torsdag 13 maj 2021

Världens vackraste, små solar och en kortvarig illusionÖppna pardörrar

Tänk att värmen kom till slut - nu kan pardörrarna till växthuset slås upp och det känns som försommar. Man är ju inte riktigt van vid värmen än och jag tycker inte det var många dagar sedan när man fick ha både handskar och mössa på sig när man cyklade till jobbet. Underbart med fyra dagars ledighet i trädgården - kommer njuta  varenda sekund.
Små solar

I "värmeböljan" har narcisserna  "Barret Browning" i lavendellunden slagit ut - dom är som små solar i allt det torra och bruna. Precis vad man behöver just nu. Lökarna planterade jag 2016 och de flesta kommer snällt tillbaka varje år. 
Tuffingar som tuffar på

Hoppas komma iväg till Katrineberg under helgen och fynda sommarblommor till de stora olivkrukorna nu när man kan sätta ut dom när förhoppningsvis frostnätterna gett sig. Blir nog Stjärnöga med lobelia som får hänga över kanten. 

De små penséerna tuffar på och har verkligen förgyllt trädgården när inget annat har varit tufft nog att klara utelivet den här kalla våren.
Världens vackraste kom tillbaka

I långa perennarabatten har "världens vackraste tulpan" La Belle Epoque kommit tillbaka till min stora glädje - i år har alla lökarna kommit upp vilket inte var fallet i fjol så i år blir det en fantastisk blomning när hon börjar slå ut. Så här såg hon ut i fjol - de få som blommade. Helt magisk i så skiftande färgtoner och dessutom blommade hon väldigt länge. Kommer fler

I höstas hade jag turen att ramla över en förpackning av tulpanen hos min närmaste handelsträdgården - dessutom till extrapris så nu kommer ytterligare 15 st av La Belle snart att blomma i den liggande korgen i rabatten.  Går flera rundor varje dag för att kolla hur långt dom kommit - kan ju gå snabbt i värmen. En kortvarig illusion

Det är fruktansvärt mycket som skall göras nu och hela trädgården är i kaos känns det som. Det är då jag lägger mig på knä vid långa perennarabatten och klipper bort grässtrån mot stenkanten med sekatören dit inte trimmern når. Om jag inte har koll på något annat i trädgården har jag i alla fall koll på en klippt gräskant försöker jag inbilla mig . En kortvarig illusion men jag går på den varje gång. 

Jag var ute tidigt i morse när ingen annan i hela området vaknat - så underbart att ha hela världen för sig själv, i alla fall min värld. Frukost i växthuset till toner av en porlande fontän och fågelsång med öppna pardörrar är en fantastisk start på dagen. Och nu när jag klippt gräskanten känner jag mig väldigt nöjd och är redo för frukost nr 2. 

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - var rädd om dig och varandra !
Kram/Isa 

4 kommentarer:

 1. Att äga världen, även om det är för en stund, är magiskt tycker även jag. Gick runt sjön i arla morgonstunden och mötte bara ett fåtal likasinnade. Nu njuter vi vidare av sköna värmen, du i din trädgård och jag på min balkong.

  Ta hand om dig!
  Kramar från Eva-Mari

  SvaraRadera
 2. Dine tulipaner - La Belle Epoque - er virkelig fine!

  SvaraRadera
 3. Ja nu vill man stanna klockan!! Jag vaknar av näktergalen och somnar av trötthet efter många timmar i trädgården. Gräsklipparen är trasig också så det är liiite panik, snart är ogräset i midjehöjd :)
  Kram från Titti

  SvaraRadera
 4. Tyvärr har jag kommit så långt att jag inte längre bryr mig om snygga gräskanter, eller om ogräs i gräsmattan - eller t.o.m. i rabatterna... I år när jag inte gjort nåt på flera år känns det som i trädgården, så har jag oändligt mycket att göra. Men precis som dig så njuter jag av att se att tulpanerna verkar trivas, många som inte visat sig på flera år är jättefin nu. Tyvärr gick värmen över snabbt, idag är det +10 och lite duggregn. Men regnet är välkommet för vi har enormt torrt.
  KRAM/Susie

  SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa