fredag 11 november 2022

Rensat i solrosängen, fågelmatare på plats och fulhörna blev blickfång

 

Jordat mig och stoppat händerna i jorden

Här hängde jag i flera timmar i går när det var vindstilla och solen bröt igenom molntäcket då och då - en helt ljuvlig novemberdag som kändes som en tidig höstdag i september. Så skönt att stoppa händerna i jorden och skita ner sig ordentligt - det gör något med ens inre, man blir mer jordad i sinnet. Solrosängen var verkligen i behov av kärleksfull omvårdnad där ogräset brett ut sig skoningslöst, så lätt ger inte kirskålen upp som sett ängen som sina domäner i åratal. 
Tack till de underjordiska vännerna

Det är bra med trädgårdshandskar som tål att man sliter med lerklumpar där ogräsrötterna segt klamrar sig fast. Hittade massor med maskar när jag grävde vilket gjorde mig så glad. Tack för allt arbete ni gör där i underjorden och luckrar jorden.Rönnen har växt sig ståtlig

Så här såg solrosängen ut i början av september för ca 2 månader sen - då stod de franska fönsterluckorna kvar och solrosorna blommade - de få som kom upp vill säga. Rönnen som fick stå kvar sedan rensningen i våras har brett ut sig och tagit plats och blivit riktigt ståtlig. 
Blev sjuka i mjöldagg

Nu är fönsterluckorna inplockade för vintern i Trädgårdsateljén bara stolparna står kvar, alla solrosorna är bortrensade då de drabbades av mjöldagg och jordförbättring skett i form av att jag tömt ut alla zinkhinkar med jord som dahliorna stått i. Hade ju tänkt att solrosorna skulle stått kvar i vinter för fåglarnas skull men när de drabbades av sjuka fick de ryckas upp istället. 
Rostigt tema i solrosängen

Beställde rostiga fågelmatare från Sofias Bod som passar så bra in i miljön i solrosängen med rostig kant runt ängen, rostiga solrosor och den rostiga snirkliga barnsängen. Nu skall jag fylla fågelmatarna med solrosfrön istället för de sjuka solrosorna och sedan hoppas jag att ett och annat frö tappas ner i ängen som sedan kan slå rot till våren och växa upp till stiliga blommor som strålar nästa sommar förutom alla fröer jag redan köpt och skall dra upp till våren. 
Tulpanerna får samsas

De rostiga solrosorna som jag hittade hos Karl-Fredrik på Eklaholm gjorde sig så bra till rönnens vackra höstfärger innan den tappade alla sina blad. Till våren har jag planterat massor med tulpanlökar i ängen som jag grävt upp på andra håll i trädgården samt som planterades i krukor tidigare. Kan bli lite trött på tulpaner som växer i rabatterna med perenner så det känns bra att samla alla på ett ställe. Tänker att jag får gräva upp lökarna när det är dags för solrosorna att ta plats och att dom inte kolliderar med varandra utan kan samsas om samma utrymme. 
Fulhörna blev blickfång

Tänk att i början av maj i år såg ängen ut så här innan omgörningen. Det fulaste stället i hela trädgården med mängder av ogräs och oinbjudna taggiga buskar som slagit sig ner som nu blivit ett blickfång istället. Så kul när man kan förverkliga idéer som grott och sedan blivit verklighet. 

Vill du se hur arbetet gick till att skapa solrosängen hittar du inläggen HÄR  och HÄR ! 

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa 

2 kommentarer:

  1. Din trädgård är magisk - alla årets årstider! Ja det finns lite mer att ta tag i innan vintervilan...
    Ha en fin söndag!
    Kram Titti

    SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa