söndag 13 mars 2022

Drömmer, längtar och planerar vårens trädgårderande


 
Kalla nätter

Vi har haft riktigt kyliga nätter en längre tid nu och fördelen är ju soliga dagar men följden blir att ingenting händer i mina vintersådder i växthuset och de små penséerna kämpar varje natt för sin överlevnad. Abstinensen är svår nu efter trädgårdsliv och när jag går mina dagliga rundor i trädgården kliar det extremt i de gröna fingrarna att få börja klippa ner gamla torkade perenner och rensa rabatterna från ogräs. Det där med att var sak har sin tid är tufft att acceptera just nu.



Längtan är stor nu

Tänk när det börjar se ut så här i godislådorna - vilken lycka, fast det lär nog dröja till början av maj precis som det ska. Går varje dag och ruskar av dropparna som bildats på insidan av locken till alla lådor och kollar envist ner om möjligen någon liten grodd har trotsat kylan och sticker upp sitt efterlängtade lilla gröna huvud. Än så länge ser det ut som solrosorna Ms Mars kommer först - groddarna trycker strax under jordytan och blir det tillräckligt varmt kommer dom att sticka upp - så efterlängtade.  Även om det är tidigt än för de små liven. 



Dom är på gång

I fjol såg tulpanerna i zinkbaljan ut så här i slutet av mars - då hade de fått tillbringa vintern i garaget och kom upp med en väldig fart ganska tidigt. Nu har dom stått hela vintern i växthuset och börjar precis korsa jordytan så man ser att dom är på gång. Jag satte ner en massa tulpaner i 2 zinkhinkar och en balja och har helt glömt vilka sorter så det blir en överraskning när de börjar blomma. Blir spännande att följa. 



Blommande Ms Mars

Här blommar Ms Mars i köksträdgården för några år sedan i den stora zinkbaljan och till sommaren skall hon nog få flytta in på den soldränkta uteplatsen på baksidan där kryddor, solrosor och lavendel skall få bidra med väldoft och trivsel. 



Skall äntligen invigas

Det efterlängtade uteköket var kraftigt försenat i fjol och kom först sent på hösten - skall bli så roligt att inviga det i vår och äntligen få ordning på uteplatsen med mängder av rosmarin, basilika, oregano och timjanplantor nära till hands där vi grillar och lagar mat. Gärna planterade i gamla konservburkar med tomater på som de på bilden på planteringsbordet i dåvarande köksträdgården. Fick ett gäng från den lokala pizzerian för ett antal år sedan. Visserligen öppnade i botten men tillför ändå en del charm.  Underbart att planera och drömma om.

Helgen inleddes med förkylning istället för Orsaresa och adderades med tandvärk och trötthet i kubik så det är bara att vänta in sig själv och drömma om kommande grönskande trädgårdstider att hämta kraft från och ringa tandläkaren i morgon bitti.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - var rädd om dig och varandra !
Kram/Isa

5 kommentarer:

  1. Ja dagarna är soliga och vårsköna men nätterna är fortfarande frostiga. Gillar verkligen ditt utekök! Aj aj tandvärk och trötthet är inte kul alls...jag klarade av min tandvärk förra veckan, puh sicken pärs!
    Vårkram från Titti

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Titti !
      Tandvärk är ingen höjdare - hoppas det gick bra för dig förra veckan. Jag är nu en tand och 2.000kr fattigare. Smällar man får ta och trots allt glad att vara av med värken och att det är över.
      Nu får vi se fram mot våren och njuta !
      Ha det så gott !
      Kram/Isa

      Radera
  2. In questo periodo si freme sempre ma il freddo di notte è ancora pungente!

    Ti auguro un buon finale d'inverno :)

    SvaraRadera
  3. Hej Isa!
    Dina fina bilder gör vårlängtan ändå större. Idag blir en fin solig dag, skall nog tillbringas ute i växthuset med sådder.
    Ha det gott /Kram Marika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Maribel !
      Låter underbart att tillbringa dagen i växthuset med sådder - längtan är stor nu !
      Skall nog också så några fler sorter som vandrat in trots att jag inte skulle beställa några fler fröer !
      Ha det så gott !
      Kram/Isa

      Radera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa