lördag 29 januari 2022

Nu börjar pelargonerna väckas till liv igen

 


Bjuder på en blek variant

Pelargonen Estelle bjuder på en liten blek blomma så här i januari på hyllan på mitt hemmakontor. Hon tillsammans med 2 st likasinnade blommade alldeles bedårande i växthuset i fjol. Skickade efter 3 st sticklingar från odla.nu ifjol - brukar alltid bli någon planta när man slinter på knapparna när det frestande nyhetsbrevet dimper ner i brevkorgen.  Hoppas mycket på henne i år. 




Alla klarade sig i år

Jag har plockat in nästan alla pelargonerna från trädgårdsateljén efter att adventsljusstakarna åkt upp på vinden igen efter julröjningen. Ljuvligt att ha dom i köksfönstret igen, plocka torkade blad och måna om dom. De flesta planterade jag om i fjol och tänkte bara toppa med u-jord eller kogödsel upptill i krukorna i år och vara flitig med gödningen istället. Klipper nog inte heller så mycket bara torrt och sånt som verkligen stuckit iväg. 

Lika många står i fönstret på kontoret och utspridda på hyllor totalt ca 35-40 st. Alla som jag plockat in från växthuset i höstas har faktiskt klarat vintern bra. 




Vem är vem ?

Här syns Estelle längst upp till vänster i växthuset i somras liksom min absoluta favorit rosenknoppspelargonen Princess Filippa på stora bilden. Just nu innan pelargonerna sätter i gång att blomma har jag ingen aning vilken som är vilken för det är ett fåtal som har namnskylt. Vissa känner man igen på bladverket andra inte så det blir en överraskning när de börjar blomma vem som är vem. 



Finns så många olika sorter

Slutar aldrig att förundras hur många olika sorter det finns och ständigt hittar man nya favoriter. Ser fram mot att botanisera hos Bona Trädgård när dom öppnar för säsongen och allt som hägrar där framme. 



Förtjusande trofasta gamla vänner

Älskar verkligen mina pelargoner och njuter av att gå runt och prata med dom och plocka torkat och överblommat. Det är som en meditationsstund och jag ser verkligen fram mot när det är dags att bära ner dom till växthuset igen i vår och fylla upp med lite hemtrevnad för dom tillför så mycket. Mina förtjusande gamla trofasta vänner.

Idag regnar det och blåser här och man har ingen som helst lust att gå ut förutom en tripp till måleributiken och fylla på med färgtuber, kol, papper och annat roligt för här målas det varje dag och det är så himla roligt. Ser framför mig ett behagligt passionärsliv med måleri och trädgårderande varje dag så småningom. Just nu får jag en glimt av det sköna livet. Ljuvligt. Vaknar med ett leende varje morgon.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - var rädd om dig och varandra !
Kram/Isa

2 kommentarer:

  1. Så mange flotte pelargonia du har, og 'Estelle' var helt nydelig. 'Princess Filippa' bestilte jeg akkurat sammen med noen andre pelargonia. Det er så lett å få dilla på de. Du er hjertelig velkommen til å besøke bloggen min :)
    Hilsen Marit

    SvaraRadera
  2. Så fina pelargoner! Vackra färger! Ja jag har mina utspridda i ett garage i stugan och i vårt uterum hemma står både egna och mammas. Snart dags att ta tag i de. Ser ut att vara vid liv alla fall.
    Alltid kul att kika in på din blogg.
    Kram Annika

    SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa