tisdag 4 januari 2022

Svirat om på bordet till trettonhelgen

 

Ny uppdukning

Fick blodad tand efter nyårsuppdukningen så nu fortsatte jag med en ny dukning inför trettonhelgen på samma bord - tur att jag är långledig och kan fortsätta att leka. I princip allt åkte av bordet utom duken och blomsterarrangemanget som flyttades till en ny vas där hyacinterna gjort sitt och buketten uppgraderades med krispiga rosa tulpaner och sirlig vaxblomma istället. 




Bedårande Chrysanthemum

Tog en tur till min närmaste blomsteraffär - Blomstermarken på cykel genom skogen och fyndade flera knippen med tulpaner, vaxblomma och en alldeles bedårande Chrysanthemum  i vårliga toner. Vaxblomma är jag alldeles kär i och skulle gärna odla men har aldrig hittat några fröer till just den här sorten. Odlade däremot en större variant med blålila blommor i somras i Blomstergården. 



Marianne Westmans design

Nu fick Mon Amie-tallrikarna komma fram istället och linneservetterna kommer den här gången från Himla. Servettringarna tror jag att jag hittat på Indiska någon gång för många år sedan. Det är så roligt att plocka fram ur gömmorna och hitta saker som passar ihop. Mönstret på servettringen passar ju ganska bra ihop med mönstret på Marianne Westmans vackra tallrikar.



Formgivare Joy Sandén

Tallriksunderläggen Särö samt brickan är designad av Joy Sandén - en fantastisk formgivare som slog igenom som 94-åring när Jessica, hennes dotter hittat hennes handmålade mönster på vinden och letade samarbetspartners för att mönstren skulle komma ut i produktion vilket sedan skedde med tapeter via Sandberg Wallpaper. Nu finns hennes design i egen produktion som textilier mm. Jag hittade mina tallriksunderlägg, sjal och bricka i Allas Shop som tyvärr nu är stängd. 




Den som spar hon har

På min sakletarunda hittade jag gardinomtag som är jättegamla men som nu fick komma fram ur gömmorna och pryda vasen och bordet. Man behöver ju inte alltid använda dom som gardinomtag - roligt när saker får ett annat syfte än det tänkta.




Grunden i blomsterarrangemanget

Eukalyptuskvistarna har torkat lite sedan förra uppdukningen men det syns ju inte så dom får fortsätta att utgöra grunden i blomsterarrangemanget.




Färgstarka glasunderlägg

Ytterligare en designer fick bidra till trettonhelgens dukning nämligen Carolina Gynning med sina glasunderlägg. Dom passar att plocka fram ibland när man vill stunsa till dukningen med en rejäl färgklick. 




Allt blir inte som man tänkt sig

Nu fick vinglasen från serien Line komma fram på bordet och till trettonhelgen räcker det nog med enbart ett sorts glas. Har också dragit ner på antalet ljus på bordet för under nyårsafton höll jag på svimma av syrebrist då alla tända ljusen drog till sig allt syre. Vi fick skyndsamt släcka och öppna fönstren. 

Allt blir inte riktigt som man tänkt sig en sådan där kväll - maken fick åka till läkarjouren när hans astma hastigt blev värre (vi fick plocka bort alla doftande hyacinter) och ingen medicin fanns hemma. Så det blev en tidig kväll för hans del och jag trodde kriget hade slagit till vid 12-slaget när alla började smattra raketer runt husknuten - det var faktiskt riktigt obehagligt. Hoppas trettonhelgen blir lugnare.




Återvunnet glas

Alla glasvaserna på bordet är tillverkade av återvunnet glas - älskar det där lite ojämna glaset som skimrar i gröna toner. Vaserna står på en sjal som är designad av Joy Sandén - min älsklingssjal som nu fick vara med att pryda bordet - den har ett liknande mönster som brickan och tallriksunderläggen. Får se hur länge den får ligga där, har inte bestämt mig för om jag tyckte det blev bra eller inte. Så där är det ofta att jag testar, plockar om eller bort eller till innan det känns bra, att allt harmonierar.

Dessutom har jag dukat för 4 för annars hade bordet sett så tomt ut men det blir nog bara jag och maken vid bordet i dessa tider. Bordet ser mer inbjudande ut när det är uppdukat för 4 personer. 

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - hoppas du får en riktigt trevlig trettonhelg !
Kram/Isa

2 kommentarer:

 1. Aivan upea kattaus ja pöytäkoristeet. 🤗 ❤

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Nila !
   Önskar dig en riktigt skön helg !
   Kram/Isa

   Radera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa