söndag 20 mars 2022

Fågelbon av torkad lobelia, uppsnyggning av fulhörnan och energiryck i finvädret

 

Snart dags för nedklippning

Det har snart blivit dags att klippa ner klematisen Sweet Summer Love som täcker in hela gaveln i växthuset. Det blir en utmaning i år eftersom vi brukar hjälpas åt jag och maken och nu sitter han fortfarande med foten i gipspaket efter sin halkolycka men det skall nog gå bra - klippte ner en del redan i höstas och tog in klematisen på bredden.  

Här kan man också skymta den höga trästegen genom allt klematisris som vi dessutom ändå fick kapa av för att den skulle passa. Hur fick vi fick hem det Blocketfyndet är fortfarande en gåta.  



Skulle välta hela gaveln

Klematisen är ju maffig när den blommar och det är så roligt att följa den på färden från totalt nedklippt till att ha klättrat hela stegen till taket på växthuset och lämna efter sig tusentals ljuvliga doftande blommor på vägen mot toppen. Från början hade jag tänkt att plantera ett blåregn i växthuset vilket hade varit jättemaffigt när blomklasarna hade hängt ner från takstolarna men när jag förstod hur stora rötterna kan bli fick det bli klematis istället. Såg för min inre syn hur blåregnsrötterna välte hela gaveln på växthuset - haha.



Energiryck i det vackra vädret

I natt har det inte varit lika kallt som tidigare och när jag gick en promenad runt 08.00-tiden i morse värmde solen redan då. Det var ljuvligt. Solen värmer upp växthuset också och det är så mysigt att sitta där en stund och filosofera och bara njuta. 

Sedan blev det uteliv och första riktiga trädgårdsdagen för i år och nedklippningen av klematisen fick vänta till en annan dag. Fick plötsligt ett energiryck i det vackra vädret och tog tag i fulhörnan på utsidan av gaveln till växthuset - den jag aldrig fotograferar för den ser så hemsk ut. 


Hittade till slut en höstbild där stenarna skymtar i bakgrunden. Planteringsbordet är ett verkstadsbord jag hittade på Blocket och som jag målade benen på med favoritfärgen. Just nu är bordet belamrat med godislådor med vintersådder. Och allehanda bra-att-ha-pryttlar.

Fulhörnan fick en rejäl städning

Efter växthusväggen samlas allehanda krukor, korgar, krukfat, gamla jordpåsar och rostiga zinkhinkar utan botten som jag inte nänns göra mig av med. Dessutom massor med olika sorters sten på en murken lastpall som av någon anledning hamnat utanför lastpallen. Nu klippte jag buskarna ovanför lastpallen som brett ut sig och flyttade in alla stenarna så man kom förbi om man mot all förmodan måste in bakom växthuset vilket kanske firman jag kontaktat för omläggning av växthustaket vill göra. 

Hoppas verkligen dom återknyter och dyker upp för jag är lite orolig för taket när glasskivor rutschat av flera gånger. I och för sig är det mot gavlarna där taket är extra utsatt för väder och vind men det skulle vara lugnande om en yrkesman gick över taket och gjorde en bedömning nu när säsongen snart sätter igång. 




Hänglobelia förvandlades till fågelbon

Medan jag ändå höll på att röja och solen strålade klippte jag ner sommarblommor från de stora olivkrukorna framför växthuset som fått stå kvar sedan i höstas. Nu återanvände jag hänglobelian från krukorna till att sno ihop fågelbon till påskpyntet. 



Vackert och användbart

Älskar när man kan tillvara ta och använda sig av det torkade i trädgården till något som blir vackert och användbart till något helt annat. Den överblommade och torkade klematisen kanske blir en krans till påsk när jag får energi att klippa ner den. 




Räckte till fler

Lobelian räckte till 3 olika små fågelbon för påskägg att pynta upp med när det blir dags. Än är det ju flera veckor kvar till påsk och den efterlängtande påskledigheten. 




Värmen fortsätter - jippie !

Vilken ljuvlig dag det blev idag - trodde aldrig att solen skulle vara så varm att jag fick gå in och byta till den lila vårjackan. Vårens första fjäril fladdrade förbi och fyllde mitt hjärta med vårliga bubblor och det bästa är att nu skall det vara varma och soliga dagar hela veckan. Finns hopp att det sätter fart på mina vintersådder - jippie !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - var rädd om dig och varandra !
Kram/Isa

2 kommentarer:

  1. Det er åbenbart tid til at ordne de grimme hjørner i haven - vi har også lige været i gang i kolonihaven:) Håber du får styr på dit drivhus inden det ramler sammen, men håndværkere kan være svære at få fat på...
    God idé at lave fuglereder ud af de visne sommerblomster fra sidste år! Så er du allerede i gang med påske-pynten.
    Din klematis er jo helt fantastisk, og den kan der blive virkelig mange reder ud af:) Forstår godt man lige skal tage sig sammen til at gå i gang med den. Dine første påske-reder ser fine ud!

    Hilsner fra Ulla

    SvaraRadera
  2. Klematris er nydelige blomster. Jeg har en som jeg håper blir større, men den vokser litt i rykk og napp. Noen sommere vokser den mye, mens den ikke vokser nesten noe året etter.

    SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa