söndag 16 maj 2021

Osynliga inneboende, botad loppisabstinens och flak med sommarblommor

 

Flak med sommarblommor

Lycka just nu är ett flak med sommarblommor efter en givande turné i ett milt vårregn under helgen. Vi tog en tur till Katrinebergs handelsträdgård i Frövi en tidig lördagsmorgon och fortsatte sedan till Lindesberg och Plantmarknaden för att gå på jakt på dubbla Million Bells som jag alltid brukar ha i mormors gamla soffa bredvid ruinen i trädgården. Brukar alltid hitta plantorna hos Katrinebergs men inte i år och på Plantmarknaden var dom slut efter invasion av blomsugna kunder under fredagen.  



Så olika priser

Stjärnöga fanns det istället gott om och i olika färgnyanser så jag lastade på mig ett gäng till de stora olivkrukorna framför växthuset. Dom var kraftiga och full i knopp och kommer att växa på sig avsevärt och blomma hela sommaren tillsammans med lobelia som jag dragit upp själv + några nyinköpta - vill helst ha lila/rosa fast dom är lite svåra att hitta. Priserna på just Stjärnöga varierade verkligen på de 3 olika handelsträdgårdarna jag besökte - från 39kr, 49kr till 59kr/planta och dom såg ungefär likadana ut allihop. Sådde fröer till Stjärnöga under våren men inte ett enda frö behagade komma upp.




Ännu en solhatt

Strax före Lindesberg finns en härlig gårdsbutik på landet - Bohrs Makeri som har massor av inredning, krukor och vill-ha-rost. En solhatt ville absolut följa med hem med band som håller hatten på plats eller också kan man hänga den på ryggen. Solhattar är ungefär som zinkvattenkannor för mig - man kan aldrig få för många (fast nu börjar jag faktiskt närma mig gränsen för just zinkvattenkannor - solhattar kan jag nog fynda ett antal år till). 



Botade tillfälligt loppisabstinens

Det finns ju annat roligt i zink som man kan hitta på ett loppis som plötsligt dyker upp efter turnévägen. Färgade oljekannor och en zinkmojäng med handtag kunde jag inte motstå - dom fick tillfälligt bota loppisabstinensen som ackumulerats under vintern. 



Rensat och oljat

Annars har jag mest hållt mig hemma under ledigheten och fredagen tillbringades i Blomstergården där jag tömde alla degtrågen på gamla jordgubbsplantor och rensade även bort alla som hoppat över skaklarna och bosatt sig i gruset efter tegelkanten runt staketet. Sedan oljade jag in alla degtrågen igen så dom förhoppningsvis skall hålla många år framåt - något jag egentligen borde ha gjort för flera år sedan, men bättre sent än aldrig. Skall bli så roligt att så sommarblommor i trågen och flytta ut småplantorna när det är dags för utflytt. 




Klippte och tömde

Idag hyrde vi en släpvagn och tillbringade förmiddagen i trädgården med att tömma alla krukor från i höstas samt köra bort allt ris som jag klippt de senaste dagarna från nedfrusna klätterrosor och klematisen Paul Farges som sträckt ut sina långa lianer över buskarna vid ruinen. Så himla skönt att få bort från trädgården. 



Små perfekta hål

För 12 år sedan hamnade en lång stor stock i perennarabatten som multnat i omgångar och nu har hela stocken förmultnat pga av att den varit bostad för insekter som borrat små perfekta runda hål i stocken. Efter att jag trampat sönder stocken var det nu dags att skicka resterna till ristippen.



Osynliga inneboende

Insekterna är fullt kapabla att skapa sina egna runda hål i stockar så vi behöver inte curla genom att bygga insektshotell med färdiga hål. Det har varit fascinerande under åren att se hur hålen växt fram men aldrig sett vilka kryp som bor där. Vi hade faktiskt en stockdel kvar i en annan del av trädgården som vi flyttade fram så det finns fortfarande en stock kvar till våra osynliga inneboende. 

Ha det så bra alla trädgårdsvänner - var rädd om dig och varandra !
Kram/Isa

3 kommentarer:

  1. Vilka fina tråg! Lät som ett trevligt ställe Bohrs Makeri det ska jag komma ihåg om vi är i de krokarna.Solhattar kan man inte få för många av. Alltid kul att kika in på din blogg. Dubbla Million Bells hade jag några förra året. Trivdes fint även i lite skugga vilket gladde mig.
    Kram Annika

    SvaraRadera
  2. Såg dubbla Millionbells idag hos Granngården hos oss kanske finns hos dig också.
    Kram Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack snälla för tipset - det måste jag kolla !
      Allt gott !
      Kram

      Radera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa