lördag 18 september 2021

Rostiga rosenrabatten

 



Håller på att hämta sig

Rostiga rosenrabatten gör inte riktigt skäl för sitt namn just nu även om flera av rosorna har satt nya knoppar och börjat blomma om. Dom blev nästan kvävda av den rosa dubbla vallmon som invaderade rabatten på försommaren. Får se upp till nästa år så det inte händer igen. Vallmon frösår sig så lätt och sprider sig - visst är den vacker när den blommar men det kan lätt bli för mycket av det goda.



Blommar överdådigt

En som verkligen blommar för fullt är dahlian från Karl-Fredrik som ständigt sätter nya knoppar och blommar överdådigt. Det viktiga är att komma ihåg att vattna den för den slukar hur mycket vatten som helst. Plantan är så kompakt att man tyvärr inte kan plocka av några stänglar med vackra dahliablommor utan man får lägga fokus på att putsa och ansa för att att släppa fram nya knoppar. 

Till vänster skymtar den gamla gjutjärnshon som jag fyndade på en loppis-efter-vägen för ett tag sedan. Den skall få komma upp på ruinväggen och fyllas med blommor är tänkt. Måste bara ha en borr som kan borra i sten först. Den är fruktansvärt tung och jag orkar knappt rubba den.



Äntligen gjorde dom entré

NU blommar ringblommorna jag frösådde i höstas - trodde inte att dom skulle komma upp överhuvudtaget men till slut gjorde dom entré. Alla ser olika ut och jag vill minnas att jag strödde ut fröer från flera olika fröpåsar. Dom blir inte heller så höga att man kan plocka av till buketter så man får njuta av dom där dom behagar att dyka upp. 



En trotjänare i rabatterna

Kantnepetan blommar nu igen efter nedklippningen medan perovskian i bakgrunden fortfarande väntar på att få bli nergrävd. Den gula dahlian älskas av humlorna och har ett vackert mörkt bladverk.



Nästa år måste jag ha henne i rabatterna igen

Saknar Jätteverbenan i bakkant i år som brukar vaja så vackert - istället kommer mängder med frösådda plantor i framkant där jag inte alls vill ha henne. I fjol sensommar/höst flyttade jag alla småplantor dit jag ville ha dom men ingen av dom kom tillbaka i våras. Så nu flyttar jag inga plantor utan hoppas på att dom klarar vintern och kommer tillbaka till våren på den plats de står nu så kan man kanske flytta dom till nästa sommar istället. 

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - var rädd om dig och varandra !
Kram/Isa

3 kommentarer:

  1. Gillar din rostiga rosrabatt! Ja jätteverbenan är lurig, jösses vad den frösått sig i mitt trädgårdsland...på gott och ont :)
    Fin söndagkväll önskar jag dig!
    Kram Titti

    SvaraRadera
  2. Det er en vældigt fin rabat du har. Selv her i september ser det friskt og frodigt ud.
    Hilsen Lisbeth

    SvaraRadera
  3. Oijoi, mina favoriter, alla rostiga saker.Jag tycker mycket om din foton.

    SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa