lördag 22 maj 2021

Trångbott bland plantorna i växthuset

 

Växer med en rasande fart

Det börjar bli trångt på bordet i växthuset nu när de flesta småplantor är omskolade och har växt till sig med en rasande fart de senaste dagarna när det blivit varmare. En del som lobeliorna har redan fått flytta ut och snart måste jag ut med resten också för nu har dom snart vuxit ur sina små plastkrukor och degtrågen i Blomstergården väntar otåligt på sina sommargäster.



Tog sig så bra

Petunior har jag aldrig dragit upp från frö tidigare så de här exemplaren är jag så glad över att dom tagit sig så bra. Rosa hängpetunior kommer snart att få flytta ut i trädgården. 



Hög variant med purpurfärgade blommor

Vaxblommor har jag heller aldrig dragit upp tidigare och de här är en hög variant med purpurfärgade blommor till det vackra bladverket och knopparna har redan börjat anas. Skall bli så kul att få plocka den här skönheten till sommarens buketter. Dessutom gillas den även av insekter och bin och blommar perioden juni-augusti. 




Strösslar både i krukor och rabatter

De fröer som tagit sig bra har jag fått många plantor av och sedan var det ett antal boxar som det inte kom upp ett endaste frö. Broksalvia Blue Monday är en lättsådd sommarblomma som jag fick mängder med plantor av så henne kommer jag att strössla både i krukor och i Blomstergården. Hon skall även göra sig bra i buketter och är långblommande från juli tills frosten kommer. 



Får en eminent uppgift

Till min stora glädje tog sig fröerna till klockrankan så hon kommer att få den eminenta uppgiften att klä in den rostiga portalen till Blomstergården. Hade ju tänkt att plantera en klätterros där men inser att tiden inte riktigt räcker till så jag bearbetar jorden i den något fallfärdiga korgen som står där så får hon flytta in. Har ju fått ca 8-10 plantor så hon dyker nog upp på något annat ställe i trädgården också.




Trivs bäst i kruka

Den här damen trivs bäst i kruka har jag märkt genom åren - när jag planterat henne i marken har hon inte växt lika bra. Hon är helt underbar när hon börjar blomma någon gång i juli och sedan sätter hon klockor hela hösten ända till frosten sätter stopp.




Kommer fylla ut så bra

Sommarslöja är en annan raring som jag fått mängder med plantor av så hon kommer att dyka upp lite överallt - dessutom i många buketter. Låg i dvala tidigt i morse och såg framför mig var hon skall få flytta in - hon kommer att fylla ut så bra i rabatter och i Blomstergården.

Idag skall jag passa på att så massor av fröer i degtrågen i Blomstergården - det skall regna större delen av nästa vecka så det passar bra att få så många fröer i jorden som möjligt. Dom kommer att få sällskap av massor av små plantor så det går att fika vid bordet i växthuset igen. Dahliorna ligger fortfarande kvar i förrådet kom jag på - hoppas dom klarat vintern, det är mycket att hålla reda på så här i dessa tider när precis allt ska ske.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - var rädd om dig och varandra !
Kram/Isa

5 kommentarer:

  1. Jag odlar också klockranka.Jag har fått många bra tips från denna bloggen. Tack för det. Mina rankor skall planteras ut i morgon. Hälsningar från Eva L i Blekinge.

    SvaraRadera
  2. Oj så mycket plantor du drivit upp. Petunior är ju så tacksamma tycker jag. Klockranka hade jag förra året men inte i år. Satsade på svartöga men inte ett enda frö tog sig. Trist! Kraaaam Pia

    SvaraRadera
  3. Hej Isa!
    Klockranka har jag sått i år också, de har tyvärr inte blommat för mig de senaste åren. Provar igen. Sommarflox för första gången, Zinnia, borstnejlika och lite annat. Så härligt när det blir bra.
    Ha det gott /Marika

    SvaraRadera
  4. Full rulle hos dig och i såtrågen ser jag :) Härligt! Ja det är en ljuvlig tid nu och så all denna grönska, magiskt...
    Kram från Titti

    SvaraRadera
  5. Vilken fin bild den första, på ditt växthus var! Så vackert! Fast du har väl inte tid med att beundra det när du har näsan i alla sådder! :-)
    Så roligt när allting tar sig, även om man varje gång tror att de inte kommer gro lika bra och sår för många.

    //Trädgårdshälsningar
    Lillianna

    www.pinktownroses.com

    Ps Jag har precis gjort ett länkparty med tema rosor om du vill vara med?

    SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa