lördag 26 mars 2022

Besök på Norrvikens Trädgårdar

 

Snabbesök

På vår resa ner till Österlen i somras stannade vi till vid Norrvikens Trädgårdar i Båstad, mest för att Hanna Wendelbo hade anlagt och skapat en blomstergård vid parken som jag var nyfiken på. Parken är stor och jag hann bara med en bråkdel vid vårt hastiga besök. Skulle vilja återkomma och kunna strosa runt en hel dag för att verkligen insupa allt.



Tagetes och grånat trä

Det är något visst med tagetes i stora tunnor i grånat trä. Just den här sorten kan jag inte vara utan och trätunnor har jag alltid drömt om men tycker dom är för dyra - istället har jag satsat på zink som är betydligt billigare och som också tillför charm.



Anlades redan 1905

På Norrviken som anlades för över 100 år sedan av visionären Rudolf Albelin trängs det vilda sida vid sida med det strikta och klippta vilket ger en härlig kontrast. Här hittade Rudolf som var både trädgårdsmästare och pomolog förutsättningarna för att skapa de trädgårdar han längtade efter från världens alla hörn. Från italienska barockträdgårdar till renässansträdgårdar och japanska trädgårdar. 



Kanske fortfarande vakar över trädgården

I ett av växthusen hittade jag Rudolfs glasögon och plånbok som en påminnelse om mannen som en gång skapade Norrviken och som kanske fortfarande går runt mellan trädgårdarna och håller ett vakande öga över anläggningen. 




Hatten väntar

Kanske är det till och med hans hatt som ligger där på korgstolen i växthuset och väntar meden käppen har placerats bredvid. Älskar att smyga runt där trängseln inte är så stor och botanisera. 




Underbar hängande träinstallation med kryddskyltar ? hängandes från taket i ett av de mindre växthusen.



Ståtlig hortensiahäck

Vid den magnifika vattenparken blommade hortensiahäcken överdådigt och där var trängseln av besökare tät så jag fotade bara hastigt när jag passerade. I bakgrunden skymtar det lilla vitvattentemplet - vatten skall tydligen rinna nerför sluttningen  genom dammar varav namnet Vattenparken.



  

Så vackra

Designen av lyktorna med emblemet med ett vackert N i mitten var lika skickligt skapade som resten av parken. Dom stod på höga stenpiedestaler som omgav stenbänkar - så vackert och pampigt.




I Villa Abelin ligger restaurangen som frontas av en vacker renässansträdgård. Här var det ljuvligt att ströva omkring. På sensommaren blommar tusentals Madonnaliljor i bäddarna och sprider sin doft över trädgården.




"I gläntornas ljus"

I ett av växthusen hade bl.a. Gunnar Kaj tolkat 2021-års tema Skogens år i utställningen "I gläntornas ljus" med en magnifik blomsterinstallation på ett av borden. 

Mitt tidigare inlägg från Hanna Wendelbos blomsterutställning hittar du HÄR och hennes eget inlägg om Bigården på Norrviken hittar du HÄR.  Till sommaren 2022 skapar Hanna en ny blomsterutställning på Norrviken där årets tema är passion.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - var rädd om dig och varandra.
Kram/Isa 

4 kommentarer:

  1. Inspirerande och väl värt ett besök!
    KRAM från Titti

    SvaraRadera
  2. Norrviken är så fint! Väldigt välordnat och välskött nu. Vi var där mer på sensommaren / hösten. Återkommer gärna!
    Ha en fin vecka!
    Kram Annika

    SvaraRadera
  3. Roligt att se! Det har blivit så fint i Norrvikens trädgårdar de senaste åren. Ett tag var förfallet verkligen trist, sen hände nåt.
    Ha det gott
    /Anette

    SvaraRadera
  4. Hei! Jeg så dette innlegget for en stund siden og ble veldig inspiret av bruken av tagetes. Linnetagetes er noe av det vakreste. Impecta har ikke lengre frø. Himla trist. Vi får ta godt vare på frøene vi har. Ha det godt! Anne

    SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa