ut sig i Rostiga rosenrabatten på bekostnad av rosorna men de sista åren har jag medvetet gett henne en lite lägre profil och inte strösslat ut hennes fröer på hösten. 

Blev så trött på henne för några år sedan men nu längtar jag efter henne istället. Kommer nog att strössla fröer till vallmon igen, har sparat en del av hennes fröer. Hon har för vana också att bara dyka upp lite överallt i trädgården.



Kapade Rugosarosor

I Blomstergården har jag kapat rugosarosorna bredvid piedestalen jämns med fotknölarna vilket känns som en bra strategi inför omgörningen. Det ser så kalt och trist ut överallt i trädgården den här tiden på året innan allt kommer igång igen. 



Olika planeter ?

Ibland när man tittar på sommarbilder kontra vinterbilder kan man tro att det handlar om olika planeter så stor är skillnaden. Kolla in ängeln som står halvt dold bakom rosenbusken - nu kommer den att synas när den får flytta ut igen i Blomstergården. 

Det är fortfarande kalla nätter och mammas gamla mockahandskar från 70-talet åker på när jag skall trädgårdera för vanliga trädgårdshandskar är alldeles för kalla för mina frusna fingrar. En dag i taget kommer vi närmare den riktigt varma våren och första ljuva fjärilen. Så underbart att längta till. 

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

2 kommentarer:

  1. Hej Isa!
    Så ljuvliga bilder med dina fina vallmon. Jag försökte strössla ut frön ett år, men det blev ingenting. Får nog så i kruka och plantera ut.
    Ha det gott /Kram Marika

    SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa